Udland

Sveriges nye regering kan i dag blive væltet, før den formelt er dannet

Mandag afgør Venstrepartiet den nye regerings fremtid.

Efter 124 dages svensk regeringskaos tegnede der sig fredag langt om længe konturerne af en levedygtig regeringskonstellation.

På tværs af blokkene havde Socialdemokraternes Stefan Löfven med støtte fra Centerpartiet og Liberalerne sikret sig opbakning til at danne regering med Miljøpartiet.

Nyheden blev præsenteret af Centerpartiets leder Annie Lööf på et pressemøde fredag.

- Dette er ikke den løsning, vi helst havde set, men det er den bedste løsning på en fastlåst situation, sagde hun og fremlagde en lang liste med indrømmelser, som de to liberale partier har fået for at støtte en socialdemokratisk-ledet regering.

Øverst på listen står der, at Venstrepartiet på den yderste venstrefløj holdes uden for indflydelse.

Men netop det punkt kan blive enden for den nye regering, før den endnu har fået luft under vingerne. Mandag skal det selv samme Venstrepartiet nemlig afgøre fremtiden for den nye regering.

Selvskadende virksomhed at pege på Löfven

Partiet har efter timelange diskussioner på et møde søndag afgjort sin stemme, men den bliver først præsenteret mandag klokken 11.40. At dømme ud fra de hidtidige meldinger fra partiet tegner det dog til et nej til den nye regeringskonstellation.

- Jeg synes personligt, at det vil være selvskadende virksomhed, hvis vi er med til at hjælpe Löfven frem. Jeg tror, der er ret stort flertal for ikke at sige ja til Löfven, siger gruppelederen for Venstrepartiet i Jönkoping, Mikael Ekvall, til Expressen.

TV 2s Olav Christensen følger situationen i Stockholm. Han hæfter sig særligt ved den lange liste med borgerlige aftryk på Löfven-regeringens politik.

- Alt sammen er det noget, som går stik imod Venstrepartiets politik, og som af den grund kunne få dem til at stemme imod, siger Olav Christensen og understreger, at partiet står i et dilemma:

- Omvendt er de også nødt til at forholde sig til, at hvis de fælder Löfven, så kan der komme en anden statsminister, og det kunne ende med at være en borgerlig statsminister støttet af Sverigesdemokraterne.

De øvrige partier har også sagt ja til aftalen. Rigsdagen ventes at stemme om den nye regering onsdag, men det kræver opbakning fra Venstrepartiet, hvis den politiske kabale skal gå op. Sker det ikke, kan det ende i et nyvalg.

Sverige har ligesom Danmark negativ parlamentarisme. Det betyder, at det kræves, at man ikke har et flertal imod sig, hvis man vil have magten.

Balancepunkt ude af vater

Ved valget i september blev Socialdemokraterne det største parti med 101 mandater, det borgerlige Moderaterne næststørst med 70 mandater, og det immigrationskritiske parti Sverigedemokraterne nummer tre med 62 mandater.

I Sverige skal man kunne tælle til 175, hvis man vil være sikker på ikke at have et flertal imod sig i Rigsdagen. Men efter valget har den rød-grønne blok kun 144 mandater, mens den borgerlige alliance har 143 mandater. Det forhold har konstant fået balancepunktet helt ud af vater i bestræbelserne på at nå frem til en holdbar regeringskonstellation.

Uden for de traditionelle partiblokke står Sverigedemokraterne, der kom i Rigsdagen for første gang i 2010, men som stadig i politisk henseende er meget isoleret i svensk politik.