Udland

'Family Guy' dropper homo-jokes: - Det er dybt ekskluderende

Tv-serien Family Guy mener, de følger tiden. Men ifølge dansk komiker er der ikke grænser for, hvad der er sjovt.

Det er nye tider, og man kan ikke længere tillade sig at joke med de samme ting som før. Sådan lyder det i hvert fald fra skaberne bag den populære tegneserie Family Guy.

Serien om den amerikanske familiefar Peter Griffin er ellers kendt for sin politisk ukorrekte humor. Og siden første afsnit rullede over skærmen i 1999, har den ikke været bange for blandt andet at berøre emner som handicappede, sexchikane og homoseksuelle.

Men sidstnævnte er det altså slut med nu, bekræfter producerne af serien, Alec Sulkin og Rich Appel.

- Klimaet er anderledes, kulturen er anderledes, og vores synspunkter er anderledes. De er blevet formet af virkeligheden omkring os. Så derfor, tror jeg, at showet bliver nødt til at ændre og udvikle sig på en række forskellige områder, siger Rich Appel til TV Line ifølge BBC.

Forskel på nye og gamle afsnit

Seere af den amerikanske serie vil derfor ikke blive konfronteret med jokes om homoseksuelle i fremtiden. Men ifølge producerne er der i forvejen flere forskelle, hvis man sammenligner gamle afsnit med de helt nye.

Det er dybt ekskluderende. Hvis jeg var homoseksuel, så ville jeg blive meget krænket over det

Anders 'Anden' Matthesen, komiker

- Nogle af de ting, som vi følte, vi kunne sige og joke med dengang, kan vi nu se ikke er acceptable, siger Alec Sulkin.

Det er dog ikke alle seriens fans, der er lige begejstrede for, at der nu er regler for, hvilke områder serien kan berøre.

- Ingen gider se et politisk korrekt Family Guy, skriver en bruger på Twitter.

Flere argumenterer da også for, at serien netop laver sjov med alle minoritetsgrupper, og det derfor ikke giver mening, at lige præcis denne gruppe skulle være en undtagelse.

- Jeg har ingen grænser

Beslutningen møder da heller ikke megen forståelse fra den danske komiker Anders 'Anden' Matthesen.

- Det er dybt ekskluderende. Hvis jeg var homoseksuel, så ville jeg blive meget krænket over det, siger han til TV 2.

Komikeren, der blandt andet står bag en række one-man shows og flere animationsfilm, arbejder ikke selv ud fra, at der findes forbudte områder.

- Jeg har ingen grænser overhovedet. Det handler om intentionen. Så når jeg siger, at jeg kan joke med alt, betyder det ikke, at jeg vil sige hvad som helt, siger Anders Matthesen.

- Men jeg ville aldrig pille en joke ud, fordi jeg tænker: "Hvad nu, hvis nogen bliver krænket, og jeg mister kunder i butikken". Det lover jeg at holde fast i.

Ingen tør stå på mål længere

Komikeren mener, det er "forkasteligt", at der ikke er nogen, der tør stå på mål for det, de selv laver.

Ifølge ham udelukker det dog ikke lidt selvransagelse, hvis skaberne af Family Guy mener, at de har været "for platte og for latterlige".

- Jeg har også set et ældre show og tænkt: "Det der er sgu for lavt". Men bare fordi der kommer lidt bølgegang, behøver man ikke råbe undskyld så højt, man kan. Det, synes jeg ikke, hører nogen steder hjemme, siger han.

- Specielt ikke i kunst og kreativ udfoldelse.