Udland

Pilot indrømmede drab på Dag Hammarskjöld, hævder ny film

Nye kilder står frem og puster nyt liv i teorien om, at flystyrt ikke var en ulykke.

En ny dokumentarfilm hævder at have fundet nye beviser i sagen om den tidligere FN-generalsekretær Dag Hammarskjölds død i et flystyrt i 1961 i den tidligere britiske koloni Nordrhodesia, i dag Zambia.

Blandt andet sættes en nu afdød veteran fra det britiske luftvåben, RAF, i forbindelse med episoden. 

Bag filmen 'Cold Case Hammarskjöld' står den danske journalist Mads Brügger og svenske Göran Björkdahl, der gennem mange år har undersøgt flystyrtet.

Flyet af typen DC-6 styrtede ned natten mellem 17. og 18. september 1961, og 16 mennesker mistede livet. Dag Hammarskjöld var på vej til fredsforhandlinger, som skulle afslutte kampe i Katanga-provinsen i nabolandet Congo.

De første undersøgelser efter styrtet pegede på, at en pilotfejl var skyld i ulykken. Men andre mener, at flyet blev skudt ned. Eventuelt af lejesoldater, fordi Hammarskjöld støttede den nye regering i Congo.

De to filmskabere har fundet en ven af den afdøde pilot Jan van Risseghem, som hævder, at van Risseghem over for ham har indrømmet, at han skød FN-flyet ned.

Ifølge vennen, Pierre Coppens, forklarede Jan van Risseghem flere gange, at han ikke havde været bevidst om, hvem der befandt sig i flyet.

- Han vidste det ikke. Han sagde, "jeg klarede mission, og det var det", forklarer Pierre Coppens ifølge en artikel i The Observer, hvor Mads Brügger er blandt skribenterne.

Tidligere kollega sår tvivl om alibi

Belgiske Jan van Risseghem, der døde i 2007, havde ifølge The Observer en britisk mor og kone, og han skal have modtaget medaljer for sin tjeneste i det britiske luftvåben.

Han har tidligere været udpeget som en mulig ansvarlig for nedskydningen af flyet i 1961.

I april 2014 blev et hidtil hemmeligholdt telegram afklassificeret. Telegrammet blev i 1961 sendt fra den amerikanske ambassadør til Congo og hjem til Washington D.C. Her udpegede ambassadøren Jan van Risseghem som piloten på et fly, som skulle have skudt FN-flyet ned.

Selv har van Risseghem kaldt teorien for "eventyrhistorier" og gennem årtier fastholdt han, at han slet ikke havde fløjet i området den nat, hvor Dag Hammarskjölds fly styrtede ned i det daværende Nordrhodesia og nuværende Zambia.

Men i den nye dokumentar har Brügger og Björkdahl talt med en af pilotens kolleger, Roger Bracco, der efter at have gennemgået van Risseghems logbog vurderer, at flere oplysninger er opdigtede. Dermed fjerner han potentielt pilotens mangeårige alibi, skriver The Observer.

Roger Bracco understreger dog, at han ikke tror på, at Jan van Risseghem skød FN-flyet ned.

Antyder stor afsløring i filmen

Filmen 'Cold Case Hammarskjöld' får premiere om to uger på den prestigefulde Sundance Film Festival.

I et interview med Filmmagasinet Ekko fortæller Mads Brügger, at der i filmen medvirker en whistleblower, der træder frem med nye informationer om Dag Hammerskjölds død.

Derudover skal whistlebloweren også komme med oplysninger om "gruopvækkende operationer mod den sorte befolkning i det sydlige Afrika under apartheid – ugerninger, som trækker tråde helt frem til i dag", skriver Ekko.

- Vi ramler jo pludselig ind i en historie, der er langt større end Dag Hammarskjöld, siger Mads Brügger til magasinet.

Han fortæller, at han har gjort sig tanker om, hvilke konsekvenser filmen kan få i Sydafrika.

- Det, vi afslører, er reelt så voldsomt, at det kan skabe stor ustabilitet i landet, fordi myndigheder og politikere har valgt at dække over sandheden, forklarer Mads Brügger til Ekko.

FN vedtog i 2014, at et ekspertpanel skulle undersøge nye beviser i sagen om flystyrtet. I 2017 viste en ny FN-undersøgelse at flyet muligvis blev skudt ned.