Udland

Stor eksplosion dræber tre i Paris - mange såret

En enorm trykbølge kom kort efter eksplosionen, fortæller flere vidner.

En kraftig eksplosion har ramt storbyen Paris lørdag morgen omkring klokken 09.00.

Eksplosionen er sket på Rue de Trévise i det niende arrondissement.

To brandmænd er omkommet, oplyser Frankrigs indenrigsminister, Christoph Castaner, på Twitter. Brandvæsenet har senere identificeret de to omkomne som Simon Cartannaz og Nathanaël Josselin. 

Yderligere 47 personer er såret, hvoraf de ti meldes i kritisk tilstand, oplyser Castaner.

Lørdag eftermiddag oplyser det spanske udenrigsministerium, at også en spansk kvinde er omkommet. Der er tale om en turist, der befandt sig i området, da eksplosionen skete.

Mulig gaslækage

Eksplosionen skal være fundet sted i eller omkring et bageri i gaden. 

Chefanklager i Paris, Remy Heitz, oplyser i følge nyhedsbureauet AP, at brandmænd allerede var på stedet, da eksplosionen skete. De var i gang med at undersøge en mulig gaslækage:

- På det her stadie regner vi med, at der er tale om et uheld. Der kan være tale om en gaslækage, siger han og understreger, at intet tyder på andet.

Det lokale politi bekræfter eksplosionen på Twitter og oplyser yderligere, at eksplosionen kom som følge af en brand. De beder desuden folk om at holde sig væk, så redningsmandskab kan komme frem.

Den franske avis Le Monde skriver, at butikker omkring bageren har fået blæst vinduer og døre ud som følge af eksplosionen.

Trykbølge kom efter eksplosion

Indenrigsminister Christoph Castaner har været på stedet sammen med premierministeren, chefanklageren og borgmesteren i hovedstaden og sender derfor sine tanker til de berørte:

- Mere end 200 brandfolk er involveret i operationen. Situationen er under kontrol. Men mine tanker går til de sårede og deres kære.

Øjenvidnet Pedro Goncalves beskriver, hvordan han blev ramt af en voldsom trykbølge:

- Jeg var ved indgangen, da eksplosionen skete. Der kom et enormt tryk fra vinduerne, og jeg fik murbrokker i hovedet. Der faldt også tagsten ned i hovedet på mig. Jeg gjorde, hvad jeg kunne, for at beskytte mig, men jeg blev ramt af noget her.

- Jeg fik en skade og mistede noget blod, da jeg blev ramt i hovedet, siger han.

36 er såret - 12 af dem alvorligt - efter en eksplosion i en bagerforretning i Paris. Video: Malene Sørensen

Danske Mads Zibrandtsen skriver i en mail til TV 2, at han befinder sig blot 10-15 meter fra eksplosionen.

- Vi kan bekræfte, at eksplosionen var MEGET kraftig. Redningsfolk løber rundt, og vores reception er i brug som krisecenter.

Redningsmandskab hjælper med at få sårede væk fra stedet.

- Specialstyrker er også sat i kraft, og vi forventer svar fra receptionen, når man mener, at det er sikkert at tage ud, skriver han.

 Det danske udenrigsministerium opfordrer ifølge nyhedsbureauet Ritzau folk til at holde sig væk fra det niende arrondissement.

På Rue de Trévise i det 9. arrondissement ligger der en bager på hjørnet.

Eksplosionen kommer på dagen, hvor der er ventet store demonstrationer i byen som følge af, at organisationen 'De gule veste' havde varslet nye demonstrationer. 

Organsationen har siden november ytret deres utilfredshed omkring regeringen og landets præsident, Emmanuel Macron. 5000 betjente og armerede køretøjer har været standby, skriver nyhedsbureauet AFP. Demonstrationerne begyndte som fredelige protester mod høje leveomkostninger. De har dog siden taget form af en mere generel utilfredshed med præsident Emmanuel Macron og udviklet sig voldeligt. 

Mads Zibrandtsen har sendt følgende billede fra sit hotelværelse.
Ødelæggelserne i gaden er massive.
Beboere i gaden bliver evakueret fra deres lejligheder via stiger.
Ødelæggelserne er massive i gaderne omkring.