Udland

Trump udskyder tale til nationen

Onsdag fastholdt Donald Trump ellers, at han ville holde talen.

USA's præsident, Donald Trump, udskyder sin State of the Union-tale. 

Den årlige tale om nationens tilstand vil blive holdt, når den aktuelle budgetkrise i landet er overstået. 

Det skriver Trump på Twitter sent onsdag aften amerikansk tid. Talen var planlagt til tirsdag 29. januar. Og som sædvanlig i Repræsentanternes Hus. Men det satte formanden for den lovgivende forsamling, Nancy Pelosi, onsdag en stopper for. I et åbent brev skrev hun, at Demokraterne, der har flertal i Repræsentanternes Hus, ikke vil vedtage de nødvendige formelle tilladelser. 

Dele af statsapparatet i USA er for 33. dag lukket, fordi landets to store partier, der har et flertal i hvert sit kammer, ikke kan blive enige om et budget for 2019. 

Pelosi vil dog gerne lægge talerstol til Trump, så snart hele statsapparatet igen er i drift, skrev hun videre. Trump betegnede hendes udmelding som "en skændsel" og sagde, at han ville holde talen et andet sted. 

Men sent onsdag aften skriver præsidenten altså, at han vil vente, til nedlukningen er overstået. 

- Jeg vil holde talen, når nedlukningen er slut. Jeg leder ikke efter et alternativt sted at holde State of the Union-talen, for der er intet sted, der ud fra historie, tradition og betydning kan måle sig med Repræsentanternes Hus. Jeg ser frem til at holde en fantastisk State of the Union-tale i den nærmeste fremtid, skriver Trump på Twitter. 

Senatet ventes torsdag at stemme om et nyt forslag til en finanslov. Men selv om det bliver godkendt, anses det for usandsynligt, at forslaget slipper gennem Repræsentanternes Hus.

Fastholdt at ville holde tale

Onsdag var  tonen ellers en anden fra Donald Trump, der fastholdt planer om at holde talen.

Det meddelte hans pressesekretær Sarah Sanders via Twitter onsdag aften dansk tid.

- Jeg er blevet kontaktet af Secret Service, der har forsikret mig om, at det ikke vil indebære problemer af nogen art at afholde talen. Det er også blevet bekræftet offentligt, skriver Donald Trump i det brev, hans pressesekretær har lagt ud til offentligheden.

Meldingen fra den amerikanske præsident taler den demokratiske formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, imod. 

Det var Nancy Pelosi, som i sidste uge tilskyndede Donald Trump til at droppe talen til nationen. På grund af bekymringen for, om Secret Service ville være på arbejde, så længe statsapparatet ligger underdrejet på grund af de grundstødte budgetforhandlinger.

Siden er det blevet fastslået, at netop Secret Service, i modsætning til mange andre dele af offentligt ansatte, modtager fuld løn trods den delvise nedlukning af statsapparatet.

Nu skærper Nancy Pelosi tonen yderligere og anmoder i meget direkte vendinger Donald Trump om helt at holde sig væk, INDTIL hele statsapparatet er finansieret og i funktion.

- Der vil ikke blive vedtaget en resolution efter en State of the Union-tale, før det igen er på plads, skriver Pelosi ifølge CNN.

Nancy Pelosi's brev blev ikke bare udlagt som et velmenende råd, men som en form for politisk benspænd. Eller i bedste fald retorisk drilleri.

- Brevudvekslingen mellem Nancy Pelosi og Donald Trump er et studie i politisk teater. De seneste to døgn har atter illustreret, hvor forpestet det politiske klima er blevet her i USA, skrev USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

Forpestet eller ej, så har Donald Trump nu valgt at holde sig til den del af planen, som går ud på at levere en slags tilstandrapport på vegne af nationen. Adresseret til de mere end 250 millioner amerikanere og en velvoksen del af kloden, som lytter med.

- Det vil være særdeles sørgeligt for vores land, hvis State of the Union-talen ikke kan leveres efter planen og på stedet, skriver Donald Trump.

Department of Homeland Security, der står for sikkerheden indenrigs, understreger, at de har forberedt sig gennem måneder på at være der under State of The Union, uanset budgetkrise og statslig nedlukning.

Den store sten i skoen mellem Trump-administrationen og Demokraterne i den rekordlange nedlukning af det føderale statsapparat og sammenbruddet i budgetforhandlingerne, drejer sig om finansieringen om en grænsemur mellem USA og Mexico.