Udland

Anklager har fremlagt sin sag mod 'El Chapo' - begravede rival levende, siger vidne

Den mexicanske narkobaron og kartelleder nægter sig skyldig i de mange anklager mod ham.

Retssagen mod  Joaquin 'El Chapo' Guzman er i fuld gang, og på mandag ventes den berygtede narkobarons forsvarer at overtage ordet i retssalen i New York.

Siden midten af november har den amerikanske anklagemyndighed fremlagt sin sag mod manden, der bedst er kendt under øgenavnet 'El Chapo', der løst oversat betyder 'den lille'. Og mens hans højde på 168 centimeter ikke er til at falde i svime over, er anklagerne mod ham en anden historie. 

61-årige 'El Chapo' er tiltalt for 17 forskellige lovovertrædelser - og blandt de værste er anklagerne om mord, tortur og for at have smuglet mere end 200.000 kilo kokain ind i USA.

54 vidner - heriblandt tidligere allierede, elskerinder og politifolk - har indtil videre afgivet deres beretninger, og vidneudsagnenes grusomhed danner et billede af et langt og broget CV. 

Begravede konkurrent levende

Blandt et af de udsagn, som BBC kalder de mest grusomme, er beretningen fra 'El Chapos' tidligere bodyguard, som selv har siddet fængslet siden 2014. 

Ifølge ham har Sinaloa-kartellets leder ikke været bleg for selv at gøre det beskidte arbejde, når det kom til at torturere og dræbe medlemmer af konkurrerende bander. 

Mens han i torsdag havde taget plads i vidneskranken fortalte han blandt andet om en episode, hvor  'El Chapo' forhørte et medlem af det rivaliserende Arellano Felix-kartel. Efter forhøret blev rivalen skudt, men ikke dødeligt. Han var ifølge vidneudsagnet fortsat i live, da han blev begravet levende.

Også to tidligere medlemmer mistede livet ved 'El Chapos' hånd, da de blev skudt og siden brændt på et bål, berettede Isaias Valdez Rios, der håber på, han kan få en mildere straf ved at vidne under retssagen.

En lang række elskerinder

Under retssagen har også en række kvinder taget plads i vidneskranken. Langt de fleste af dem elskerinder til den mexicanske forbryder.

Én af dem er Lucero Guadalupe Sanchez Lopez, der udover at være 'El Chapos' sidechick, også spillede en væsentlig rolle som hashkurer i forbindelse med hans narkoaktiviter, ligesom hun har stået for husholdningen på et af hans tilflugtssteder.

Under afhøringen af hende i sidste uge berettede hun ifølge CBS News om forholdet til 'El Chapo', og om, hvordan parret på et tidspunkt måtte flygte nøgne gennem en underjordisk tunnel, da det mexicanske militær stormede boligen, mens de var i gang med en omgang sengeaktivitet.

 - Til den dag i dag er jeg forvirret, fordi jeg troede, vi var involveret et romantisk forhold.

- Nogle gange elskede jeg ham. Andre gange gjorde jeg ikke, lød det blandt andet fra en grædefærdig Lucero Guadalupe Sánchez López, der selv sidder fængslet i sagen og risikerer at blive dér resten af sit liv.

Alt imens sad narkobaronens kone gennem tolv år, Emma Coronel Aispuro, på tilhørerrækkerne.

Flygtede fra fængslet - to gange

Den 29-årige baronkone er ikke tiltalt i sagen, men det betyder ikke, at hun holder sig væk fra retssalen. 

Ifølge Rolling Stone har hun været til stede ved alle retsdagene indtil videre, og tidligere på ugen kom hende navn også op, da den tidligere kartel-løjtnant fra Sinaloa Dámaso López indtog pladsen i vidneskranken. 

Han berettede ifølge mediet om 'El Chapos' famøse fængselsflugt i juli 2015 - en flugt, som Emma Coronel Aispuro angiveligt var med til at planlægge. 

Flugten skete fra det topsikrede Altiplano-fængsel. Her lykkedes det medsammensvorne at grave en halvanden kilometer lang tunnel ind til kartelkongens fængselscelle og efterlade en motorcykel, som han kunne vende tilbage til friheden på. 

Ifølge Dámaso López tog det flere måneder at grave tunnellen, og 'El Chapo' klagede flere gange over larmen, der kom fra gravearbejdet.

Efter sin flugt formåede 'El Chapo' at holde sig i skjul i et halvt år, før myndighederne fandt ham i Sinaloas jungle i Mexico i januar 2016.

Dette var anden gang, 'El Chapo' havde haft succes med at flygte fra et fængsel.

Første gang var i 2001, hvor han skjult i en vogn med vasketøj, forlod fængslet i Puente Grande og lykkedes med at skjule sig de næste 13 år. 

En lemfældig tilgang til døden

'El Chapo' spildte ifølge flere vidner ikke den tid, han havde på fri fod, før han i 2016 atter blev fanget. 

Ifølge BBC berettede Jesús Zambada, et at sagens kronvidner og tidligere medlem af Sinaloa-kartellet, hvordan hans tidligere chef i 2015  tilskyndede drabet på en anden kartelleder af den simple årsag, at han ikke havde givet hånd til 'El Chapo', da de to var mødtes for at diskutere en fredsaftale kartellerne imellem. 

- Da Rodolfo Fuentes (den dræbte, red.) skulle til at gå, rakte Chapo ('El Chapo', red.) sin hånd ud og sagde "vi ses senere, ven", og Rodolfo Fuentes forlod stedet, mens 'El Chapo' stod med sin fremstrakte hånd, forklarede Jesús Zambada tilbage i november.

Afvisningen resulterede i, at både Rodolfo Fuentes og hans kone blev dræbt foran en biograf kort tid efter.

'El Chapos' koldblodige tilgang til liv og død blev kun understreget under tidligere kartelløjtnant Miguel Angel Martinez' vidneudsagn. 

Han fortalte ifølge BBC blandt andet, at han engang havde spurgt 'El Chapo', hvorfor han dræbte folk.

- Og han svarede: "Enten kommer din mor til at græde, eller også kommer deres mødre til at græde".

Skal straffes med livstid

Ifølge anklagemyndigheden i sagen er Joaquin 'El Chapo' Guzman direkte forbundet til 33 mord, men han har ifølge CNN selv tidligere udtalt, at han har dræbt mellem 2000 og 3000 personer.

Både rivaler, politifolk og journalister har mistet livet, fordi de stod i vejen for narkobaronens imperium, der ifølge anklagemyndigheden er mere end 14 milliarder dollars værd. 

Med mord, kidnapninger, narkohandel og flere andre grusomheder på anklageskriftet mener anklageren, at der er belæg for at sende 'El Chapo' i fængsel på livstid. 

Selv nægter den tiltalte sig skyldig i alle anklager, og hans forsvarer argumenterer for, at hans klient blot er "en mindre spiller", der er offer for "uhæderlige metoder fra det amerikanske narkopoliti". 

Hvornår, der falder dom i den omfattende sag, er endnu uvist, men det forventes at ske i løbet af februar eller marts.