Brexit-aftale forkastet med et brag: Her er reaktionerne fra hele verden

Hvem vil i sidste ende have modet til at sige, hvad den eneste positive løsning er, spørger EU-præsident kryptisk i et tweet efter britisk afstemning.

Reaktionerne er mange, efter det britiske parlament ved en afstemning tirsdag forkastede den Brexit-aftale, som premierminister Theresa May havde forhandlet på plads med EU.

Aftalen blev med 432 stemmer mod og 202 stemmer for stemt ned, og det er ifølge flere medier første gang nogensinde, at en regering taber så stort ved en parlamentsafstemning.

Om Storbritannien fortsat forlader EU 29. marts 2019, og om det bliver med eller uden en aftale med EU, står onsdag fortsat hen i det uvisse. Theresa May meldte umiddelbart efter afstemningen ud, at hun nu vil fremlægge realistiske forslag til EU i den nye situation.

Fra den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lyder det, at udfaldet af afstemningen er dybt beklagelig:

- Tiden er ved at løbe ud. Jeg ser frem til den britiske regerings bud på en vej frem. Vores no deal-forberedelser fortsætter med uformindsket styrke.

Fra den tyske kansler, Angela Merkel, lyder det ifølge Sky News.

- Vi vil selvfølgelig gøre alt for at finde en ordentlig løsning, men vi er også forberedte, hvis der ikke er en ordentlig løsning. Vi har stadig tid til forhandlinger, men vi venter nu på at se, hvad den britiske premierminister foreslår.

Ifølge Labour-lederen Jeremy Corbyn må ”en udtræden af EU uden en aftale nu tages af bordet".

Fra EU-præsident Donald Tusk lyder det, at en afklaring i Storbritannien haster.

- Vi beklager udfaldet af afstemningen, og vi opfordrer den britiske regering til snarest at gøre det klart, hvilke skridt den vil tage, siger en talsmand for Donald Tusk i en skriftlig udtalelse.

På Twitter skriver han:

- Hvis en aftale er uopnåelig, og hvis ingen ønsker, at det ender uden en aftale, hvem vil så i sidste ende have modet til at sige, hvad den eneste positive løsning er?

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, skrev, efter resultatet af afstemningen stod klart:

- Med beklagelse tager jeg udfaldet af afstemningen i Underhuset her til aften til efterretning. Jeg appellerer til briterne om hurtigst muligt at tydeliggøre, hvad den vil. Tiden er ved at løbe ud.

Han udtaler desuden, at EU vil fortsætte processen med at ratificere skilsmisseaftalen, der blev indgået med den britiske regering i november.

- Den aftale er og bliver den bedste og eneste vej, der kan sikre en velordnet udtræden for Storbritannien af EU, siger talsmanden.

Skotland og Irland stemte ved afstemningen i juni 2016 nej til at forlade EU og har siden indædt kæmpet for at få lov til at blive trods en britisk udmeldelse. Fra Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeon, lyder det efter afstemningen i det britiske parlament tirsdag:

Artikel 50

Artikel 50 bliver også kaldt EU’s skilsmisseakt eller exit-plan. Den består af fem korte paragraffer, der udstikker reglerne for, hvordan et medlemsland frivilligt kan forlade Den Europæiske Union.

- Historisk nederlag for PM (premiereministeren, red.), og det har været åbenlyst i flere måneder, at det ville komme. Nok tid er blevet spildt. Det er på tide at stoppe Artikel 50-uret og få dette emne tilbage på stemmesedlen. Skotland stemte for at blive i EU, og vi skal ikke blive tvunget til at blive slæbt ud mod vores vilje.

- Talte med PM tidligere - det står ikke klart, om hun har nogen idé om, hvad der nu skal ske. Det står overhovedet heller ikke klart, om hun er åben for en fundamental anderledes måde at tænke på i forhold til samtale med de øvrige partier. Som minimum må hun nu søge om forlængelse af Artikel 50 for at stoppe uret.

Ifølge den tyske udenrigsminister Heiko Mass er "tiden for julelege nu forbi", oplyser han til det tyske medie Deutschlandfunk.

Fra EU’s økonomikommissær, Pierre Moscovici, lyder det ifølge den franske tv-station France 2:

- Ingen ønsker en no deal-Brexit, men vi nærmer os dette.

Ifølge Nigel Farage, der er tidligere leder af partiet UKIP, forventer man en ny folkeafstemning om Brexit. Partiet, der med Farage i front spillede en afgørende rolle i forhold til den britiske modstand mod EU og folkeafstemningen om at forlade EU i juni 2016:

- Hvad jeg forventer at se? Et dødvande efterfulgt af en forlængelse af Artikel 50. Og så vil der være et pres for en folkeafstemning i Westminister (det britiske parlament, red.).

Michel Barnier.
Michel Barnier. Foto: Pool / Ritzau Scanpix

Fra EU's chefforhandler for Brexit, Michel Barnier, lyder det, at bolden nu ligger hos briterne - igen.

- Det er nu op til Storbritannien at fortælle, hvad næste skridt er. På vores side står vi sammen og er fast besluttet på at finde en aftale, siger han. Under en debat i EU-Parlamentet onsdag morgen lød det fra chefforhandleren i en tale, der fik et langt bifald:

- Aftalen er det bedst mulige kompromis, som vi har arbejdet objektivt på. Resultatet viser, at de politiske betingelser for en aftale ikke er til stede i Storbritannien.

Førsteviceformand i EU-Parlamentet, Mairead McGuninnes, fremhæver, at der i Storbritannien ikke er støtte til det ene eller det andet.

- Der er ingen støtte til aftalen i Underhuset. Der er ingen støtte til ikke at få en aftale. Men hvad støtter man så? Før vi ved det, er det stadig usikkert, hvad tankegangen i Storbritannien er.