Udland

Hundreder begravet i mudder - mere end 300 meldes savnet

Endnu en dæmning kan briste i område, hvor over 300 frygtes omkommet i Brasilien.

I Brasilien kæmper redningsmandskab fortsat i døgndrift for at finde overlevende, efter en dæmning fredag gav efter for presset og sendte enorme mængder kvælende muddermasse ned mod den nærliggende by. 

Foreløbig er mindst 40 meldt omkommet, og flere end 300 savnes. Over 170 overlevede katastrofen. 23 af disse er stadig indlagt med kvæstelser.

De omkomne var alle minearbejdere, der holdt frokostpause i et cafeteria placeret i selve dæmningen, da betonkonstruktionen gav efter og forvandlede sig fra idyllisk sceneri til dommedagsscenario. 

Ny alarm udløser bekymring

Søndag formiddag og langt hen ad dagen måtte redningsmandskabet træde varsomt i området, da endnu en katastrofealarm gik.

- Alarmen søndag er et varsel om, at enorme vandmasser presser på en dæmning, som er en del af minekomplekset Corrego do Feijao, hed det i en erklæring fra mineselskabet Vale.

Myndighederne i Brasilien har dog søndag aften nedtonet risikoen for, at endnu en dæmning i Brumadinho-området i Brasilien kollapser.

Siden ulykken fredag har redningsmandskab i området ledt efter døde og overlevende. Håbet om mirakler er ved at være udslukt, erkender man.

- Fra nu af er der kun minimale chancer for at finde flere i live. Det mest sandsynlige er, at vi kun finder omkomne, siger guvernøren i Minas Gerais Romeu Zema.

På grund af faren for mudderskred har det været svært for redningsmandskab at arbejde i jordhøjde. I stedet har man brugt snesevis af helikoptere i forsøget på at finde de mange savnede.

- Jeg er ligeglad, jeg vil bare have nyheder og vished, også hvis det er dårligt nyt, lød det på Sky News fra Sonia Fatima da Silva, som var mor til en af de savnede minearbejdere. 

Ikke første gang for mineselskab

Brasiliens præsident Jair Bolsonaro fløj lørdag over området for at besigtige ødelæggelserne. Og han sagde efterfølgende, at det var svært "ikke at blive bevæget" over synet.

- Vi vil tage alle tænkelige forholdsregler for at minimere lidelser for de ramte, lovede den relativt nyvalgte præsident, som gik til valg på at ville give brasiliansk økonomi et løft.

Det er ikke første gang, en dæmning ejet af et mineselskab braser sammen. En anden dæmning ejet af mineselskabet Vale kollapsede i 2015 i den brasilianske by Mariana, hvilket dræbte 19 personer og efterlod en kvart million mennesker uden drikkevand i en periode. Miljøkatastrofen blev ikke mindre af, at fisk i tusindvis blev slået ihjel.

At mineselskabet Vale for anden gang er involveret i en masseødelæggelse, får nu konsekvenser.

Fredag udstedte Brasiliens Miljøagentur en bøde på over 300 millioner kroner, og der er indefrosset seks milliarder kroner til oprydningsarbejdet og ofrene for dæmningsbruddet, skriver BBC.

Miljøorganisationer har tidligere advaret imod implikationerne fra industriel minedrift, der lægger enorme skovromåder øde og skaber muligheder for erosion, selv i bestræbelserne på at "tæmme" vandmasser med bygning af dæmninger.