Hvordan skal vi løse landets problemer? Macron sender langt brev til franskmændene efter gadekaos

Frankrigs præsident Emmanuel Macron vil "forvandle vrede til løsninger". Nu inviterer han franskmændene til at deltage i en to måneder lang debat.

Hvordan skal vi finansiere vores grønne omstilling? Skal vi indføre kvoter for antallet af indvandrere? Og skal vi gøre det obligatorisk at stemme ved valg?

Det er nogle af de spørgsmål, den franske præsident, Emmanuel Macron, vil have landets befolkning til at hjælpe med at svare på, når han tirsdag sætter gang i en to måneder lang debat i Frankrig.

Det sker, når han mødes med 600 borgmestre i Grand Bourgtheroulde i Nordfrankrig.

Dette her er sådan, jeg, sammen med jer, vil forvandle vrede til løsninger

Emmanuel Macron

Initativet har fået navnet ’Den Store Nationale Debat', og den kommer blandt andet til at foregå på borgerkonferencer, møder mellem borgere og politikere og ved, at Macron rejser rundt i Frankrig og mødes med borgmestre i de forskellige regioner.

Derudover bliver der oprettet en digital platform, hvor borgere kan fremsætte forslag til forandringer. 

Emmanuel Macron annoncerede sit nye initiativ søndag i et fem sider langt brev, hvor han opfordrede alle borgere i Frankrig til at kaste sig ud i en debat om alle de emner, der lige nu skaber uro i landet.

- Det er klart, at det primært er hans håb at løse den krise, De Gule Veste er udtryk for, siger Frederikke Ingemann, der dækker Frankrig for TV 2. 

- Man kan også se det sådan, at han vil genstarte sin egen præsidentperiode og finde tilbage til det oprindelige projekt og ånden i En Marche, den bevægelse, han lancerede tilbage i 2016, hvor han sagde, han ville lave politik på en ny måde.

Efter de to måneders debat har præsidenten givet sig selv en måned til at konkludere på debatterne og formulere en række løsningsforslag.

- Vi bliver ikke enige om alt, men det er normalt i et demokrati. I det mindste viser vi, at vi er et folk, der ikke er bange for at tale, udveksle og debattere, skriver præsidenten blandt andet i brevet, hvor han under fire hovedpunkter stiller flere end 30 spørgsmål, som skal diskuteres i landet.

- Dette her er sådan, jeg, sammen med jer, vil forvandle vrede til løsninger, skriver Macron.

Du kan læse hele Emmanuel Macrons brev til franskmændene her.

De fire overskrifter for debatten er købekraft, skatter og afgifter, demokrati og medborgerskab og endelig miljø og grøn omstilling.

Initiativet kommer, efter bevægelsen 'De Gule Veste' de seneste ni lørdage har protesteret i flere store franske byer og forvandlet dele af Paris til en kampzone.

Vi bliver ikke enige om alt, men det er normalt i et demokrati

Emmanuel Macron

Ifølge det franske indenrigsministerium gik 84.000 franskmænd på gaden lørdag for at vise deres utilfredshed.

Men hvem er 'De Gule Veste' – og hvad vil de egentlig? Det kan du blive klogere på i denne artikel:

Protesterne har sat den franske præsident under pres, og hans popularitet er dykket voldsomt, siden han som 39-årig blev valgt som præsident i maj 2017.

Emmanuel Macron har dog slået fast, at debatten ikke skal være en folkeafstemning om hans egen fremtid som præsident.

Ifølge Frederikke Ingemann kommer debatten ”på et meget kærkomment tidspunkt, hvor Emmanuel Macron på mange måder er en stækket præsident, der fremstår mere eller mindre handlingslammet. For uanset hvad, han hidtil har gjort, er protestbevægelsen fortsat.”

- Men det harmonerer også fint med den politiske vision, han lancerede, da han stillede op som præsident. Han kommer til at blive målt på, hvordan han og regeringen håndterer de input, der kommer ud af Den Store Nationale Debat. Der må vi lade tvivlen komme ham til gode.

Debat møder kritik

Men hvis man troede – eller håbede – at præsidentens initiativ ville formilde kritiske røster og dæmpe uroen i landet, ser det ud til, at man bliver skuffet.

Præsidenten og hans tilhængere opfører sig som kyllinger foran kniven og ved ikke længere, hvordan de skal lede Frankrig

Sébastian Chenu

For efter søndagens brev møder Macron kritik fra både politiske rivaler og medlemmer af 'De Gule Veste'.

Talsmanden for oppositionspolitikeren Marine Le Pens Rassemblement National (tidligere Front National), Sébastian Chenu, mener, at der er tale om ”hykleri” og varm luft.

- Præsidenten og hans tilhængere opfører sig som kyllinger foran kniven og ved ikke længere, hvordan de skal lede Frankrig, siger han til radiostationen France Info.

Og Jeremy Clement, der repræsenterer 'De Gule Veste', siger til den franske tv-kanal BFM, at præsidentens brev ”løser dele af problemet,” men at det ikke er tilstrækkeligt i forhold til at tage stilling til den svækkede købekraft hos de franske borgere.

I en online-måling foretaget af analyseorganisationen YouGov siger 40 procent, at de gerne vil deltage i debatten. Samtidig siger 39 procent, at de ikke vil deltage – resten har ikke bestemt sig endnu.

- Man kan læse tallene på mange forskellige måder. På den ene side viser tallene, at franskmændene er splittede. På den anden side viser en måling, at knap ni millioner franskmænd siger, at de helt sikkert vil deltage i debatten. Og hvis så mange deltager, kan Macron se det som en succes, siger Frederikke Ingemann.

Ifølge analyseinstituttet Elab mener kun 34 procent af franskmændene, at debatten kommer til at ende den uro, landet befinder sig i.