Højesteret giver Trump medhold i udelukkelse af transkønnede

16x9
Den pensionerede løjtnant Ann Murdoch fotograferet sidste år ved en mindehøjtidelighed. Murdoch indledte først sit kønsskifte fra mand til kvinde efter at være trådt ud af hæren i 2013. Foto: Mandel Ngan / Scanpix Denmark

Aktivister kalder det for både ondskabsfuldt og ulogisk, at man nu vil udelukke ansatte i den amerikanske hær.

Ansatte i den amerikanske hær, der definerer sig selv som transkønnede, og som planlægger et kønsskifte, har ikke noget at gøre i tjenesten.

Det mener USA's præsident, Donald Trump, og tirsdag har den amerikanske højesteret givet præsidenten medhold i sin holdning til minoritetsgruppen.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters var det den konservative fløj af højesteretsdommerne, der sikrede et flertal på fem mod fire i sagen.

Sagen tog sin begyndelse, da Trump i sommeren 2017 offentligt satte ord på den forholdsvis talstærke gruppe af ansatte i den amerikanske hær, der definerer sig selv som transkønnede.

Det gjorde han vanen tro via Twitter.

- Efter at have konsulteret med mine generaler og militære eksperter er det blevet anbefalet ikke at acceptere eller give tilladelse til, at transkønnede individer kan gøre nogen form for tjeneste i den amerikanske hær, skrev Trump, der efterfølgende lod sagen prøve ved en domstol, hvor der altså nu er faldet en afgørelse.

Trump-administrationen har bedt den amerikanske højesteret om at tage stilling til en anmodning om at ændre loven omgående, men det blev afvist. Tidligere har en forbundsdomstol således fastslået, at forbuddet var baseret på diskrimination og ikke på, hvad der er bedst for militæret. Derfor skal sagen behandles i det lavere retssystem.

I juni 2016 blev det tilladt for transkønnede at tjene i militæret. Det gav en mulighed for soldater, der havde skjult deres seksualitet, at stå frem åbent.

Mange tusinde transkønnede ansatte i hæren 

Dommen fra højesteret kan få konsekvenser for de knap 9000 militært ansatte, der ifølge CNN regnes for at være transkønnede.

Ifølge Reuters er det dog ikke forbudt i sig selv at have status som LBGT som militærpersonel. Men hvis man vil gå så vidt som at forfølge ønsket om at skifte køn med operativt indgreb, er det ud af uniformen, hvis det står til Trump.

- Vores militær skal være fokuseret på at sejre med overvældende autoritet, og vi kan ikke bære den byrde, de enorme medicinske omkostninger ville medføre i forhold til de transkønnede, har argumentet lydt fra præsidenten.

Ifølge CNN har de LBGT-organisationer, der varetager interesser og samfundspørgsmål for både bøsser, lesbiske og transkønnede, kaldt dommen for både ulogisk og ondskabsfuld.

Med den nye kurs bryder den amerikanske hær også med den linie, præsident-forgænger Barack Obama implementerede i sin otteårige regeringstid.

Dommen fra højesteret præciserer, at ansatte i den amerikanske hær skal repræsentere det køn, de blev født med. Man kan således heller ikke søge ind, hvis man allerede har gennemført en kønsskifteoperation.

Med rundt regnet 550.000 ansatte i den amerikanske hær, menes der i dag at være 8.980 transkønnede personer. Under Barack Obama indledte 937 ansatte i hæren et skifte fra mand til kvinde eller omvendt.