EP-valg 2019

Silivio Berlusconis projekt fylder 25 år - Nu vil han redde Europa

Han bliver konstant dømt ude af politik, men vender tilbage igen og igen. Nu vil den 82-årige italiener redde os alle sammen.

- Unik, ukuelig, genial, uforlignelig og ungdommelig.

Sådan beskrives han af sin egen avis, Il Giornale.

Endnu en gang er han klar til at give demokratiet førstehjælp

Il Giornale, avis ejet af Berlusconi

Italiens tidligere premierminister Silvio Berlusconi er tilbage på banen. Han gør endnu et comeback ved at stille op til Europaparlamentsvalget i maj.

- Endnu en gang er han klar til at give demokratiet førstehjælp, skriver hans trofaste avis.

Han har været dømt ude af politik mindst ti gange de seneste ti år, men han er en sand overlever. Hverken hans familie, hans hjertelæge eller hans politiske venner og fjender har kunnet overbevise ham om, at han skulle forlade politik i en alder af 82 år.

I går på Sardinien, i forbindelse med et vælgermøde op til et lokalvalg, smed han bomben igen.

- Jeg stiller op til næste valg. Jeg vil udfordre vores nuværende regering, der består af inkompetente og uerfarne folk, der kun skader Italien. Jeg vil også være med til at kæmpe for et mere humant Europa, et kontinent bygget på vestlige, demokratiske værdier, vi har fået fra det gamle Grækenland. Brexit er et stort rod, og nationalister og populister afgiver tåbelige og arrogante løfter, der er umulige at holde. Der skal gribes ind nu, sagde han.

Berlusconi under et politisk møde i 2015.

Silvio Berlusconi stiller dermed igen personligt op for, som han selv sagde i går, at redde Europa og for at redde verden, der ifølge ham er på helt forkert kurs.

Beslutningen kommer præcis samtidig med 25-årsjubilæet for stiftelsen af hans parti, Forza Italia.

Skattelettelser og vækst

18. januar 1994 satte han sin underskrift på et stykke papir, som kom til at ændre Italiens historie.

Han gik på ganske kort tid fra at være en succesrig forretningsmand på fuld tid til at blive landets premierminister.

Han kom til efter en periode med massefyringer og arrestationer af korrupte politikere i parlamentet, den såkaldte “Operation Rene Hænder”, som nogle meget ihærdigere dommere i Milano havde sat i gang.

Vejen blev derfor banet for Berlusconi og hans “liberale revolution”. Han lovede borgere og erhvervsdrivende store skattelettelser, mindre bureaukrati og masser af vækst. Især solgte han sig selv som et nyt og rent blad ovenpå de korrupte og upopulære politikere.

Berlusconi fejrer valgsejren i 1994.

Han var premierminister i fire perioder mellem 1994 og 2011, hvilket gør ham til den længst siddende regeringsleder efter 2. verdenskrig.

Mange af hans modstandere har i årenes løb råbt op om den åbenlyse interessekonflikt, der fulgte med kombinationen af hans rolle som henholdsvis forretningsmand, mediemogul og ministerpræsident. I flere omgange fik han underkendt love af forfatningsdomstolen, fordi de var udarbejdet til beskyttelse af hans firmaer.

Silvio Berlusconi har næsten fra sin politiske karrieres spæde start haft problemer med loven. Han har været sigtet, tiltalt og anklaget for både bestikkelse, skattesvindel, korruption, sex med mindreårig prostitueret, påvirkning af vidner og så videre.

Berlusconi er ven af Ruslands præsident Vladimir Putin.

I 2013 endte en af hans mange sager i Højesteret, og der fik han fire års fængsel for skattesvig. Han skulle ifølge dommen have snydt skattevæsenet for 45 millioner euro.

De elegante middagsselskaber

På grund af en amnestilov fik han straks tre års rabat, men ét år skulle han afsone. Han slap for at komme bag tremmer, men måtte afsone sin straf ved samfundstjeneste på et plejehjem uden for Milano. I forbindelse med den dom besluttede retten også at bandlyse ham fra parlamentet og fjerne hans valgbarhed i seks år. Den periode er lige udløbet, så nu er han derfor klar til et comeback.

Berlusconi i det italienske parlament i 2011.

Nogle år forinden var han i centrum for en skandaløs sag om prostitution. I den periode afholdt han nogle store fester i sin villa, hvor ældre mænd og meget unge piger mødtes. De såkaldte "bunga bunga-fester".

Selvom det var Berlusconi selv, der engang omtalte dem sådan, endte han senere med at kalde dem "elegante middagsselskaber". Den beskrivelse var vist lidt af en tilsnigelse.

Flere af de inviterede piger har nemlig vidnet om festerne efterfølgende, fordi der kom en sag frem, der bragte Berlusconi i store problemer. En udenlandsk pige under 18 år, mavedanseren Ruby Hjerteknuser (Karima El-Mahroug), var en af stamgæsterne ved bunga bunga-festerne, og hun viste sig at være prostitueret.

Ruby Hjerteknuser hedder i virkeligheden Karima El Mahroug og er fra Marokko.

Det er ifølge italiensk lov forbudt at benytte sig af købesex med mindreårige, så det førte til en dom på syv år for Berlusconi. I appelretten blev han dog frikendt, da dommerne mente, at han var i god tro og ikke kunne vide, at hun var meget yngre, end hun så ud. Senere fulgte endnu to retssager om Ruby, hvoraf den ene endnu ikke er afsluttet. Berlusconi er anklaget for at have bestukket vidner til tavshed i den sag.

Mange andre sager er bortfaldet på grund af forældelse. Berlusconi selv har altid hævdet, at han var uskyldig, og at dommerne i Italien var nogle “kommunister og feminister, der ville fælde ham ad rettens vej”.

I den italienske presse er der mange forskellige analyser af Berlusconis nye plan om at stille op til valget. Hans egne aviser lovpriser ham ikke overraskende, men den venstreorienterede avis Repubblica mener ikke, at hans motiver er helt, som han selv formulerer dem.

Han siger selv, at han vil kæmpe mod Femstjernebevægelsen, samle den gamle højrefløj og redde verden og EU ved at komme i Europaparlamentet. Men ifølge Repubblica er han bange for, at Legas leder, Matteo Salvini, som er en meget populær minister, ender med at knuse Forza Italia i stedet for at falde tilbage i en alliance, de tidligere har haft sammen.

Manden med de ni liv er på banen igen. Når han først får trykket på valgkampagneknappen, vil det ikke gå stille for sig, da han ejer adskillige store tv-stationer, aviser, blade og mediecentre i hele Italien. Forza Italia har en slagsang, som helt sikkert vil gjalde ud over det ganske land det næste stykke tid.