Theresa May taler til nationen efter mistillidsafstemning: - Det er tid til at lægge egne interesser til side

Onsdag vandt Theresa May en mistillidsafstemning. Det er derfor stadig op til hende at forhandle en Brexit-aftale på plads.

Der er – stadig – tillid til den britiske premierminister, Theresa May, og hendes regering.

Det stod klart efter den afstemning, der onsdag aften foregik i Underhuset, og som Labours leder, Jeremy Corbyn havde krævet, efter Mays Brexit-plan tirsdag var blevet forkastet.

Det vil altså sige, at en stor del af hendes store EU-projekt blev væltet af en stor del af dem, som også har tillid til hende.

Onsdag aften talte hun til nationen fra Downing Street 10, hvor hun sagde at det er tid til at lægge egne interesser til side og finde en løsning på Storbritanniens vej ud af EU.

- Nu har parlamentsmedlemmerne sagt, hvad de ikke vil. Nu må vi arbejde sammen på at finde ud af, hvad de så vil. Det er tid til at lægge egne interesser til side, siger Theresa May.

Der skal findes en løsning inden 29. marts, hvis ikke briterne skal forlade EU uden en aftale og dermed risikere en kaotisk overgangsperiode samme dag.

Theresa May har sagt, at hun vil have Storbritannien ud af både toldunionen og EU’s indre marked efter Brexit. Men hun har også sagt, at hun vil bevare tætte bånd til EU, som er briternes største eksportmarked.

I mellemtiden har flere af hendes politikerkollegaer ment, at man måske skal blive i toldunionen eller i det indre marked.

Rosinen i kagen

Ifølge TV 2s EU-korrespondent Lotte Mejlhede ønsker langt de fleste lande et så tæt forhold som muligt til Storbritannien efter et Brexit.

- Så hvis briterne slev begynder at udviske deres tidligere røde linjer, vil man se positivt på det, siger hun:

- Men hvis det, briterne kommer med, er, at de gerne vil være med i toldunionen, og de vil gerne være med i det indre marked, men de vil bare ikke opfylde forpligtelserne til at være i det indre marked. For eksempel at have arbejdskraftens fri bevægelighed. Jamen så siger man nej fra EU’s side, for så hiver de bare rosinen ud af kagen, siger Lotte Mejlhede.

Dialog på tværs

Efter onsdagens mistillidsafstemning tog Theresa May ordet og inviterede alle partiledere til individuelle møder, som hun vil tage hul på med det samme.

- Regeringen går til møderne med en konstruktiv tilgang, og jeg opfordrer andre til at gøre det samme, lød det fra Theresa May.

Lederen af Labour, Jeremy Corbyn, forlangte lige efter afstemningen en garanti for, at regeringen én gang for alle fjerner muligheden for et Brexit uden aftale og "al det kaos, det vil medføre".

TV 2s korrespondent i London Divya Das fortæller, at det store spørgsmål er, om Theresa May vil gå på kompromis med oppositionslederne.

- Hvis hun skal gå på kompromis, er hun nødt til at krydse nogle af de meget skarpt opsatte røde linjer, hun selv har trukket i løbet af den her forhandlingsperiode. Vælger hun at gøre det, risikerer hun også, at hendes eget parti imploderer, fordi rebellerne i partiet vil vende hende ryggen. Der er alle mulige udfordringer, hun skal overveje, hvis hun vælger at bevæge sig mod en blødere Brexit, siger Divya Das.

Herunder kan du se, hvilke scenarier der er for briterne nu.

Ingen aftale

Aftalen genforhandles

Der udskrives parlamentsvalg

Ny folkeafstemning