Italiensk by vil betale dig 67.500 for at flytte dertil

I en anden by kan man købe et hus til én euro.

Kunne det friste med en bonus på cirka 67.500 kroner for at flytte til en lille bjergby i de italienske alper?

Eller hvad med et hus til 7,5 kroner på solskinsøen Sicilien i det sydlige Italien?

Det er to af de tilbud, som italienske landsbyer i øjeblikket tyer til for at vende befolkningsflugten.

I Norditalien er det borgmester Giovanni Bruno Mattiet, der tilbyder, at man over en treårig periode kan få op til 67.500 kroner (9000 euro) for at bosætte sig i landsbyen Locana, hvis man har et barn og en indkomst på mindst 45.000 kroner (6000 euro) om året.

Det skriver CNN.

Den lille bjergby Locana ligger i de italienske alper - i grænselandet mellem Italien, Schweiz og Frankrig - cirka en times kørsel fra storbyen Torino. Om sommeren skinner solen der, og om vinteren er der sne. Alligevel frygter borgmesteren, at landsbyen kan være ved at uddø:

- Befolkningen er skrumpet fra 7000 indbyggere i starten af 1900-tallet til bare 1500 i dag, fordi folk har forladt byen for at søge arbejde på de store fabrikker i Torino, siger Giovanni Bruno Mattiet til CNN og fortsætter:

- Vores skole risikerer hvert år at lukke ned, fordi der er så få elever. Det kan jeg ikke tillade sker.

Et hus til én euro

I den modsatte ende af Italien er situationen lignende. Hvis man ønsker at flytte til den sicilianske landsby Sambuca di Sicilia, kan man købe et hus for bare én euro – cirka 7,5 kroner.

- I modsætning til andre byer, der har haft lignende tiltag for at promovere sig, så ejer rådhuset alle de huse, der er til salg for én euro. Vi er ikke mellemmænd i handlen. Hvis du vil have huset, kan du få det på ingen tid, siger Giuseppe Cacioppo, der er stedfortrædende borgmester og medlem af turistrådet i Sambuca, til CNN.

Der er dog en hage ved handlen.

Ved at købe et af de billige huse, forpligter man sig til at renovere det for mindst 112.000 kroner (15.000 euro) over en periode på tre år. Man skal også aflevere lidt mere end 37.000 kroner (5000 euro) i depositum. Pengene vil man dog få tilbage, når renoveringen er færdiggjort, skriver CNN.

Slår man til, vil man omvendt få sig et hjem i en af de flotteste byer, der er i Italien, og hvis historie strækker sig helt tilbage til det niende århundrede. Der er cirka 80 kilometer til den nærmeste større by, Palermo, og undervejs kan man køre igennem en by, der har lagt navn til nogle af filmhistoriens mest kendte mafiabosser, nemlig Corleone, der forbindes med Godfather-trilogien.

Kan være død om få årtier

Bag de kuriøse tilbud gemmer der sig en større tendens. Over de sidste tre årtier er hver fjerde af de små samfund blev helt forladt, og der findes nu 139 landsbyer, der har færre end 150 indbyggere, skriver CNN.

I Locana dør der cirka 40 hvert år, mens der kun kommer ti nye børn til. Med den hastighed, vil landsbyen være helt forladt inden for få årtier.

Også i Japan har de problemer med byer og boliger, der er blevet forladt. Otte millioner huse står tomme i landet, og tallet ventes at stige til 20 millioner i 2033. Derfor er man begyndt at forære huse væk.