Udland

Store EU-lande vil anerkende Venezuelas oppositionsleder som præsident

En række EU-lande kræver et retfærdigt og frit valg udskrevet i Venezuela inden otte dage.

Frankrig, Tyskland, Storbritannien og Spanien erklærer, at de vil anerkende Venezuelas oppositionsleder, Juan Guaidó, som fungerende præsident.

Det vil de gøre, medmindre der udskrives valg i Venezuela inden for otte dage.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, skriver på Twitter, at han vil anerkende Guaidó som præsident, medmindre der udskrives valg i næste uge.

En række lande bakker op

Den tyske regerings talskvinde skriver samtidig på Twitter, at forbundsrepublikken er klar til at anerkende Venezuelas Guaidó som midlertidig præsident, hvis der ikke bliver udskrevet valg i det sydamerikanske lande inden for otte dage.

I Spanien lyder samme melding fra regeringen.

- Hvis der ikke inden for otte dage er udskrevet et retfærdigt, frit og transparent valg i Venezuela, vil Spanien anerkende Juan Guaidó som Venezuelas præsident, hedder det fra den spanske premierminister, Pedro Sanchez, i en erklæring fremsat på statsligt tv.

Den seneste i rækken af støtter er Storbritanniens udenrigsminister Jeremy Hunt, der også bakker op om Guaidó, hvis der ikke udskrives valg inden for otte dage. Det skriver han på Twitter. 

Nyt håb

Den danske regering udtrykker lørdag støtte til et "nyt håb i Venezuela".

- Arbejder for en kort deadline i EU for Maduro. Opfordrer til valg inden for en uge. Ellers bør EU anerkender Guaidó som fungerende præsident, skriver udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) på Twitter.

FN diskuteres krise

Mange andre lande i regionen, herunder USA, har kastet deres støtte bag Juan Guaidó. Han er oppositionsleder og parlamentsformand i Venezuela, men har udråbt sig selv som præsident.

Krisen i Venezuela bliver lørdag drøftet i FN's Sikkerhedsråd i New York.

Det amerikanske udenrigsministerium siger, at USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, vil deltage i mødet, og at han vil presse på for at få Sikkerhedsrådet til at anerkende Guaidó.

Rusland, der som USA er permanent medlem af Sikkerhedsrådet, har hidtil kastet sin vægt bag Maduro.