Udland

Margrethe Vestager giver milliardbøde til Mastercard

Margrethe Vestager har i sin tid som kommissær udstedt høje bøder til flere virksomheder. Francois Lenoir / Ritzau Scanpix

Reglerne for brug af Mastercard har betydet, at omkostningerne har været for høje ved kortbetalinger.

Mastercard har i strid med EU-regler holdt omkostninger for kortbetalinger kunstigt høje, siger EU, og det koster virksomheden en milliardbøde.

Bøden fra EU-Kommissionen til den amerikanske virksomhed lyder på 570 millioner euro. Det svarer til 4,3 milliarder danske kroner.

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager skriver i en meddelelse, at Mastercards regler har kostet forbrugere og butikker ekstra.

- Europæiske forbrugere bruger betalingskort hver dag, når de køber mad eller tøj eller køber varer online. Ved at forhindre butiksindehaverne i at vælge de bedste betingelser tilbudt af banker i andre EU-medlemslande har Mastercard kunstigt hævet omkostninger for kortbetalinger til skade for forbrugere og butikker, oplyser hun i en pressemeddelelse.

Mastercard har fået rabat på grund af samarbejde

EU-Kommissionen begyndte at undersøge sagen i april 2013.

Bøden til Mastercard hører til i den høje ende - og Mastercard har endda fået en reduktion i bøde på 10 procent, fordi virksomheden har samarbejdet med EU-kommissionen. Som grundlag for bødens størrelse har EU-Kommissionen taget hensyn til flere faktorer, herunder blandt andet overtrædelsens grovhed og dens varighed, oplyser EU-Kommissionen.

Margrethe Vestager har tidligere udskrevet store regninger til andre amerikanske virksomheder. Den største bøde er sendt til Google. Den lød på 32 milliarder danske kroner.

Den danske konkurrencekommissær har også ført store sager mod Amazon, Apple, Disneyland, Facebook, McDonald's og Starbucks.