Udland

Blodprøve afliver dobbeltgængermyte om topnazist

Rudolf Hess sad indtil sit selvmord i 1987 fængslet i Berlin. Stringer / Scanpix Denmark

Rudolf Hess afsonede fængsel på livstid - nu gennemhuller ny forskning myte om hans identitet.

Der har knyttet sig mange myter og mere eller mindre løst funderede konspirationsteorier til den ledende personkreds omkring Adolf Hitler.

En af de sejlivede har handlet om, at top-nazisten Rudolf Hess under sit ophold i Spandau-fængslet i Berlin blev byttet ud med en dobbeltgænger, så han kunne drage i landflygtighed.

Nu viser analyser af blodprøver, at Rudolf Hess med 99,9 procent sandsynlighed var den mand, de allierede dømte til fængsel på livstid efter den langvarige Nürnberg-proces, der udspillede sig i kølvandet på Anden Verdenskrig.

- Hvis der ikke havde været et match, ville det selvfølgelig have underbygget teorien om, at der var sat en anden i stedet for Hess, siger professor ved Salzburg Universitet Jan Cemper-Kiesslich ifølge The Guardian.

Var han fredsengel eller forræder?

Sammen med et forskerhold fra Salzburg lykkedes det Cemper-Kiesslich at finde blodprøver fra fange nummer syv, der under navnet Rudolf Hess sad i Spandau i 1982. Og det lykkedes også at opspore et familiemedlem, så man kunne lave sammenlignende dna-tests for at finde en forligelighed.

Normalt skal der en nær slægtning til for at kunne fastslå den biologiske forbindelse med tilstrækkelig præcision.

- Normalt virker dna-markørerne ikke, hvis det handler om fjerne slægtninge. Men på den anden side vidste vi, at fange nummer syv og vores mand havde klare familiære linjer tilbage til samme mand, siger den østrigske forsker.

Teorien om, at Rudolf Hess skulle have sendt en anden ind for at afsone den livstidsstraf, han fik for sin rolle som højtstående officer i Det Tredje Rige, synes dermed at have tabt flyvehøjde på samme måde, som Hess' karriere gjorde det.

Rudolf Hess blev taget til fange forholdsvis tidligt under Anden Verdenskrig, da han under en soloflyvning over Skotland i maj 1941 måtte hoppe ud af sin Messerschmitt med faldskærm efter at være blevet beskudt af britiske jagerfly.

Den flyveglade officer hævdede selv at have været over britisk territorium i bestræbelserne på at forhandle en fredsaftale på plads. Hitler derimod mente, at der var tale om forræderi begået af en sindssyg person, og med krigens forløb tyder ikke meget på, at Hess skulle have haft mandat til at ryge nogen form for fredscigar med Winston Churchill.

Overført fra London til Nürnberg

Efter afslutningen på krigen i 1945 blev Rudolf Hess overført fra fangenskab i Tower of London til retsforfølgelse i Tyskland, hvor han som følge af sine krigsforbrydelser blev idømt fængsel på livstid.

På anklagebænken: Hermann Göring, Rudolf Hess, Joachim Von Ribbentrop, Wilhelm Keitel, Ernst Kaltenbrunner.

Allerede inden Hess ankom til Spandau for at afsone sin dom, fik dobbeltgængermyten sit eget liv. Et liv, der også knyttede sig til flere af de andre top-nazister, man i krigens sidste kaotiske dage frygtede kunne være flygtet i eksil for at samle kræfter til et nyt fremstød for at tilkæmpe sig verdensherredømmet.

Ifølge forskerne fra Salzburg var også Hess' personlige læge i fængslet af trekvart overbevisning om en mulig dobbeltgænger.

Under den retssag, der sendte Hess bag tremmer, havde han ikke angret sit engagement, men tværtimod understreget sit ubrydelige tilhørsforhold til Hitler og den nazistiske ideologi.

Rudolf Hess begyndte sin afsoning i 1947 og forblev i fængslet indtil sit selvmord 40 år senere - som 93-årig. Allerede fra 1966 var Hess eneste tilbageværende fange i fængslet, og han var ikke uden fortalere for en løsladelse, men Sovjetunionen (det senere Rusland, red.) modsatte sig hans løsladelse.

Fange nummer syv blev stedt til hvile i Wunsiedel, men hans gravsted blev sløjfet i 2011, da det var blevet hjemsted for nynazistiske manifestationer.

Billede fra processen i Nürnberg. Det er rigsdagspræsident og Luftwaffe-boss Hermann Göring til venstre sammen med Rudolf Hess.