Udland

Theresa May kæmper til det sidste trods truende Brexit-nederlag

May talte navnligt om den såkaldte bagstopperaftale i tale til parlamentet dagen før afstemning om Brexit-aftale.

I Storbritannien kæmper premierminister Theresa May til det sidste for at få en skilsmisseaftale med EU stemt igennem parlamentet.

Fakta om Bagstopperaftalen

  • I de kommende år skal Storbritannien og EU forhandle en endelig handelsaftale på plads. Kan man ikke blive enige, kommer bagstopperen i spil. 
  • Nordirland er som en del af Storbritannien også en del af Brexit. Det er Irland ikke. 
  • I dag er der en "usynlig" grænse mellem Nordirland og Irland. Den grænse vil både EU og Storbritannien gerne bevare.
  • Bagstopperen er i overført betydning et sikkerhedsnet i Brexit-aftalen, der skal sikre, at man ikke skaber en hård grænse mellem Irland og Nordirland.

Kilde: Ritzau.

Afstemningen finder sted tirsdag, men allerede nu ser det meget sort ud for May, der mandag aften talte i parlamentet.

- Når historiebøgerne er skrevet, vil folk se på beslutningen, som dette Hus tager i morgen og spørge: Leverede vi varen angående afgørelsen om at forlade EU? Beskyttede vi vores økonomi, sikkerhed og vores britiske union? Eller svigtede vi det britiske folk?

- Jeg siger, vi bør levere varen for det britiske folk og arbejde for en lysere fremtid for Storbritannien ved at støtte aftalen i morgen, lød det fra Theresa May i sin tale.

Omstridt bagstopperaftale

Ifølge TV 2s korrespondent i London, Divya Das, får Therese May uhyre svært ved at ”levere varen til det britiske folk” her dagen før dagen:

- De opgørelser, jeg har set i løbet af dagen, hvor forskellige britiske medier har talt op, hvor mange parlamentarikere der er for og imod aftalen, viser allesammen samstemmende, at der simpelthen ikke er et flertal, som det ser ud nu her 24 timer før afstemningen, for den her aftale, som Theresa May indtrængende beder sine parlamentarikere om at stemme for.

May talte navnligt om den såkaldte bagstopperaftale, som skal sikre, at der ikke skal etableres en fast grænse med kontroller mellem Irland og Nordirland.

 - Vi kan undgå, at den overhovedet træder i kraft, sagde May med henvisning til, at EU-cheferne bekræfter, at de vil arbejde intenst på at forhindre, at den i Storbritannien så forhadte aftale om en bagstopper for Nordirland kommer i anvendelse.

Brev med garantier

Mandag modtog May et fælles brev fra EU-præsident Donald Tusk og EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, med yderligere forsikringer til den britiske premierminister.

I brevet bekræfter EU-cheferne netop, at de vil arbejde målrettet på at forhindre, at den forhadte bagstopperaftale kommer i anvendelse, mens de endnu engang understreger, at skilsmisseaftalen ikke kan genforhandles.

Meget på spil

I sin tale til parlamentet gjorde Theresa May det meget klart, hvad der står på spil ved tirsdagens afstemning.

- Denne foreliggende aftale er den eneste praktiske mulighed, sagde May og advarede om, at en situation uden en Brexit-aftale kan true hele Storbritanniens fremtid, da det kan føre til skotsk løsrivelse.

- Tag nu og se på denne aftale endnu engang, sagde May.

Et nederlag til Mays fløj ved afstemningen tirsdag aften vil forværre Brexit-krisen i Storbritannien, som ifølge planen skal forlade EU den 29. marts.

- Vi kan overleve uden en aftale

Det britiske Underhus skulle have stemt om Mays aftale i december. Afstemningen blev dog udskudt, da premierministeren måtte indse, at den stod til at blive stemt ned.

Den britiske handelsminister, Liam Fox, sagde tidligere mandag, at regeringen er klar til at forlade EU uden en aftale, hvis Mays aftale stemmes ned i Underhuset.

- Jeg anser det ikke som nationalt selvmord. Jeg tror, at et farvel uden aftale vil skade økonomien, men vi kan godt overleve det, lød det fra handelsministeren.