Australien er ved at gå til i varmen - 23.000 flyvende hunde døde i hedebølge

16x9
Redningskoordinator Vicki Shephard med en hedeslagsramt flagermus. Foto: Marc Mccormack / Ritzau Scanpix

Både mennesker, dyr og natur lider kraftigt under den høje varme i Australien.

Siden lørdag har det meste af Australien været ramt af så voldsom en hedebølge, at adskillige naturbrande er opstået, dyrelivet lider og flere personer er blevet indlagt på hospitalet.

Det australske meteorologiske institut har målt dagtemperaturer op mod 40 grader, mens byen Noona også har oplevet ekstrem varme om natten med temperaturer målt til 35,9 grader, hvilket er den højeste minimumstemperatur, der nogensinde er målt i Australien.

Ifølge seniormeteorolog Blair Trewin fortsætter de høje temperaturer fredag.

- Den nuværende hedebølge rangerer som en af de mest omfattende og langvarige hedebølger nogensinde målt i Australien, oplyser han til BBC News.

- Andre hedebølger har også været bemærkelsesværdige, men ingen har påvirket så store dele af landet på én gang som denne, uddyber han.

Myndighederne i flere australske stater har udsendt helbredsadvarsler især rettet mod ældre og kronisk syge. Generelt opfordres beboerne til at blive indendørs og minimere fysisk aktivitet.

Mens de australske borgere enten svaler sig ved kysterne eller aircondition-anlægget indenfor, blusser skovbrande op flere steder i landet.

Og det varme vejr har af flere omgange hærget landet de seneste måneder.

Flagermus-bestand kraftigt reduceret

Under en hedebølge i den nordlige del af landet i november døde en tredjedel af hele Australiens bestand af den store flagermus-art flyvende hunde. Det har en forskningsgruppe fra Western Sydney University slået fast i denne uge, skriver BBC News. Mindst 23.000 flagermus omkom i varmen mellem 26. og 27. november.

I Cairns, der ligger på Australiens nordøstlige kyst, fortæller lokale indbyggere, hvordan flagermusene faldt ned fra trætoppene og søgte ly i baghaver og svømmepøle, da temperaturerne ramte mere end 42 grader.

En flagermus bragt i sikkerhed under køligere forhold.
En flagermus bragt i sikkerhed under køligere forhold. Foto: Marc Mccormack / Ritzau Scanpix
Flagermusene sidder i træerne, indtil de dratter ned med hedeslag.
Flagermusene sidder i træerne, indtil de dratter ned med hedeslag. Foto: Marc Mccormack / Ritzau Scanpix

Der omkom så mange flagermus, at de ofte måtte samles i trillebøre.

- Det var et fuldstændig deprimerende syn, fortalte David White fra beredskabet i Cairns til BBC News.

De flyvende hunde findes kun i regnskovene i den nordlige del af Queensland-regionen i Australien. Før hedebølgen i november bestod bestanden af i alt 75.000 flagermus.

- Ud fra vores indsamlede data er det tydeligt, at varmen har stor indvirkning på arten, siger Justin Welbergen, der er førende forsker på rapporten og økolog.

I begyndelsen af januar oplyste myndighederne i Australien, at 2018 og 2017 har været det tredje- og fjerdevarmeste år nogensinde.