Udland

Han udnævnte sig selv til præsident - nu får han støtte fra Danmark, EU og USA

Danmark støtter op om oppositionslederen Juan Guaidó, der har udnævnt sig selv som præsident.

Situationen fortsætter med at eskalere i det sydamerikanske land Venezuela.

Onsdag aften erklærede landets præsident, Nicolas Maduro, at alle amerikanske diplomater har 72 timer til at forlade landet.

Det skete foran hans tilhængere ved præsidentpaladset i hovedstaden, Caracas, efter landets oppositionsleder, Juan Guadió, har udnævnt sig selv til ny præsident.

- Vil vil også vinde over det her. Vi vil komme ud sejrrige.

- Vi har fået nok interventionisme (indblanding, red.), her har vi værdighed, forband det! Her er et folk, der er villige til at forsvare sit land, sagde Nicolas Maduro flankeret af de øverste ledere i det socialistiske parti.

Maduros politi var onsdag på gaderne i Caracas for at standse demonstranterne.

Men i takt med at flere og flere nationer og unioner erklærer, at de ikke anerkender Maduro som præsident, er hans ord blevet svækket.

USA nægter

Natten til torsdag dansk tid har den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, meddelt, at USA ikke har tænkt sig at følge Maduros ordre og trække landets diplomater hjem.

USA følger nemlig kun anvisninger fra Juan Guaidó og ikke Nicolas Maduro, lyder begrundelsen fra Mike Pompeo.

En udmelding, der tilspidser situationen yderligere, lyder det fra TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz.

- Vi går nogle meget spændende døgn i møde. For USA fastholder de diplomatiske forbindelser, fastholder deres embedsmænd, som arbejder på USA's ambassade i Caracas, siger han.

USA kan bringe Maduro i knæ

Han mener, at Trump-administrationen har koordineret deres holdning med henvisning til blandt andet Canada, Sydamerikas største land, Brasilien, og senest EU.

- USA taler med meget vægt, når det gælder Venezuela, hvis økonomi fuldstændig afhænger af olieproduktionen. Og den største aftager af olie fra Venezuela er USA. Det vil sige, at USA har ekstremt stor økonomisk magt over landet, påpeger Jesper Steinmetz.

USA har allerede indført mange sanktioner mod Venezuela, og efter det seneste dramatiske døgn kan der blive tale om flere endnu.

- Hvis USA optrapper den økonomiske krig mod Venezuela, kommer det til at gøre yderligere ondt. Og det kan være med til at bringe Maduro fuldstændig i knæ. Der er ingen tvivl om, at det er strategien fra USA nu. Maduro skal væk, lyder det fra Jesper Steinmetz.

Venezuelas præsident Nicolas Maduro vifter med landets flag i Caracas onsdag. Til venstre er det hans kone Cilia Flores.

Politi til angreb på demonstranter

Juan Guaidó blev i januar taget i ed som præsident for Venezuelas demokratisk valgte nationalforsamling.

Nationalforsamlingen har dog næsten ingen magt i landet, efter at Maduro i august 2017 godkendte et dekret, der gav et nyetableret forfatningsråd lovgivende magt.

Ifølge Maduro forsøger oppositionen at lave et kup mod ham - med støtte fra USA.

Ifølge nyhedsbureauet AFP er uropoliti gået til angreb på demonstranter, der har blokeret en vej i en forstad til Caracas. Der er i den forbindelse blevet brugt tåregas og gummikugler, hvorfor militæret nu er synlige i gaderne.

Juan Guaidó med højre hånd på hjertet og venstre hånd om Venezuelas forfatning, da han onsdag blev svoret ind som midlertidig præsident.

Har erklæret sig som ny præsident

Maduros forsøg på at afbryde de diplomatiske forbindelser sker, efter at oppositionslederen, Juan Guaidó, et andet sted i hovedstaden har erklæret Maduro afsat og udråbt sig selv til midlertidig præsident.

Kort før Guaidós erklæring oplyste et fremtrædende medlem af Maduros socialistiske parti, at ledelsen i landets parlament skal undersøges for sin rolle i en lille gruppe soldaters mytteri mandag.

Guaidó er formand for landets parlament, hvor Maduros opposition har flertallet.

Ikke mange minutter efter den meddelelse afsagde Guaidó en ed og gennemførte en indsættelsesceremoni foran demonstranter i Caracas.

Jeg sværger hermed, at jeg vil påtage mig præsidentembedet for at sikre tronranerens afgang

Juan Guaidó, oppositionsleder

- Jeg sværger hermed, at jeg vil påtage mig præsidentembedet for at sikre tronranerens afgang, sagde Guaidó ifølge Reuters.

'Tronraneren' (en person, der på uretmæssig måde tilriver sig en trone, red.) er en henvisning til Nicolas Maduro, der også længe har været under international kritik fra særligt USA, der har kaldt hans regering for illegitim.

Guaidó erklærede videre, at hvis militæret vil støtte ham, vil han udskrive et valg i landet. Militæret i Venezuela har dog indtil videre afvist at støtte Juan Guaidó.

Danmark støtter Guaidó

Andre har dog omgående erklæret deres støtte til Guaidó. Blandt andre USA's præsident, Donald Trump.

Det samme har en række lande inklusiv Canada, Brasilien og Argentina. Modsat har Maduro stadig støtte fra Mexico, Cuba og Bolivia.

Også Danmark støtter Guaidó.

Det skrev udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) onsdag aften på Twitter, hvor han understregede, at han håber på en fælles udmelding fra alle 28 EU-lande:

- Nyt håb i Venezuela. Danmark støtter de legitime demokratisk valgte institutioner - ikke mindst den lovgivende forsamling og dermed Juan Guaidó. Presser på, for at EU melder samlet ud, lød det fra Anders Samuelsen.

Støtte fra EU

I løbet af aftenen fulgte EU trop og erklærede sin støtte til Juan Guaidó.

EU's udenrigschef, Federica Mogherini, opfordrer på vegne af EU til, at der igangsættes en proces for "frie og troværdige valg" i Venezuela.

- Folket i Venezuela beder om demokrati og muligheden for selv at bestemme deres skæbne, udtaler Mogherini på vegne af de 28 medlemslande.

EU-præsident Donald Tusk skrev tidligere onsdag på Twitter, at han "håber, at hele Europa vil stå sammen om at støtte de demokratiske kræfter i Venezuela".

Generalsekretæren i OAS, der er en organisation for 35 lande i Nord- og Sydamerika, lykønsker Juan Guaidó med præsidentposten. Et af medlemslandene er Venezuela selv.

Venezuelas forsvarsminister, Vladimir Padrino, skriver på Twitter, at landets væbnede styrker vil afvise enhver præsident, der er selvudnævnt eller forsøger at pålægge landet "mørke interesser".