Udland

Löfven præsenterer sin nye regering: Sverige skal være verdens første fossilfri nation

Stefan Löfven præsenterede et regeringsgrundlag med fokus på klima, velfærd, integration samt kampen mod ekstremisme og terror.

Socialdemokraternes formand, Stefan Löfven, har præsenteret sin nye regering, 134 dage efter svenskerne gik til valg.

Det skete fra talerstolen i det svenske parlament, Rigsdagen, hvor Löfven netop har fremlagt regeringsgrundlaget. 

Regeringen består af Socialdemokraterne og Miljøpartiet. Den er støttet af De Liberale og Centerpartiet, og Löfven kaldte det "et historisk samarbejde" fra talerstolen, hvorfra han også bebudede et behov for omfattende reformer.  

- Vi indleder et nyt historisk samarbejde på tværs af gamle partiskel. Vi skal skabe flere job, bedre velfærd og bringe kriminaliteten ned, sagde Stefan Löfven.

Sprogtest og integrationsår

Regeringsgrundlaget består blandt andet af nye tiltag i forhold til integration, som har været et vigtigt emne i valgkampen.

Den nye regering vil indføre obligatoriske sprogtests samt en test i svenske samfundsforhold for at tilegne sig svenske statsborgerskab, og samtidig indfører man et såkaldt integrationsår med praktik og sproguddannelse.

Den svenske statsminister meddelte også, at Sverige skal være verdens første fossilfri velfærdsnation, og salget af benzin- og dieseldrevne biler skal forbydes fra 2030. 

Samtidig præsenterede Löfven et styrket fokus på kriminalitetsbekæmpelse, mens kampen mod terrorisme og ekstremisme skal være "kompromisløs".

- Der skal ansættes 10.000 flere i politiet frem til 2024, sagde han og fortsatte:

- Grænsekontrollen skal forblive som den er, så længe der er behov for det, sagde den svenske statsminister. 

Stefan Löfven præsenterede samtidig sine ministre, og her er nogle af de vigtigste: 

Finansminister er Magdalena Andersson, Margot Wallström fortsætter som udenrigsminister, vicestatsminister er Isabella Lövin, Hans Dahlgren bliver justitsminister, forsvarsminister er Peter Hultqvist, mens Amanda Lind bliver kulturminister.

Ingen ville samarbejde med Sverigedemokraterne

Svenskerne gik til valg i september, men først den 11. januar lykkedes det at få en aftale om et regeringssamarbejde i hus, og Stefan Löfven blev selv først fredag godkendt af Rigsdagen som ny statsminister.  

Forinden lå en langstrakt proces med flere ufrugtbare politiske forhandlinger. 

Den fastlåste situation opstod, da hverken Stefan Löfvens rødgrønne blok eller den borgerlige alliance efter valget havde det nødvendige parlamentariske grundlag for at danne regering

Socialdemokraterne blev ved Rigsdagsvalget det største parti. Herefter fulgte det borgerlige Moderaterne, og det omstridte Sverigedemokraterne blev landets tredjestørste parti med 17,6 procent af stemmerne.

Både Moderaternes formand, Ulf Kristersson, Centerpartiet leder, Annie Löof, og Socialdemokraternes Stefan Löfven stod flere gange i spidsen for forsøg på at danne regering – men uden held.

Især på grund af at ingen partier ville have, at det indvandrerkritiske Sverigedemokraterne skulle have indflydelse i en kommende regering.

Sverigedemokraterne uden for inflydelse

Ved seneste forsøg på regeringsdannelse stod nuværende statsminister Stefan Löfven igen i front. Og den 11. januar lykkedes det for Socialdemokraterne med støtte fra Centerpartiet og Liberalerne at danne regering med Miljøpartiet. 

- Det er Centerpartiet og Liberalernes meget store fleksibilitet og ansvarstagen, der nu gør, at Sverige får en regering, sagde Annie Löof efterfølgende ifølge den svenske avis Sydsvenskan.

Var det ikke lykkedes partierne at komme til enighed, så kunne situationen i sidste ende være endt med et nyt valg.