Udland

Våbensmugleren fra Aars gjorde en hel nation vred i 20 år

For første gang i over 20 år kan Danmarks statsminister besøge Indien uden at tale om en mand ved navn Niels Holck. Her kan du læse hvorfor.

Pallerne fløj ud i mørket bag det russiske propelfly.

Faldskærmene foldede sig ud, og de fire tons våben, der blev holdt fast på pallerne med store net, dalede ned, mens maskinen steg opad på grund af det pludselige vægttab.

Så fortsatte flyet gennem tropenatten i den indiske delstat Vestbengalen.

Det var 17. december 1995, og inde i det nu tomme fragtfly sad otte personer.

En af dem var fra Aars i Nordjylland, og uden at vide det havde han netop udløst en krise, der den dag i dag stadig belaster forholdet mellem Danmark og Indien.

Danskeren i flyet gik under navnet Kim Peter Davy, og det var ham, der havde kommandoen.

I dag er han kendt som Niels Holck, og i modsætning til de øvrige besætningsmedlemmer på flyet har han aldrig set indersiden af en indisk fængselscelle.

Det har de længe været trætte af i Indien.

Så trætte, at de har forsøgt at få ham udleveret i 23 år, og fordi myndighederne i Danmark ikke for længst har sat Niels Holck i et fly til Indien, har forholdet mellem de to lande været køligt i to årtier.

Det betyder blandt andet, at Danmark er gået glip af flere milliarder kroners eksport til Indien - penge, der kunne være tjent, hvis Niels Holck var blevet hjemme eller havde haft held med at hemmeligholde sin mission.  

Tøbrud efter 23 år

Helt frem til juli 2018 har inderne gentagne gange bedt om at få Niels Holck udleveret. Men hidtil har Danmark afvist det med henvisning til, at der er risiko for, at danskeren vil blive udsat for tortur.

Der har dog været tøbrud i forholdet mellem de to lande, og i april 2018 mødtes Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen, med Indiens premierminister, Narendra Modi, i Stockholm.

Fredag 18. januar 2019 var Lars Løkke Rasmussen så på besøg hos Indiens premierminister i håb om, at de to lande kunne nærme sig hinanden yderligere.

Og her blev Niels Holck ikke nævnt med et eneste ord, fordi de to politikere allerede havde drøftet sagen på mødet sidste år, fortæller statsministeren til TV 2. 

- Vi har en dansk-indisk samarbejdskomité, som har været frosset ned i en årrække, fordi der har været knas i vores relationer. Det fik jeg tøet op, da jeg mødtes med Modi i Stockholm sidste år i april, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Våbnene landede det forkerte sted

Selv om de to statsledere er blevet enige om at komme videre, er sagen dog ikke glemt i Indien. 

Den er stadig kilde til film, bøger og en lang række konspirationsteorier.

Hvem der i virkeligheden stod bag nedkastningen, og hvilke myndigheder der vidste hvad, debatteres flittigt på indiske hjemmesider. Så sent som i 2017 udkom den Disney-producerede indiske musicalfilm 'Jagga Jasoos', hvor handlingen har våbennedkastningen som centrum.

For dem, der hellere vil se en dokumentar end en indisk musicalfilm, findes der en dansk dokumentarfilm ved navn 'Våbensmuglingen', der gengiver en af de talrige versioner, som florerer om sagen.

Det er ved at være længe siden, pallerne med 2500 russiske AK47-rifler og over en million patroner dalede ned gennem den indiske nat over Vestbengalen. Alligevel er der stadig en masse detaljer, som selv de mennesker, der var ombord på flyet, er uenige om.

Det er dog sikkert, at pallerne med våben ikke landede, hvor de skulle, og at riflerne i stedet faldt i hænderne på de myndigheder, som våbnene skulle være brugt imod. 

De var tiltænkt en oprørsgruppe i Vestbengalen, der kæmpede mod det kommunistiske styre i delstaten. Men i stedet for at hjælpe oprørerne kom de til at bringe Niels Holck og besætningen på flyet i vanskeligheder.

Nedkastningen var organiseret i samarbejde med en britisk våbenhandler ved navn Peter Bleach og en besætning fra Letland. Og selv om de alle i første omgang undslap til Thailand, var det chartrede fly nødt til at returnere via Indien.

Her blev det tvunget til at lande i Calcutta, hvor alle blev anholdt. Det lykkedes imidlertid Niels Holck at flygte fra lufthavnen, ud af Indien og til Danmark.

Hvem vidste hvad?

Niels Holck fik ifølge eget udsagn hjælp til at flygte af et medlem af det indiske kongresparti, som han siger havde iværksat hele planen om våbennedkastningen.

- Det eneste, jeg havde lovet de myndigheder, som jeg jo arbejdede sammen med, var, at jeg ikke måtte blive taget. For hvis jeg blev taget og tortureret, ville hele historien jo komme frem - herunder at kongrespartiet stod bag. Det er kompliceret, men jeg var klar over, at hvis jeg blev fanget, så ville jeg ikke bare skabe problemer for mig selv, men også for dem, der stod bag mig, fortalte Niels Holck til TV 2 i 2014.

Våbenhandleren Peter Bleach og den lettiske besætning måtte derimod tilbringe en årrække i fængsel.

Peter Bleach hævdede i 2014 overfor TV 2, at han var blevet syndebuk i sagen for at dække over, at den indiske centralregering i Delhi i ledtog med den britiske regering havde deltaget i aktionen.

- Den indiske regering vidste udmærket, at det var mig, der havde givet dem informationerne (om våbensmuglingen og –nedkastningen, red), og jeg indså, at jeg var i fængsel, fordi de (den britiske og indiske regering, red.) ville lukke munden på mig, sagde Peter Bleach dengang.

Dokumenter fra det britiske parlament har siden kunnet bevise, at de britiske myndigheder vidste besked om våbennedkastningen, inden den blev udført.

Om inderne vidste besked, og hvorfor de ikke reagerede, er ikke blevet opklaret.

Efter flugten fra Indien i 1996 slog Niels Holck sig ned i Danmark.

Den første indiske anmodning om udlevering kom i 2002, fordi dansk lov efter terrorangrebene 11. september 2001 åbnede for, at danske statsborgere kunne retsforfølges for terror i udlandet.

Og inderne anså Niels Holck som terrorist, og pludselig kunne de forsøge at få ham udleveret gennem en dansk domstol.

Det juridiske spor

Efter mere end syv års betænkningstid valgte Justitsministeriet i 2010 at imødekomme den indiske begæring om udlevering.

Men Niels Holck gik til domstolene for at undgå at havne i et indisk fængsel. I november 2010 afgjorde Retten i Hillerød så, at han ikke kunne udleveres, da han risikerede at blive udsat for tortur.

I juni 2011 nåede Østre Landsret frem til samme resultat, og en uge senere oplyste Rigsadvokaten, at sagen ikke kunne komme for Højesteret, da den ikke var af principiel karakter.

I dag ernærer Niels Holck sig som forretningsmand i Danmark. Men sagen er endnu ikke slut.

Inderne vil nemlig stadig gerne have fat i ham. Statsminister Lars Løkke Rasmussen sagde fredag, at de danske myndigheder samarbejder med de indiske i sagen, selv om han ikke drøftede den med sin indiske kollega.

- Det kører i det spor, det skal køre. Det kører i et rent juridisk spor, i et samarbejde med de indiske myndigheder og de relevante danske myndigheder, som er rigsadvokaten, og det har inderne tillid til. Så det skygger ikke længere, og vi brugte ikke et eneste ord på det, sagde statsministeren til TV 2 efter mødet.

Niels Holck blev kendt for sin rolle i nedkastningen af omkring fire ton våben i Purulia-distriktet i Vestbengalen i Indien i 1995 Video: Anders Masannek Jørgensen