Udland

Trump vil udskyde deportationer for at få 'en stærk stålbarriere'

Nancy Pelosi, demokratisk formand for Repræsentanternes Hus, kalder ideen 'uacceptabel'.

USA's præsident beder om 5,7 milliarder dollars (cirka 37,32 milliarder kroner, red.) til at bygge en mur ved grænsen til Mexico. Det sagde han lørdag ved en tale i Det Hvide Hus. Derudover tilbød han tre år uden lovgivning i forhold til en gruppe unge immigranter, som i den periode ikke kan deporteres.

Donald Trump mener, at han har den plan til den amerikanske kongres, der kan løse udfordringer ved grænsen til Mexico og samtidig løse budgetkrisen, som delvist har lukket det amerikanske statsapparat ned.

- Vi har en menneskelig krise ved vores sydlige grænse, som kræver omgående handling. Jeg vil have, at det skal ende nu, sagde Donald Trump.

De immigranter, som Trump taler om, er de såkaldte "dreamers" - unge immigranter uden papirer, der ulovligt kom til USA som børn.

Demokraterne kan ikke støtte

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har Dick Durbin, næstkommanderende for Demokraterne i Senatet, allerede tilkendegivet, at han ikke vil kunne støtte sådan et forslag.

- Først skal præsidenten og lederen af flertallet i Senatet Mitch McConell åbne regeringen, siger Dick Durbin i en udtalelse.

Dermed henviser han til, at budgetkrisen har lukket dele af den amerikanske regering i nu 29 dage.

Også Nancy Pelosi, demokratisk leder og formand i Repræsentanternes Hus, har kaldt Trumps forslag 'uacceptabelt', hvis det ser ud som forudset, skriver Reuters.

En stærk stålbarriere

Trumps forslag indeholder 5,7 milliarder dollar til en "stærk og gennemsigtig stålbarriere" langs dele af USA's grænse til Mexico. 

Derudover ønsker han 275 grænsevagter yderligere, for 805 millionar dollars (cirka 5,27 milliarder kroner, red.) bedre værktøjer til at opfange stoffer på vej over grænsen, dommere til at behandle ansøgninger om asyl. 

Til gengæld vil han tilbyde tre års fritagelse fra deportation for en gruppe, der udover at være kommet til landet som mindreårige opfylder krav såsom uddannelse og ren straffeattest.

Derudover skal der bruges 800 millioner dollar (cirka 5,24 milliarder kroner, red.) til "humanitær assistance", uden at præsidenten definerede, hvad det dækkede over.

Det var stort set den plan, de fleste medier ventede Trump ville fremlægge, og de demokratiske ledere i Repræsentanternes Hus afviser den altså som en mulig løsning på budgetkrisen.

Men ifølge det amerikanske politiske medie The Hill, som citerer en udtalelse fra Senatets Republikanske flertalsleder Mitch McConnell, vil Senatet i næste uge behandle Trumps plan.