Udland

Pelosi beder Trump om at udsætte State of the Union-tale

Præsidenten "kan holde sin tale fra Det Ovale Værelse, hvis han vil," siger Nancy Pelosi

Lederen af Repræsentanternes Hus i USA, demokraten Nancy Pelosi, har bedt præsident Donald Trump om at udsætte årets største tale, State of the Union, som han ifølge planen skulle holde 29. januar.

Alternativt kan præsidenten sende talen på skrift til Kongressen i stedet for at møde op og holde den selv.

Det skriver Nancy Pelosi i et brev, hun onsdag har sendt til præsidenten.

Et totalt magtspil

State of the Union er en årlig tale, som USA's præsident holder for Kongressen for at orientere om rigets tilstand. Talen bliver tv-transmitteret til millioner af amerikanere og kan bedst sammenlignes med statsministerens nytårstale.

Nancy Pelosi begrunder forslaget om udsættelse med sikkerhedshensyn, da Secret Service, der har ansvaret for sikkerheden i forbindelse med talen, ikke er blevet tilført midler i 26 dage som følge af den delvise nedlukning af den amerikanske stat.

Selvom hun formulerer brevet som et tilbud om at finde en ny dato for talen, skal man ikke tage fejl, skriver Chris Cillizza, der er redaktør og politisk kommentator ved CNN, i en analyse: 

- Pelosis beslutning om at annullere Trumps invitation til at give sin State of the Union-tale i Kongressen er et totalt magtdemonstration designet til at minde Trump om, at Kongressen er en ligestillet gren af statsmagten. Og at hans vilje til at holde statsapparatet lukket, indtil han får penge til en grænsemur, også får konsekvenser for ham.

Kan holde talen fra sit kontor

Det er Kongressens to kamre, Senatet og Repræsentanternes Hus, der inviterer præsidenten til at komme og holde State of the Union-talen.

Derfor har lederen af Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, ifølge CNN også magten til at beslutte, at præsidenten ikke skal komme.

Men præsidenten "kan holde sin tale fra Det Ovale Værelse, hvis han vil," siger Nancy Pelosi i et interview med CNN.