Donald Trump

To nye budgetforslag stemt ned i USA – 800.000 statsansatte får fortsat ikke deres løn

Det amerikanske forbundspoliti, FBI, kan blandt andet ikke betale deres informanter, lyder kritik.

22. december sidste år lukkede statsapparatet i USA delvist ned.

Det betyder, at 800.000 offentligt ansatte og ni ministerier ikke har kunnet få deres løn i mere end 33 dage.

Og det ser ud til at fortsætte. Det står klart torsdag aften, efter at Senatet har stemt to nye budgetforslag ned – et fra republikanerne, der giver penge til at bygge en mur ved grænsen til Mexico, og et, der ikke gør.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters og AP.

- Det får den betydning, at 800.000 heller ikke fredag får deres løn. Og dermed stiger frustrationerne hos de mange hundredtusinder, der i virkeligheden er uden skyld, fordi landets præsident og politikerne ikke kan blive enige om budgettet, siger TV 2s korrespondent i Washington Jesper Steinmetz.

Han understreger, at det næste step bliver, at de to parter sætter sig ned og leder efter et kompromis. Det er dog ikke let:

Det her kan sagtens vare ved, desværre for de 800.000, i flere uger endnu.

Jesper Steinmetz, korrespondent TV 2.

- Men det sker dog hverken i dag eller i overmorgen, så det her kan sagtens vare ved, desværre for de 800.000, i flere uger endnu. Måske helt ind i marts måned, siger Jesper Steinmetz.

Afvisningen af de to forslag sker på trods af, at både republikanske og demokratiske senatorer før afstemningerne luftede, at de ville bryde med partilinjen og stemme for forslagene. 

Nedlukningen skyldes, at Kongressen ikke har kunnet blive enige om statsbudgettet for 2019, da præsident Donald Trump vil have en mur ved grænsen til Mexico, mens demokraterne er lodret imod.

Nedlukningen fik onsdag Trump til at udskyde sin årlige tale om nationens tilstand (State of The Union, red.), efter formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, i et åbent brev bad præsidenten om det, hvis der ikke var en budgetaftale.

Talen skulle være afholdt 29. januar. 

Har forsøgt at imødekomme hinanden

Omdrejningspunktet for krisen er den mur, som præsidenten lovede under sin valgkamp frem mod valget i 2016. En mur, som han dengang krævede, at Mexico skulle betale.

Siden har Trump gentagne gange understreget vigtigheden af en mur. Ikke mindst i starten af januar da han besøgte den amerikanske by McAllen tæt ved grænsen til Mexico.

I Trumps budgetforslag torsdag var forslaget, at staten skal finde de omkring 37 milliarder kroner, det kræver at bygge muren. Demokraterne derimod vil købe sig forhandlingstid. I deres forslag lød det blandt andet, at man vil åbne statsapparatet om to uger (8.februar). Dermed ville man have yderligere to uger til at forhandle et kompromis, der ikke indeholder en finansiering af muren.

- Det er på tide at indgå en aftale. Og heldigvis ligger der en aftale på bordet. Det er en aftale for alle, der hellere vil genåbne statsapparatet, investere i grænsesikkerhed og sikre mere tryghed for unge invandrere under DACA (et immigrationsprogram .red) end at ofre alt det for den nye radikale holdning: At fysiske barrierer som mure eller hegn i sig selv er umoralske, sagde lederen af det republikanske flertal i senartet, Mitch McConnell, onsdag.

Ifølge Jesper Steinmetz har de to parter dog forsøgt at imødekomme hinanden.

Donald Trump og republikanerne har givet sig. (...) Omvendt har demokraterne også strakt sig i forhold til grænsesikring.

Jesper Steinmetz, TV 2-korrespondent USA

- Donald Trump og republikanerne har givet sig ved, at de i deres budgetforslag inkluderer en midlertidig beskyttelse af de immigranter, der er bragt illegalt til landet for lang tid siden, men siden har levet et liv i USA - men som ikke er amerikanere. Det er en indrømmelse.

To nye budgetforslag stemt ned – nedlukning af statsapparat i USA fortsætter. Men demokrater og republikanere har forsøgt at nå hinanden, siger Jesper Steinmetz. Video: Kasper B. Andreasen

- Omvendt har demokraterne strakt sig i forhold til grænsesikring. De er villige til at afsætte endnu flere milliarder for at sikre grænsen mellem USA og Mexico, men de vil dog fortsat ikke bygge en mur.

Jesper Steinmetz fortæller, at budgetdirektøren for Det Hvide Hus i går kontaktede de berørte styrelser og bad dem udarbejde en plan for, hvordan man kan komme igennem marts måned, hvis nedlukningen skulle fortsætte.

FBI kan ikke betale løn

Også det amerikanske forbundspoliti, FBI, er ramt af nedlukningen.

De kan nemlig ikke længere betale de informanter, der hjælper dem i deres arbejde.

For hver dag nedlukningen fortsætter, bliver de driftsmæssige forhindringer, der bliver skabt af nedlukningen, værre.

Tom O’Conner, formand FBI Agents Association.

Det fortalte formand for sammenslutningen af FBI-agenter, FBI Agents Association (FBIAA), Tom O’Conner onsdag.

- For hver dag, nedlukningen fortsætter, bliver de driftsmæssige forhindringer, der bliver skabt af nedlukningen, værre. De ødelægger vores terrorbekæmpelse og kontraspionage rundt om i verden, siger han.

Adskillige agenter har ifølge Tom O’Conner fortalt, at de svindende ressourcer betyder, at det er umuligt at betale deres meddelere og informanter.

De fleste af USA's 13.000 specialagenter fra FBI skal stadig møde på job. Ifølge Tom O'Connor viser en rapport fra FBIAA dog, at både træning, efterforskning og rekruttering lider som følge af nedlukningen.

Foruden lønninger til de statsansatte er låneansøgninger blevet forsinkede, og offentlige firmaer har været ude af stand til at få godkendelse til at rejse kapital.

Mange steder i USA er lønningsdag hvert 14. dag, og det er fredag. Det er dermed anden gang, at de offentligt ansatte ikke får deres løn.

Jesper Steinmetz fortæller dog, at mange banker og pengeinstitutter har vist stor forståelse for deres situation og har blandt andet givet henstand til gæld og regninger.