Udland

Forsvarsminister truer med borgerkrig, hvis USA blander sig i præsidentopgøret i Venezuela

Den selvudnævnte præsident Juan Guaidó bliver støttet af USA, Danmark og flere andre vestlige lande.

Konflikten i Venezuela spidser til, efter oppositionslederen Juan Guaidó tidligere på ugen udnævnte sig selv som præsident og erklærede præsident Nicolas Maduro afsat.

Venezuelas forsvarsminister Vladimir Padrino advarede torsdag aften lokal tid i en tale mod, at landet vil ende i borgerkrig, hvis USA blander sig yderligere i den interne konflikt om præsidentposten. Det skriver The Guardian.

Samtidig opfordrer FN's generalsekretær António Guterres alle aktører til at mindske spændingerne og undgå en eskalering af konflikten i "denne kritiske tid", lyder det i en pressemeddelelse fra FN.

For at imødekomme sin rival overvejer Juan Guaidó at tilbyde Nicolas Maduro og hans allierede amnesti. Det kom frem i Juan Guaidós første tale, siden han i onsdags udråbte sig selv som midlertidig præsident i Venezuela.

Skal Maduro og hans støtter have amnesti, skal de medvirke til at genoprette demokratiet i landet, sagde Juan Guaidó ifølge nyhedsbureauet AP.

Maduro fastholder dog sin rolle som præsident med henvisning til, at han er demokratisk valgt. I maj vandt han præsidentvalget i Venezuela, men både USA og EU har vurderet, at valget ikke levede op til selv de laveste internationale standarder.

Vestlig støtte

Siden onsdag har USA, EU, Canada, en række latinamerikanske lande og Danmark givet deres støtte til Maduros udfordrer, Guaidó.

Blandt andet skrev udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) på Twitter:

- Nyt håb i Venezuela. Danmark støtter de legitime demokratisk valgte institutioner - ikke mindst den lovgivende forsamling og dermed Juan Guaidó.

USA's præsident, Donald Trump, har kaldt Maduro for en "diktator".

Den udmelding fik Maduro til at beordre alle amerikanske diplomater i Venezuela ud af landet inden for 72 timer. Det nægtede USA imidlertid. Udenrigsminister Mike Pompeo sagde, at man kun følger anvisninger fra Juan Guaidó.

Torsdag aften besluttede Nicolas Maduro så at lukke Venezuelas ambassade og landets konsulater i USA.

Militæret afviser Guaidó

Nu svarer USA igen ved at true med at skære Venezuelas indtægtskilde over. Det siger den amerikanske sikkerhedsrådgiver John Bolton ifølge BBC.

USA arbejder på en plan, så man i stedet kan finansiere midler til Guaidó - og på den måde lægge pres på Maduro, lyder det.

Men selvom Guaidó har stor opbakning fra Vesten, har militæret i Venezuela afvist at støtte ham.

Lande som Kina, Rusland, Syrien, Iran og Tyrkiet har erklæret deres støtte til præsident Maduro.

Den russiske udenrigsminister, Sergei Ryabkov, siger til CNN, at USA ”blander sig” og dermed ”kaster benzin på bålet".

Mike Pompeo har anmodet FN om, at der skal holdes et møde i Sikkerhedsrådet, hvor situationen i Venezuela drøftes.

Dekret har givet Maduro mere magt

Venezuela har store oliereserver, men befinder sig i en stor krise, der forværres hver dag. En inflation og mangel på mad og medicin er blandt de største problemer for indbyggerne.

Juan Guaidó blev i januar taget i ed som præsident for Venezuelas demokratisk valgte nationalforsamling.

Nationalforsamlingen har dog næsten ingen magt i landet, efter at Maduro i august 2017 godkendte et dekret, der gav et nyetableret forfatningsråd lovgivende magt.

Ifølge Maduro forsøger oppositionen at lave et kup mod ham - med støtte fra USA.