Udland

Italien: Det er Frankrigs skyld, at afrikanere strømmer til Europa

Italiens regering mener, at Frankrig stadig fører kolonipolitik i Afrika, og at franskmændene desuden bærer en del af skylden for migrationskrisen.

Det sker ikke tit, at et EU-land kalder et andet EU-lands ambassadør til en kammeratlig samtale i udenrigsministeriet.

Men Italiens ambassadør i Frankrig måtte mandag pænt troppe op og forklare, hvad hans egen chef egentlig har gang i.

Sagen er, at Italiens vicepremierminister, Luigi di Maio, søndag opfordrede EU til at indføre sanktioner overfor nabolandet Frankrig.

Hvis Europa ønsker at være modigt, må vi også have modet til at tage os af afkolonialiseringen af Afrika

Luigi di Maio

Hans begrundelse: Frankrig udnytter Afrika og er medskyldig i, at afrikanere i tusindvis hvert år søger mod Europa.

Ifølge BBC sagde di Maio, at Frankrig aldrig er holdt op med at kolonisere stribevis af afrikanske lande.

Di Maio: Vi må afkolonisere Afrika

Det er noget af en melding, og derfor den usædvanlige ordre til Italiens ambassadør om at møde op med en rigtig god forklaring.

Men Luigi di Maio holder fast på sit.

Mandag sagde han ifølge BBC, at Frankrig manipulerer økonomien i de afrikanske lande, der benytter valutaen CFA-franc, som er en valuta fra kolonitiden, der bakkes op af Frankrig.

- Frankrig er et af de lande, som ved at trykke penge for 14 afrikanske lande forhindrer deres økonomiske udvikling og dermed bidrager til, at folk søger væk for enten at dø til havs eller ende på vores kyster, sagde di Maio og fortsatte:

- Hvis Europa ønsker at være modigt, må vi også have modet til at tage os af afkolonialiseringen af Afrika.

Et utidigt levn fra fortiden

Vicepremierministeren mener, at hvis det ikke var for udnyttelsen af afrikanske lande, så ville Frankrig kun rangere som verdens 15. største økonomi – og ikke som den sjette største, som tilfældet er i dag.

Frankrig siger, at CFA-franc’en garanterer finansiel stabilitet, mens andre – som Italien – ser valutaen som et utidigt levn fra kolonitiden.

Frankrig var i en periode den næststørste kolonimagt i verden, kun overgået af England.

I Afrika var det især den vestlige del af kontinentet, der var besat af franskmændene, og fransk er stadig det officielle sprog i en række vestafrikanske lande.

Som på resten af kontinentet fik eller tilkæmpede de franske kolonier også deres frihed i begyndelsen af 1960’erne. Især Algeriets frihedskamp var meget blodig.

Franc’en er som slaveriet

Alligevel er der stadig mange bånd mellem den gamle koloniherre og landene i Afrika - økonomiske, kulturelle og sproglige. Et af båndene er altså CFA-franc’en, i daglig tale bare franc’en.

Den blev skabt i 1945 og bruges som valuta i de 14 lande, som udgør franc-zonen. Det franske finansministerium bakker valutaen op.

Den italienske regering siger, at også andre europæiske lande er med til at holde afrikanerne nede, dog uden at nævne navnene på dem. Men Frankrig er værst, siger italienerne.

Dermed er der skubbet yderligere til det i forvejen dårlige forhold mellem de to allierede EU-lande, der beskylder hinanden for ikke at ville modtage migranter og flygtninge.

Tidligere på måneden beskyldte den italienske regering Frankrig for at huse terrorister, som har slået personer ihjel i Italien.