Nedlukning i USA kan ramme missioner, siger Andreas Mogensen

Den danske astronaut arbejder netop nu som koordinator i samarbejdet mellem NASA og ESA, men håber på ny rummission.

Den nedlukning, som har ramt den amerikanske regering og 800.000 offentligt ansatte amerikanere, påvirker også det internationale rumfartsagentur NASA.

Nedlukningen rammer dog ikke NASA's samarbejde med Den Europæiske Rumfartsorganisation (ESA) og den internationale rumstation. Men den kan komme til at ramme fremtidige missioner, hvis den varer længe.

Det fortæller den danske astronaut Andreas Mogensen, der i øjeblikket arbejder i Houston, Texas, som koordinator i samarbejdet mellem rumfartsorganisationerne. Arbejdet med den internationale rumstation anses for essentielt. De NASA-ansatte, der arbejder med det, arbejder i øjeblikket uden at få løn.

- Arbejdet omkring rumstationen fortsætter, siger Andreas Mogensen.

Men al planlægning og arbejde med kommende missioner er gået i stå, fortæller han.

Håber, nedlukning slutter snart

Andreas Mogensen håber nu, at nedlukningen, der har varet siden 22. december sidste år, slutter snart.

- Vi går og håber på, at regeringen åbner inden for de næste par dage, og så lider vi forhåbentlig ingen større skade, siger han.

Men en længere nedlukning kan ramme USA's planer om at sende en astronaut i rummet fra Florida i år - sidst det skete, var i 2011.

- Hvis den her nedlukning fortsætter i længere tid, kan det påvirke, hvornår vi igen kan sende amerikanske astronauter op fra Florida, siger Andreas Mogensen.

Den danske astronaut, der altså netop nu arbejder som koordinator i samarbejdet mellem NASA og ESA, fortæller, at der er spændende planer for de kommende år.

- Vi arbejder på vores kommende mission tilbage til Månen, hvor vi har planer om at opbygge en mindre rumstation i kredsløb omkring Månen. Vi forventer, at de første bemandede testflyvninger kan ske omkring 2022-2023.

Håber på ny tur i rummet

Andreas Mogensen håber også selv på endnu en tur i rummet som astronaut.

- Jeg håber på at komme på mission, og det bliver formentlig en mission til den internationale rumstation igen, siger Andreas Mogensen.

Han blev den første dansker i rummet, da han i september 2015 var på ti dages rumrejse på den internationale rumstation.