Brexit

Brexit-aftale afvist af stort flertal - ny afstemning om Mays fremtid i dag

Nederlag til Theresa May ved tirsdagens afstemning om skilsmisseaftale med EU udløser mistillidsafstemning.

Det britiske parlament har tirsdag aften stemt nej til premierminister Theresa Mays skilsmisseaftale med EU.

202 stemte for, og 432 stemte imod.

Regeringen har nu tre arbejdsdage til komme at komme med en handlingsplan. Det kan ende med flere mulige scenarier, heriblandt ingen aftale.

Kræver mistillidsafstemning

Lederen af Labour, Jeremy Corbyn, siger, at en udtræden af EU uden aftale nu må tages af bordet.

Han kræver samtidig, at der onsdag kommer en mistillidsafstemning til Theresa Mays regering.

- Og jeg er glad for, at det forslag vil blive diskuteret i morgen, så Underhuset kan afsige sin dom over regeringens pure inkompetence og vedtage mistillidskvotumet, siger Jeremy Corbyn, der mener, at regeringen med nederlaget har lidt det største nederlag i parlamentet siden 1920'erne.

Premierministeren sagde efter afstemningen, at det vil være på sin plads at få bekræftet, om regeringen fortsat har tillid i Underhuset.

- Jeg tror, at den har, men grundet omfanget og betydningen af aftenens afstemning er det rigtigt, at andre har muligheden for at teste det spørgsmål, hvis de ønsker det, sagde Theresa May i parlamentet.

Mistillidsafstemning vil finde sted onsdag aften.

Ifølge premierminister Theresa Mays talsmand begynder debatten inden afstemningen klokken 14. Debatten vil vare ind til klokken 20 dansk tid, oplyser lederen af Underhuset, Andrea Leadsom, ifølge Reuters.

Det ventes, at regeringen får støtte til at fortsætte.

Det nordirske parti Democratic Unionist Party (DUP) har tirsdag aften meddelt, at det vil bakke Theresa May op i mistillidsafstemningen mod hendes regering. Det oplyser en talsperson for partiet ifølge Reuters.

Beklagelse i EU

Imens ærgrer man sig i EU over afvisningen af den aftale, Theresa May og hendes regering havde forhandlet på plads med de øvrige EU-lande.

- Med beklagelse tager jeg udfaldet af afstemningen i Underhuset her til aften til efterretning. Jeg appellerer til briterne om hurtigst muligt at tydeliggøre, hvad den vil. Tiden er ved at løbe ud, siger EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, i en pressemeddelelse.

Også EU-præsident Donald Tusk beklager udfaldet af afstemningen, som skulle have fundet sted i december, men blev udskudt af May, fordi hun stod til at tabe klart.

- Vi opfordrer den britiske regering til snarest at gøre det klart, hvilke skridt den vil tage, siger en talsmand for Donald Tusk i en skriftlig udtalelse. 

Danmarks statsminister kalder det dybt beklageligt, at vi "er bragt et skridt nærmere et kaotisk Brexit uden aftale".

 - Tiden er ved at løbe ud. Jeg ser frem til den britiske regerings bud på en vej frem. Vores no deal forberedelser fortsætter med uformindsket styrke, skriver han på Twitter.