Niårig pakistansk dreng afslører, hvordan politiet dræbte hans familie - og forsøgte at dække over det

Myndighederne dækkede over drabet på Umair Halils familie, men sandheden vækker harme over hele landet.

Da pakistansk politi lørdag skød og dræbte fire personer i en bil i udkanten af byen Sahiwal, var den officielle forklaring, at fire terrorister med forbindelse til Islamisk Stat var blevet dræbt, efter de åbnede ild mod politiet.

I forbindelse med episoden var yderligere tre terrorister undsluppet fra stedet på en motorcykel, udtalte politiet siden, og dermed var der tale om en ikke ualmindelig konfrontation mellem politi og terrorister.

Men så begyndte en niårig dreng at tale.

Fra et hospital fortalte han sin side af sagen til de journalister, der var til stede. En historie, viste det sig, der var noget anderledes end politiets udlægning, skriver BBC.

På vej til bryllup

Ifølge den niårige Umair Halil var hans forældre ikke terrorister. I stedet drev de en købmandsforretning.

Lørdag var hans familie blevet hentet i en bil kørt af hans fars venner i Lahore. Sammen skulle de deltage i et andet familiemedlems bryllup. 

Da Umair Halil fortalte sin historie på hospitalet, modsagde han fuldstændig politiets forklaring i sagen.
Da Umair Halil fortalte sin historie på hospitalet, modsagde han fuldstændig politiets forklaring i sagen. Foto: Reuters

Men undervejs blev de stoppet af politiet ved en toldbom. 

- Min far sagde til dem, at de kunne tage vores penge, og at de ikke skulle skyde. Men så begyndte de alligevel at skyde, siger Umair i en video.

Skyderiet kostede begge drengens forældre, hans 12-årige storesøster samt bilens chauffør livet.

Umair Khalil og hans to yngre søstre overlevede og blev siden fundet efterladt på en tankstation et stykke fra det sted, hvor skyderiet fandt sted.

Video bekræfter drengens version

Videoen, hvori Umair Khalil fortæller, hvad der skete, har efterfølgende spredt sig på sociale medier i Pakistan. Efterfølgende har videoer fra skyderiet bekræftet drengens version. 

Videoerne viser blandt andet, hvordan politiet affyrede skud mod bilen, hvorefter de tre børn blev fundet i live og kørt væk, inden yderligere skud blev rettet mod bilen.

Billeder efter skyderiet viser, hvordan bilens dræbte chauffør sidder med sin sikkerhedssele på - og med én hånd på rattet. Endnu en mand kan ses på passagersædet, ligesom en kvinde og en pige befinder sig på bagsædet. 

Lederen af delstaten Punjab, Usman Buzdar, besøgte efterfølgende Umair Khalil og hans to yngre søstre. Her ses han med en af de to søstre.
Lederen af delstaten Punjab, Usman Buzdar, besøgte efterfølgende Umair Khalil og hans to yngre søstre. Her ses han med en af de to søstre. Foto: Reuters

Umiddelbart efter skyderiet meddelte politiet, at Umair Khalils far, Mohammad Khalil, hans mor, Nabeela, søsteren, Areeba, og farens ven, Zeeshan, var terrorister, der var involverede i kidnapningen af en amerikansk statsborger samt en tidligere premierministers søn.

Politiet påstod, at familien kørte i en bil og på en motorcykel med våben og ammunition, og at det var dem, der affyrede de første skud. Således var det de skud, som politiet - ifølge deres egen forklaring - afgav i selvforsvar, der dræbte familien.

Drab var følgeskader

På trods af, at historien efterfølgende er blevet modbevist - ikke mindst af Umair Khalils vidneforklaring - fastholder delstaten Punjabs informationsminister, at bilens chauffør, Zeeshan, var en eftersøgt terrorist, og at de andre drab var "følgeskader".

Ligeledes fastholder delstatens justitsminister, Raja Basharat, at operationen var blevet håndteret "100 procent korrekt".

Naboer og venner til bilens chauffør, Zeeshan, har efterfølgende fortalt til BBC, at Zeeshan faktisk havde forbindelse til den yderligtgående gruppe Jamiat Ahl-e-Hadith.

Men ingen beviser er endnu blevet fremlagt mod Zeeshan.

Flere betjente anholdt

I takt med, at drengens forklaring nåede rundt i landet, bredte også vreden sig blandt Pakistans borgere. 

Samme dag, som skyderiet fandt sted, blev adskillige betjente arresteret, ligesom sagens detaljer nu bliver efterforsket. 

Tirsdag meddelte justitsministeren i delstaten Punjab, at adskillige betjente i antiterrorafdelingen er blevet fjernet fra deres stilling, og at de fem betjente, der var involveret i skyderiet, vil blive stillet for retten.

Chokeret premierminister

Sagen har også fået landets premierminister, den tidligere cricketstjerne, Imran Khans opmærksomhed. 

Søndag gik han til tasterne på Twitter og skrev, at han var chokeret over "at se de traumatiserede børn, som så deres forældre skudt foran deres øjne".

Han fortsatte med at forsikre om, at myndighederne fremadrettet vil tage vare på børnene, og at de ansvarlige vil blive retsforfulgt.

Umair Khalils families skæbne udstiller ligeledes en tendens, som i stigende grad præger Pakistan. 

Således er flere offentlige institutioner og myndigheder blevet indlemmet under militærets magt. I så høj en grad, at Pakistans politistyrke efterhånden betragtes som militærets efterretningstjenestes forlængede arm.

Det har ført til, at betjentene nu ser sig beskyttet af militæret i forhold til deres handlinger. 

Flere drab

Likvideringen af Umair Khalils familie er blot det seneste eksempel på udenretlige drab i landet, som Rao Anwar, en højstående politichef i Pakistans største by, Karachi, menes at stå bag. 

I 2018 dræbte han den mandlige model Naqeebullah Mehsud, som fejlagtigt var blevet beskyldt for at være militant.

Det fik menneskerettighedsaktivister til at råbe op, men selvom en politiefterforskning efterfølgende pegede på, at Rao Anwar var ansvarlig, er han endnu ikke stillet for retten.

Lørdagens drab og historiens spredning via sociale medier har udløst en harme i landet, som premierministeren og hans regering nu forsøger at tøjle.