Theresa May: Ikke opbakning til endnu en folkeafstemning

Dagens tale til parlamentet kommer, efter Storbritannien de seneste uger har været præget af politisk kaos og usikkerhed.

Der er kun to måder, hvor Storbritannien kan forlade EU uden en hård Brexit. Den ene er, at parlamentet siger ja til en aftale med EU, mens den anden er, at Storbritannien bliver i EU.

Det fastslog Storbritanniens premierminister Theresa May mandag i en tale til det britiske parlament. Hun fastslog også, at det ikke er sandsynligt, at Storbritannien vil vælge en løsning, der betyder, at Storbritannien bliver i EU.

Hun udelukker også muligheden for endnu en folkeafstemning.

- Jeg tror ikke, der er opbakning til endnu en folkeafstemning, sagde Theresa May.

- Efter afstemningen sidste uge står det klart, at regeringen må finde en anden kurs, og det har vi gjort, sagde lød det videre fra premierministeren.

Hun fastslog, at hun stadig arbejder på en forhandlingsløsning - med det britiske parlament og med EU.

- Mit fokus er stadig at gøre, hvad der skal til for at sikre flertal for en aftale med EU, sagde Theresa May.

Premierministeren har de seneste dage haft møder og samtaler med partiledere og parlamentsmedlemmer for at undersøge mulighederne for fremskridt i forhandlingerne.

Det fortalte hun parlamentet om i talen mandag, hvor hun også beklagede, at lederen af oppositionen, Labour-leder Jeremy Corbyn, ikke havde deltaget i de møder.

Theresa May afviser også at genforhandle fredsaftalen mellem Nordirland og Irland, som der har været artikler om i den britiske presse de seneste dage.

Premierministeren har de seneste dage haft møder og samtaler med partiledere og parlamentsmedlemmer for at undersøge mulighederne for fremskridt i forhandlingerne.

Dagens tale til parlamentet kommer, efter Storbritannien de seneste uger har været præget af politisk kaos og usikkerhed.

BBC's politiske korrespondent Rob Watson fastslår i BBC's dækning af Theresa Mays tale, at premierministeren stort set er vendt tilbage til parlamentet med det, hun led et stort nederlag med sidste uge - og at der ikke var noget nyt i premierministerens tale.

- Jeg tror, hun har mistet en del goodwill nu. Det, hun er kommet tilbage med, er jo stort set det samme. Plan A er også Plan B, siger Rob Watson.

For en lille uge siden blev Theresa Mays aftale med EU-landene om Storbritanniens udtræden af EU forkastet af parlamentet, der med et historisk stort flertal stemte imod aftalen.

432 stemte imod, mens blot 202 stemte for den aftale, som premiermisteren og flere Brexit-ministre havde brugt halvandet år på at forhandle på plads.

Det britiske parlament har forkastet Mays Brexit-aftale med 432 stemmer imod og 202 stemmer for. Video: David Buch

Og dagen efter, onsdag, fremsatte lederen af oppositionen, Jeremy Corbyn, et mistillidsvotum mod Theresa May.

Men et lille flertal viste opbakning til premierministeren, der stadig har mandat til at løse den gordiske Brexit-knude.

Storbritannien forlader - som det ser ud nu - EU den 29. marts.

Men hvilke scenarier er der for Storbritannien nu? Det kan du blive klogere på herunder:

Ingen aftale

Aftalen genforhandles

Ny folkeafstemning