Donald Trump

Tidligere Trump-rådgiver mødt med buh-råb foran retten

Donald Trump kalder sagen mod Roger Stone for en heksejagt.

Den tidligere Donald Trump-rådgiver Roger Stone, der blev anholdt tidligere fredag, har været for retten i Florida.

Her er han sidst på eftermiddagen dansk tid løsladt mod en kaution på en kvart million dollar. Det rapporterer mediet CNN.

Desuden er Stones bevægelsesfrihed blevet begrænset.

Foran retten var mange tilhængere og - ikke mindst - modstandere af Stone mødt op. De mødte den tidligere rådgiver med buhråb og tilråb som "lås ham inde".

Det så dog ikke ud til at røre ham:

- Mange tak. Mange tak. Som jeg altid har sagt, er den eneste ting, der er værre end at blive snakket om, ikke at blive snakket om. 

- Efter en efterforskning i to år, viser anklagerne i dag på ingen måde, at jeg skulle have samarbejdet med Rusland, Wikileaks eller haft nogen anden ulovlig kontakt under valgkampen i 2016. Jeg er anklaget for at lave falske udmeldinger under mine vidneudsagn. Det er ikke korrekt. Hvis jeg har sagt noget forkert, har det ikke være hensigten. 

Erklærer sig "ikke skyldig"

Roger Stone blev anholdt natten til fredag efter anmodning fra den særlige anklager Robert Muellers kontor. Stone mistænkes for at have løjet for Kongressen.

Politiet hentede ham før solopgang i hans bolig i Fort Lauderdale. 

Foran retsbygningen gjorde Stone det klart, at han var utilfreds med netop dét forhold, da FBI blot "kunne have kontaktet hans advokat". Det er dog sikkert, at Stone ikke er enig i anklagerne:

Jeg er overbevist om, at det her er en politisk motiveret undersøgelse. 

Roger Stone, tidligere rådgiver til Trump.

- Jeg vil erklære mig "ikke skyldig" i anklagerne. Jeg vil bekæmpe dem i retten. Jeg er overbevist om, at det her er en politisk motiveret undersøgelse. 

- Og som jeg har sagt tidligere, det vil aldrig ske, at jeg vidner mod præsidenten, for så skal jeg bære falsk vidnesbyrd. Og på samme måde vil jeg heller ikke lyve for at tage noget af presset fra mig selv. Jeg ser frem til at blive helt og aldeles renset.

Trump kalder sagen en heksejagt

Det er Mueller, der er i gang med at undersøge, om præsident Donald Trumps kampagnelejr samarbejdede med Rusland under valgkampen op til præsidentvalget i 2016.

Stone mistænkes for syv forskellige forhold. Fem af de syv forhold omhandler falske vidneudsagn. Han skal blandt andet have løjet om frigivelsen af stjålne e-mails fra Demokraterne under valgkampen.

De falske udsagn skal være givet til Efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus i Kongressen.

Donald Trump har sent fredag eftermiddag dansk tid kommenteret sagen.

- Det er den største heksejagt i vort lands historie, siger han.

Præsidenten undrer sig på Twitter også over, at CNN kunne være ved Stones hjem under anholdelsen fredag morgen.

- Hvem varslede CNN?, spørger Trump.

Flere erfterforskes

En af de falske forklaringer omhandler Roger Stones interaktion med en unavngiven organisation.

Derudover nævner sigtelserne påvirkning af vidner og forsøg på at forhindre Kongressens og FBI's undersøgelser.

Roger Stone arbejdede for Donald Trumps præsidentkampagne indtil august 2015.

Ifølge sigtelsen har Stone dog bibeholdt kontakten.

I sommeren 2016, da valgkampen var i fuld gang, har Stone og "flere ledende medlemmer af Trump-kampagnen" diskuteret, hvad en unavngiven organisation "muligvis var i besiddelse af, som kunne skade Clinton-kampagnen".

Hillary Clinton var Donald Trumps modkandidat ved præsidentvalget i november 2016.

Retsdokumenterne viser, at Trump-kampagnen bad Stone finde ud af, om den unavngivne organisation havde mere, der kunne bruges.

Indtil videre har Robert Muellers efterforskning ført til anklager mod flere russere samt Donald Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn.

Også Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort er i søgelyset for at have løjet over for efterforskere i forbindelse med Muellers Rusland-undersøgelse.