Udland

Kirsten Gillibrand vil være USA's næste præsident

Nu er det på tide at hæve vores stemme og komme på banen, lød det fra Kirsten Gillibrand Jim Lo Scalzo / Ritzau Scanpix

52-årige Kirsten Gillibrand er uddannet advokat og blev en fremtrædende stemme i MeToo-bevægelsen.

Den demokratiske senator fra New York Kirsten Gillibrand stiller op til præsidentvalget i USA næste år. Det skriver hun på Twitter tirsdag aften.

- I aften meddelte jeg, at jeg er parat til at stille op som præsidentkandidat, fordi jeg ved, at alle kan gøre en forskel.

- Jeg tror på rigtigt og forkert, og at det, der er forkert, vinder, når vi ikke gør noget. Nu er det på tide at hæve vores stemmer og komme på banen, skriver hun.

Tidligere på aftenen fortalte Kirsten Gillibrand i CBS-programmet "The Late Show with Stephen Colbert", at hun tirsdag aften ville danne et sonderingsudvalg.

Sådan et udvalg giver Gillibrand mulighed for at begynde sin fundraising samt at planlægge sin valgkamp. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Vil kæmpe for andre menneskers børn

52-årige Kirsten Gillibrand er kendt som en af fanebærerne i arbejdet med at ændre, hvordan Kongressen håndterer påstande om seksuel chikane. Hun blev desuden en fremtrædende stemme i MeToo-bevægelsen.

Hun er desuden en stor fortaler for styrket forældreorlov.

- Jeg stiller op som præsidentkandidat, for som en ung mor vil jeg kæmpe for andre menneskers børn, lige så hårdt som jeg ville kæmpe for mine egne, forklarede Gillibrand i interviewet med Stephen Colbert tidligere tirsdag aften.

Donald Trump er spidskandidat for republikanerne

Ifølge Reuters har Kirsten Gillibrand, der er uddannet advokat, i den seneste tid allieret sig med flere politiske rådgivere. Det har ført til en del spekulationer om, at en officiel udmelding var nært forestående.

Der er ingen dominerende spidskandidat i det demokratiske felt af kandidater, der ønsker at stille op til præsidentvalget. Hos Republikanerne derimod ser kandidaten ud til at blive den nuværende præsident, Donald Trump.

Kirsten Gillibrand blev i 2009 svoret ind som senator af den daværende vicepræsident, Joe Biden. Hun overtog senatssædet fra New York fra Hillary Clinton.

Gillibrand blev genvalgt i både 2012 og 2018.

De overvejer at udfordre Trump ved valget i 2020

Flere amerikanske politikere har meldt sig på banen som kandidater til præsidentvalget i 2020, der er planlagt til at blive afholdt den 3. november.

  • Tirsdag den 15. januar fortæller meldte den demokratiske senator fra New York Kirsten Gillibrand, at hun vil stille op. 52-årige Gillibrand er kendt som en af fanebærerne i arbejdet med at ændre, hvordan Kongressen håndterer påstande om seksuel chikane. Hun blev desuden en fremtrædende stemme i MeToo-bevægelsen.
  • Lørdag den 12. januar annoncerede Julian Castro, at han stiller op ved valget. Julian Castro er tidligere borgmester i San Antonio og var boligminister under præsident Barack Obama fra 2014 til 2017. Han har gennem længere tid været omtalt som en af Demokraternes kommende politiske stjerner.
  • Det 37-årige kongresmedlem for Demokraterne Tulsi Gabbard annoncerede den 11. januar, at hun har i sinde at stille op ved næste års præsidentvalg. Krigsveteranen Tulsi Gabbard er både den første hindu og den første amerikansksamoaner, der er blevet valgt til Kongressen. 
  • Senator Elizabeth Warren bekendtgjorde den 31. december, at hun har taget skridt mod at etablere et sonderingsudvalg, der skal fungere som hendes base, hvis hun stiller op til det amerikanske præsidentvalg i 2020. Warren er 69 år og valgt i delstaten Massachusetts for Demokraterne. Hun er en af de store kritikere af både Donald Trump og bankindustrien og kæmper for USA's middelklasse og for sundhedsforsikring til alle amerikanere. 
  • 55-årige John Delaney meldte sig allerede på banen i juli 2017. Delaney har siden 2013 været medlem af Repræsentanternes Hus. Han vil arbejde for at forbedre USA's infrastruktur, en ny international skattereform og bedre forhold for migranter. 
  • Den siddende præsident, republikanske Donald Trump, søgte allerede om genopstilling på sin indsættelsesdag. Hans kampagne har indtil videre indsamlet over 100 millioner dollar. Trump har tidligere udtalt, at han vil stille op side om side med den nuværende vicepræsident, Mike Pence. Endnu har ingen andre republikanere offentligt ytret ønske om at udfordre præsidenten. 
  • Nyhedsbureauet Reuters nævner flere demokrater, der kan ende med at stille op ved næste års præsidentvalg. Det gælder blandt andre senatorerne Kamala Harris og Cory Booker samt tidligere vicepræsident Joe Biden. I foråret 2020 er der primærvalg i de amerikanske delstater, hvor Demokraternes endelige præsidentkandidat skal findes.