Udland

100 eksperter opfordrer præsident Xi til at løslade canadiere

Diplomater og eksperter fra hele verden har underskrevet et brev, der opfordrer Kina til at løslade canadiere.

Mere end 100 akademikere og tidligere diplomater opfordrer i et brev Kina til at løslade to canadiere, der har været tilbageholdt siden december.

Det skriver nyhedsbureauet AP, der er i besiddelse af brevet.

Brevet er adresseret til Kinas præsident, Xi Jinping, og underskrevet af eksperter i kinesiske forhold fra hele verden.

Mange forskellige lande

Over 20 af diplomaterne kommer fra syv forskellige lande, mens de mere end 100 eksperter og akademikere kommer fra 19 forskellige lande.

De mener, at tilbageholdelsen af de to canadiere, Michael Kovrig og Michael Spavor, sender et bekymrende signal til alle, der arbejder med politik og forskning i Kina.

I løbet af december blev Michael Kovrig, tidligere diplomat og rådgiver fra tænketanken ICG, samt erhvervsmanden Michael Spavor anholdt i Kina.

De beskyldes begge for at have bragt Kinas sikkerhed i fare.

Canadisk statsborger dømt til døden

Anholdelserne fandt sted, efter den kinesiske finansdirektør for Huawei, Meng Wanzhou, blev anholdt i Canada 1. december. Det skete på anmodning fra USA, der ønsker hende udleveret til retsforfølgelse.

Siden da er tre canadiere blevet anholdt i Kina, mens en fjerde canadisk statsborger er blevet idømt dødsstraf i landet. En af de anholdte, læreren Sarah McIver, er dog siden blevet frigivet.

Canadas udenrigsminister, Chrystia Freeland, har kaldt Kinas tilbageholdelser for vilkårlige og dybt bekymrende. Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Kina benægter dog, at anholdelserne hænger sammen med Meng Wanzhou-sagen.

Brobygger

I brevet til præsident Xi Jinping omtales Michael Kovrig og Michael Spavor som "brobyggere" mellem Kina og resten af verden.

De mere end 100 underskrivere af brevet frygter, at tilbageholdelserne vil føre til "mindre dialog og større mistillid":

- Møder og udvekslinger danner grundlag for grundig forskning og diplomati i hele verden, inklusive for kinesiske akademikere og diplomater.

- Men tilbageholdelsen af Kovrig og Spavor sender et bekymrende signal om, at den slags arbejde er uvelkomment og endda risikabelt i Kina, står der i brevet.