Udland

Selvudnævnt præsident opfordrer til ikke-vold, hvis han bliver kidnappet

Lørdag skal FN's Sikkerhedsråd diskutere situationen i Venezuela, hvor der er varslet protester i næste uge.

Juan Guaidó, som i onsdags udnævnte sig selv som Venezuelas nye præsident, opfordrer sine støtter til at fastholde presset på myndighederne, hvis de ”kidnapper mig”.

Det sagde den 35-årige oppositionsleder, da han fredag talte foran omkring 500 mennesker i det østlige Caracas.

Ifølge New York Times foregik det hele fredeligt, selvom mange – inklusiv Juan Guaidó selv - havde frygtet og forventet, at han ville blive anholdt af politiet.

- Hvis de vil kidnappe mig, beder jeg jer om at fortsætte på vejen og bevæge jer fremad på en ikke-voldelig måde, sagde han til sine støtter.

Flere andre steder i Venezuela var der demonstrationer mod den siddende præsident Nicolás Maduro.

Juan Guaidó foran den store menneskemængde i  Caracas.

Nationalforsamling med mindre magt

Udover at demonstrere fredeligt opfordrede Juan Guaidó sine støtter til at dele kopier af en amnestilov, der anbefaler medlemmer af de væbnede styrker at skifte og være loyal over for ham.

Militæret i Venezuela har indtil videre afvist at støtte Guaidó for i stedet at stå bag den siddende præsident Nicolás Maduro, som holder fast i, at han er demokratisk valgt. I maj vandt han præsidentvalget i Venezuela, men både USA og EU har vurderet, at valget ikke levede op til selv de laveste internationale standarder.

Juan Guaidó blev i januar taget i ed som præsident for Venezuelas demokratisk valgte nationalforsamling.

Men den har dog næsten ingen magt i landet, efter at Maduro i august 2017 godkendte et dekret, der gav et nyetableret forfatningsråd lovgivende magt.

Møde i FN

Krisen i Venezuela skal lørdag drøftes i FN's Sikkerhedsråd i New York. Det amerikanske udenrigsministerium har sagt, at USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, vil deltage i mødet, og at han vil presse på for at få Sikkerhedsrådet til at anerkende Guaidó som præsident.

Sent fredag dansk tid sagde den siddende præsident Maduro, at han vil sende sin udenrigsminister, Jorge Arreaza, til mødet i FN.

Rusland, der som USA er permanent medlem af Sikkerhedsrådet, har hidtil kastet sin vægt bag Maduro. Fredag citerer nyhedsbureauet RIA den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, for at sige, at mødet i Sikkerhedsrådet skal efterleve internationale spilleregler.

EU arbejder på at formulere en appel til Maduro med en opfordring til, at han udskriver nyvalg.

Den siddende præsident Nicolas Maduro taler i Miraflores-paladset i Caracas

Vesten støtter Guaidó

Mexico, hvis præsident og regering støtter Maduro, har meldt sig på banen for at lægge lokaler til kriseforhandlinger mellem de to rivaliserende ledere i Venezuela.

- Vi kan ikke gøre det uden en anmodning fra de to parter. Men vi er mere end villige til at hjælpe med at organisere en dialog - uden brug af magt eller vold - for at løse problemerne, siger Mexicos præsident, Andres Manuel Lopez Obrador.

Siden onsdag har USA, EU, Canada, en række latinamerikanske lande og Danmark givet deres støtte til Guaidó. Lørdag oplyser Frankrig og Spanien ifølge AFP, at de vil anerkende ham som fungerende præsident, medmindre der udskrives valg inden for en uge.

Rusland, Syrien, Tyrkiet, Kina og Iran derimod har støttet Maduro.

USA's præsident, Donald Trump, har kaldt ham for en "diktator". Og det fik Maduro til at beordre alle amerikanske diplomater i Venezuela ud af landet. Det nægtede USA, og udenrigsminister Mike Pompeo sagde, at man kun følger anvisninger fra Juan Guaidó.

Torsdag aften besluttede Nicolás Maduro at lukke Venezuelas ambassade og landets konsulater i USA.