Se listen: Her er de fem største trusler mod kloden

Ifølge en rapport forud for næste uges topmøde i Davos topper klima- og miljøproblemer listen over klodens udfordringer.

At vores klima og miljø er udfordret, kan ikke komme bag på nogen, men ifølge en ny rapport er klodens timeglas ved at rinde ud.

I næste uge samles regeringsledere og forskere til topmøde i Davos i Schweiz for at diskutere, hvilke udfordringer verdenssamfundet står over for. Og ifølge rapporten ’Global Risks 2019’ fra World Economic Forum bliver der nok at tage fat på.

Rapporten oplister de fem største trusler mod vores klode, og forskellige former for miljø- og klimaproblemer indtager for første gang i ti år de første tre pladser.

’Global Risks 2019’ har delt truslerne op i to kategorier – risks in terms of likelihood (sandsynlighed) og risks in terms of impact (påvirkning).

- Vi er ikke i mål

Ifølge Troels Ranis, der er energi- og klimachef i Dansk Industri, slår Davos-rapporten hovedet på sømmet, når den sætter fokus på klimaproblemerne.

- Vi har lige afsluttet det 24. klimatopmøde i Katowice i Polen, hvor vi lykkeligvis fik en aftale om at holde fast i indsatsen for at få stoppet CO2-udledningerne verden over. Det kan ikke siges højt nok og ofte nok. ’Global Risk’-rapporten cementerer præcis udfordringen og vedholder at holde fast i den indsats.

Ifølge Troels Ranis glæder det Dansk Industri, at Europa sigter højt og går foran, når det kommer til at tackle klimatruslerne.

- Senest har EU-Kommissionen fremlagt deres bud på en langsigtet klimastrategi, der frem mod 2050 sigter på netto nul-udledning af drivhusgasser i Europa. Det er ikke bare ambitiøst, det er også den helt rigtige målsætning, siger Troels Ranis.

Han tilføjer, at verdenssamfundet i fremtiden skal gøre mere for at løse de globale klimaudfordringer.

- Vi må også erkende, at Paris-aftalen ikke bringer os i mål i forhold til at holde stigningen i den globale opvarmning under 1,5 grader i år 2100, som FN’s klimapanel har anbefalet. Så der bliver brug for en større indsats hen ad vejen.

Klimatrussel rummer muligheder

Udover at være en alvorlig trussel rummer de globale klimaproblemer også muligheder for de danske virksomheder, der udvikler og sælger klima- energiløsninger, tilføjer Troels Ranis:

- De står i dag allerede stærkt internationalt. Den indsats skal styrkes i de kommende år, fordi konkurrencen på det her område stiger voldsomt.

Børge Brende, der er præsident i World Economic Forum, siger i rapportens indledning om trusselsbilledet:

- Verden står overfor et voksende antal komplekse og sammenhængende udfordringer – fra stillestående global vækst og vedvarende økonomisk ulighed til klimaforandringer, geopolitiske spændinger og et accelererende tempo i den fjerde industrielle revolution.

- Isoleret set er det skræmmende udfordringer. Det bliver en hård kamp, hvis ikke vi står sammen. Der har aldrig været større behov for at samarbejde om de fælles globale problemer.

Trump har meldt afbud

I år regner World Economic Forum med, at der kommer omkring 3000 deltagere til topmødet i Davos. Blandt de mere prominente gæster kan nævnes Tysklands kansler, Angela Merkel, Japans premierminister, Shinzo Abe, Storbritanniens prins William og naturforskeren Sir David Attenborough.

Sidste år deltog USA’s præsident, Donald Trump, men han har meldt afbud i år på grund af budgetkrisen i USA. Det skrev han for en uge siden på Twitter.

Ifølge amerikanske medier er det stadig planen, at den amerikanske finansminister, Steven Mnuchin, vil deltage i topmødet i Schweiz.

Temaet for årsmødet 2019 er “Globalisering 4.0“.

De fem største globale trusler (sandsynlighed)

 1. Ekstreme vejrfænomener

 2. Manglende klimaforandrings-afbødning og -tilpasning

 3. Naturkatastrofer

 4. Datasvindel og -tyveri

 5. Cyberangreb

  Kilde: 'Global Risks 2019'.

De fem største globale trusler (påvirkning)

 1. Masseødelæggelsesvåben

 2. Manglende klimaforandrings-afbødning og -tilpasning

 3. Ekstreme vejrfænomener

 4. Manglende drikkevand

 5. Naturkatastrofer

Kilde: 'Global Risks 2019'.