Regeringskaos i Sverige fortsætter - Venstrepartiet kræver nye forhandlinger

Siden september har den svenske Rigsdag forgæves forhandlet om en ny regering.

Det blev heller ikke i dag, at Sverige kom nærmere en ny regering.

Det står klart, efter at Venstrepartiet har sagt, at de ikke bakker op om den regeringsaftale, som Socialdemokraterne og Miljøpartiet har forhandlet på plads med de to borgerlige partier Liberalerne og Centerpartiet. 

Venstrepartiets leder Jonas Sjöstedt var ved middagstid til møde om regeringsdannelsen hos Rigdagens formand Andreas Norlén. Efterfølgende sagde partilederen på et pressemøde, at de ikke kan bakke op om aftalen, som den ser ud lige nu.

Fredag blev fire svenske partier ellers enige om et udkast til en regeringsaftale. Centerpartiet og Liberalerne, der hidtil har hørt til i den borgerlige blok, ville støtte en regering bestående af Socialdemokratiet og Miljøpartiet. Men for at den regering kunne blive til virkelighed manglede også Venstrepartiets stemmer.

Jonas Sjöstedt understregede, at partiet ønsker Löfven som statsminister. Men han tilføjede, at "vi ikke er der endnu" i forhold til at nå frem til en tilfredsstillende regeringsaftale. 

Venstrepartiet er utilfredse med, at der i aftaleudkastet lægges op til, at netop Venstrepariet skal udelukkes fra politisk indflydelse. Derfor ønsker han at forhandle med den fungerende statsminister Stefan Löfven de kommende dage.

Afstemning om ny regering på fredag

Oprindeligt skulle den nye regeringskonstellation med Stefan Löfven i spidsen have været til afstemning på onsdag, men Rigsdagens formand har efter ønske fra netop Stefan Löfven og Venstrepartiets Jonas Sjöstedt givet partilederne mere tid til at finde en løsning på krisen.

- Jeg giver partierne 48 timer til at løse de her problemer, sagde Rigsdagens formand, Andreas Norlén, på et pressemøde i mandag eftermiddag.

Dermed skal der være en statsministerafstemning i Rigsdagen på fredag, men allerede onsdag skal partierne til møde med formanden og fortælle, om der er enighed om en ny regering. 

Regeringsforhandlinger siden september

Siden valget 9. september har partierne i Rigsdagen forgæves forsøgt at danne en ny regering.  Ved valget fik hverken den rød-grønne eller borgerlige blok flertal. Begge blokke har afvist at samarbejde med Sverigedemokraterne, der blev det tredjestørste parti i Rigsdagen.

I Sverige er det Rigsdagens formand – den såkaldte talmann – som på baggrund af forhandlinger med de forskellige partiledere kommer med forslag til, hvem der skal være statsminister.

To gange siden valget har Rigsdagen stemt om en statsministerkandidat. 14. november stemte et flertal imod Moderaternes Ulf Kristersson som statsminister.

Det var første gang nogensinde, at Rigsdagen nedstemte en statsministerkandidat, som var blevet udpeget af Rigsdagens formand.

En måned senere var der igen afstemning i Rigsdagen. Her blev der stemt nej til den fungerende statsminister Stefan Löfven som ny statsminister.

Ifølge valgreglerne kan der først komme nyvalg i Sverige, når Rigsdagen fire gange har nedstemt den statsministerkandidat, som Rigsdagens formand har foreslået. Et muligt nyvalg skal afholdes senest tre måneder efter den sidste statsministerafstemning i Rigsdagen.

På pressemødet fredag sagde Rigsdagens formand, Andreas Norlén, at han ønsker at få afholdt en fjerde og sidste statsministerafstemning fredag den 25. januar, hvis afstemningen nu på fredag ikke fører til en ny svensk regering. 

Såfremt en fjerde afstemning også ender uden en regering, så nævnte Rigsdagens formand 7. april som en mulig dato for nyvalg.