Udland

Mary hjælper Mary - og tak til dem begge

Mary Fonden har doneret 325.000 kroner til et krisecenter for voldsramte kvinder.

Mary hjælper Mary.

To navnesøstre har mødt hinanden på tværs af landegrænser. Det er to kvinder, der begge gør en forskel for kvinder i nød. Den ene er kronprinsesse i Danmark. Den anden driver et krisecenter for voldsramte kvinder i Kabul. Og ligesom i et eventyr hjælper den stærke den svage. Kronprinsessen har nemlig lige doneret 50.000 amerikanske dollars, 325.000 danske kroner, til Mary Akramis kamp for sine medsøstre i Kabul.

Og det er både Mary Akrami og jeg dybt taknemmelige for. For da jeg i slutningen af november stod på scenen i FN-byen og holdt en tale i forbindelse med Børnenes Dag, anede jeg ikke, at mine ord ville gøre indtryk. Også på dagens æresgæst kronprinsesse Mary, der sad på forreste række og overværede blandt andre min og udviklingsminister Ulla Tørnæs' tale.

Jeg fortalte om nogle af de børn i krigsområder, som jeg har mødt gennem årene, og kom mere eller mindre spontant ind på krisecenteret i Kabul.

- Min afghanske søster hedder Mary. Ja, flot navn, ikke? sagde jeg og kiggede på kronprinsessen, der smilede.

Mary Akrami driver krisecenteret, jeg har besøgt flere gange, og med årene er hun blevet en nær veninde. En slags storesøster. Min heltinde, min inspiration. For i selskab med Mary får ordet ”mod” en helt ny betydning. Mod er ikke at rejse til verdens brændpunkter og rapportere. Mod er at sætte sit eget liv på spil for at hjælpe andre. Ændre samfundet. Gøre en forskel. For det er det, Mary Akrami gør. Hun giver håb til piger og kvinder i en ellers håbløs situation. Hun passer på dem. Beskytter dem mod familiemedlemmer, der leder efter dem. De er i livsfare.

For i et konservativt land som Afghanistan er en kvinde underlagt manden, og at løbe hjemmefra er så ærekrænkende, at det for nogle retfærdiggør æresdrab. De cirka 70 kvinder og børn, der lige nu er i sikkerhed et hemmeligt sted i Kabul på Mary Akramis krisecenter, er heldige. Og de er dybt taknemmelige. Jeg har hørt deres grusomme historier og fældet en tåre med dem. Forsøgt at begribe det ubegribelige. En pige havde fået skåret næsen over af sin mand, en anden var blevet voldtaget af sin bror, en tredje var som 5-årig blevet solgt af sin far til en ældre handicappet mand. Som 12-årig blev hun afleveret hos manden, der i to år mishandlede hende, indtil hun en dag flygtede. Ud i uvisheden. Havde hendes familie fundet hende, var hun død.

Disse kvindeskæbner har hjemsøgt mig i mine tanker og drømme mange gange. Derfor skulle de have en stemme, også på Børnenes Dag. Så da jeg efterfølgende blev kontaktet af Mary Fonden, fordi talen havde berørt kronprinsessen og direktøren, var det en glædelig overraskelse. Mary Fonden undersøgte krisecenteret hos den danske ambassade i Kabul, UN Women og Danner, der alle sagde god for Mary Akramis store arbejde. Det resulterede i donationen. Da Mary Fondens direktør ringede og overbragte mig nyheden, blev jeg helt bevæget. Det er længe siden, jeg har følt, at jeg har været med til at gøre en forskel. Længe siden mit arbejde har føltes så meningsfyldt.

Og for Mary Akrami betyder donationen alverden. 

- Den giver mig en følelse af, at jeg ikke står alene, men at jeg har støtte, og at der er en forståelse for vigtigheden af at kæmpe for afghanske kvinders rettigheder på et kritisk tidspunkt, siger hun, mens hendes navnesøster i Danmark udtaler følgende:

- De afghanske kvinder kæmper med ødelæggende og stærke sociale normer, som gør dem meget udsatte. Mary Akrami har viet sit liv til at hjælpe kvinderne.

- Det kræver stort mod og har samtidig gjort hende til et mål for dem, der ikke ønsker forandring, lyder det fra kronprinsesse Mary.

For Mary Akrami er kontroversiel. Hun får dødstrusler. Nogle anklager krisecentre for at være bordeller og uislamiske. Men Mary er ligeglad. Dette er hendes mission i livet. Hun vil fortsætte med at kæmpe for sine medsøstres basale rettigheder. Koste hvad det vil. Jeg er fuld af beundring for hendes viljestyrke og stædighed.

Så tak til Mary og Mary. Jeg er oprigtigt glad for, at I fandt hinanden.