Donald Trump

Netmedies historie om Trump kan være upræcis - talsmand afviser

En talsmand fra undersøgelsen har afvist historien. TV 2 har præciseret.

OPDATERET: 19. januar oplyste talsmand Peter Carr fra den særlige anklager, der står for Ruslandsundersøgelsen, at artiklen fra Buzzfeed var fejlbehæftet, og at de to omtalte kilder ikke talte sandt. Buzzfeed har afvist kritikken. TV 2 har rettet rubrik og underrubrik. Du kan læse mere om sagen HER

Det kan lyde som endnu en detalje i rækken af endeløse nye detaljer om præsident Donald Trump og hans kampagnestabs forbindelser til Rusland. Men denne detalje er ifølge ekspert ekstra vigtig. Hæng på, det kræver sin forklaring:

Donald Trump har personligt beordret sin tidligere advokat Michael Cohen om at lyve over for den amerikanske kongres i forbindelse med forhandlingerne om opførelsen af et Trump Tower i Moskva.

Det siger i hvert fald to kilder i forbundspolitiet, som deltager i efterforskningen, til mediet BuzzFeed News. Flere andre amerikanske medier har prøvet at få oplysningerne bekræftet; indtil videre uden held.

Derudover støttede Trump angiveligt også en udførlig plan fra Cohen om at besøge Rusland under præsidentvalgkampen med det formål at mødes med den russiske præsident Vladimir Putin.

Selvom Donald Trump under en af de store debatter under valgkampen udtrykkeligt sagde, at han ikke forhandlede med Rusland, fortæller kilderne til BuzzFeed News, at både Ivanka og Donald Trump Jr. (to af Donald Trumps børn, red.) regelmæssigt modtog detaljerede underretninger om byggeprojektet i Moskva fra Michael Cohen, som var den ansvarlige kontaktperson på projektet.

Allerede i slutningen af november indrømmede Michael Cohen over for en føderal dommer, at han havde løjet om Trumps forbindelser til det russiske byggeprojekt.

Læs hele Michael Cohens tilståelse her.

Dengang kom det dog ikke frem, at det var Donald Trump selv, der direkte instruerede Michael Cohen til at lyve.

Ifølge BuzzFeed News' kilder skulle Donald Trump altså selv have beordret Michael Cohen til at lyve om, at forhandlingerne sluttede flere måneder tidligere for at skjule præsidentens involvering i sagen. Ifølge Cohens oprindelige forklaring ved senatshøringen skulle forhandlingerne være afsluttet i januar 2016. Men i november kom det så frem, at parterne forhandlede helt frem til juni samme år.

Afgørende vigtig information

Ifølge flere amerikanske medier og politikere er netop denne information om Trumps deltagelse afgørende vigtig, da det er første gang, man nu direkte kan kæde en ordre fra præsidenten sammen med hans forretninger i Rusland.

Det er desuden en alvorlig forbrydelse, hvis Trump har beordret en underordnet til at lyve under ed.

- Det er sådan, Nixon og Clinton endte med at blive stillet for en rigsret. Og at dømme ud fra reaktionerne i de konservative kredse på de sociale medier, kan man godt ane, hvor grel historien er, lyder det fra USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

Reaktionerne har også været mange på Capitol Hill i den amerikanske hovedstad, Washington D.C.:

- Beskyldningen om, at præsidenten for de Forenede Stater muligvis selv har begået mened foran vores komité for at forplumre efterforskningen og dække over sine forretninger med Rusland, er en af de mest alvorlige til dato. Vi vil gøre, hvad vi kan for at finde ud af, om det er sandt, skriver demokraten Adam Schiff, der er formand for efterretningskomitéen i Repræsentanternes Hus, på Twitter.

Skal stilles for rigsret, mener politikere

Et andet demokratisk medlem af komitéen går mere til stålet:

- Hvis BuzzFeeds historie er sand, må præsident Trump enten træde tilbage eller stilles for en rigsret, lyder det fra Joaquin Castro ifølge The Washington Post.

Det Hvide Hus har indtil videre ikke ønsket at kommentere sagen. Larry Davis, der fungerer som rådgiver til Michael Cohen, har udtalt, at de ud af respekt for Robert Mueller og det særlige efterforskningsholds arbejde har "afslået at svare på journalisternes spørgsmål".

Michael Cohen har arbejdet som Donald Trumps advokat siden 2006. Præsidenten afskedigede ham i maj sidste år, og Michael Cohen har nu svoret, at han vil gøre sit for at få alt frem i lyset ved at samarbejde med den særlige Ruslands-undersøger Robert Mueller og hans hold.

Michael Cohen blev i midten af december idømt tre års fængsel, efter han sidste sommer erklærede sig skyldig i flere tilfælde af skattesnyd og brud på den amerikanske valglov.