Udland

Mueller afviser kontroversielle beskyldninger mod Trump

Anonyme kilder anklagede fredag Trump for at instruere sin tidligere advokat i at lyve for Kongressen.

Den særlige anklager Rober Mueller afviser sprængfarlige beskyldninger mod USA's præsident, Donald Trump.

Fredag citerede nyhedshjemmesiden Buzzfeed to anonyme kilder for, at Trump skulle have instrueret sin tidligere advokat Michael Cohen i at lyve over for Kongressen om planer om at bygge et 'Trump Tower' i Moskva.

Meldingerne fik hurtigt Demokraterne op i det røde felt. Flere demokratiske politikere krævede fredag, at beskyldningerne skulle efterforskes.

Øjnede rigsretssag

Informationerne om Trumps deltagelse kunne nemlig vise sig at være afgørende, fordi det er første gang, at man direkte kan kæde en ordre fra præsidenten sammen med hans forretninger i Rusland.

Det er desuden en alvorlig forbrydelse, hvis Trump har beordret en underordnet til at lyve under ed.

- Det er sådan, Nixon og Clinton endte med at blive stillet for en rigsret. Og at dømme ud fra reaktionerne i de konservative kredse på de sociale medier kan man godt ane, hvor grel historien er, sagde USA-analytiker Mirco Reimer-Elster til TV 2 efter oplysningerne kom frem fredag.

En sjælden meddelelse

Men natten til lørdag dansk tid har Muellers kontor udsendt en sjælden meddelelse, hvor beskyldningernes rigtighed anfægtes.

Mueller, som er ved at efterforske russisk indblanding i USA's præsidentvalgkamp, har allerede afsløret, at Cohen løj om det tidspunkt, hvor 'Moskva Trump Tower'-projektet blev afsluttet.

Men ifølge Buzzfeed skulle Cohen også have fortalt Mueller, at præsident Trump personligt havde instrueret ham i løgnen.

Peger ikke på specifikke fejl

Korrektionen fra Mueller peger ikke på specifikke fejl i Buzzfeeds artikel. I stedet citeres Muellers talsmand, Peter Carr, for at sige:

- Buzzfeeds beskrivelser af specifikke udtalelser til den særlige anklager og karakteristikken af dokumenter og vidneudsagn, som vores kontor har indhentet, i forhold til Michael Cohens vidneudsagn i Kongressen er ikke nøjagtige.

Buzzfeed står ved oplysninger

Buzzfeed er siden kommet med et modsvar:

- Vi fortsætter med at rapportere og klargøre, hvad den særlige undersøgelse bestrider. Vi er fortsat sikre på rigtigheden af vores rapport, lyder det i en udtalelse fra mediet.

Også Buzzfeeds chefredaktør, Ben Smith, understreger, at Buzzfeed står ved de oplysninger, som mediet har viderebragt. Ligeledes stoler han på de anonyme kilders troværdighed.

- Vi opfordrer den særlige anklager til at tydeliggøre, hvad det er, han anfægter, siger han.

Trump til tasterne

Sagens hovedperson - præsident Trump - fløj til tasterne, efter at Buzzfeeds oplysninger kom frem. Fredag aften skrev han på det sociale medie Twitter:

- Husk, at det var Buzzfeed, der offentliggjorde den totalt løgnagtige "rapport" betalt af den forbryderiske Hillary Clinton og Demokraterne (som oppositions research), som hele den russiske undersøgelse er baseret på! En meget trist dag for journalistik, men en stor dag for vores land!

Trump henviser til den meget omtalte rapport om præsidentens påståede tætte forhold til Rusland, som den tidligere spion i den britiske efterretningstjeneste Christopher Steele viste sig at være kilden til. 

Også Donald Trumps ældste søn, Donald Trump Jr., som selv har været i søgelyset i forbindelse med Ruslandsundersøgelsen, reagerede på Twitter - dog uden ord. 

I istedet udtrykte han sin tilfredshed med udtalelsen fra Muellers kontor med en lang række smileyer, der græder af grin - efterfulgt af en enkelt thumps up

Viser pressens modvilje mod Trump

Trumps nuværende advokat, den tidligere New York-borgmester Rudy Giuliani, har efterfølgende rost Mueller for at tage bladet fra munden i den sjældne meddelelse. Han benyttede samtidig lejligheden til endnu engang at påpege pressens modvilje mod Trump, som, han mener, er bevist i Buzzfeeds journalistik.

- Jeg beundrer Bob Muellers kontor for at rette op på Buzzfeeds falske historie om, at præsident Trump opfordrede Cohen til at lyve. Jeg beder pressen om at være opmærksom på, at deres hysteriske ønske om at ødelægge denne præsident er gået for vidt. De forfulgte dette uden kritisk analyse hele dagen, skriver Trumps advokat på Twitter.

Få gjort en ende på undersøgelsen

Også flere af Trumps partifæller har efterfølgende reageret. 

Blandt andet republikaneren Mark Meadows, som også er formand for det konservative House Freedom Caucus.

Han mener, at udtalelsen fra Muellers kontor viser, at den endelige rapport i Ruslandsundersøgelsen bør udgives snarest for at gøre en ende på alle spekulationerne. 

- Dagens udvikling understreger blot behovet for, at den særlige undersøger straks får gjort en ende på denne undersøgelse. Den konstante hemmeligholdelse og åndeløse spekulation hjælper ingen. Der er gået 20 måneder - nok er nok. Se at få gjort en ende på det. Vis os, hvad du har, lød opfordringen fra North Carolinas medlem af Repræsentanternes Hus.