Udland

Dansk øjenvidne om eksplosionen i Paris: - Der var blod og svært tilskadekomne overalt

Mads Zibrandtsen og hans kæreste troede de var midtpunkt i et planlagt angreb på Paris, da gaseksplosionen blæste deres altandør ind på hotellet.

Braget var enormt. Vinduer sprang i tusind stykker, og altandøren blev blæst ind i værelset.

For Mads Zibrandtsen og hans kæreste blev lørdag morgen i Paris ikke en blid opvågnen til lune croissanter og en café creme. I stedet var det til lyden af en øredøvende eksplosion og forsøget på at finde ud af, hvad der egentlig var sket, den virkelighed de vågnede op til. Med angsten for terror lige under huden.

- Vores første tanke var, at det var tale om et planlagt angreb på Paris, fortæller Mads Zibrandtsen til TV 2.

Eksplosionen i Rue de Trévise skete klokken 9. Og Mads Zibrandtsen kunne fra den smadrede altandør på værelset på første etage se ud på en gade, hvor kaos og panik herskede.

- Alle vinduer i gaden var blæst ud. Vi var kun 10-15 meter fra det sted, eksplosionen skete, siger den danske studerende, der var ankommet til den franske hovedstad fredag aften.

Mads Zibrandtsen tog et billede fra sit hotelværelse umiddelbart efter gaseksplosionen i bageriet.

Kaos, krise og uvished

Årsagen til eksplosionen i niende arrondissement skyldes en gaslækage i et bageri.

Mistanken om gasudslip havde allerede fået brandmænd til at gå ind i bygningen, da den udsivende gas forvandledes til en bombe. Alligevel kostede eksplosionen to brandmænd livet, mens yderligere en brandmand er livsfarligt kvæstet. Lørdag formiddag oplyser det spanske udenrigsministerium, at også en kvindelig spansk turist er omkommet af sine kvæstelser i timerne efter gaskatastrofen. Desuden er 47 sårede, meddeler de franske myndigheder.

En såret hjælpes væk fra Rue de Trevisé af de mange tililende gendarmer og brandfolk, der kom til stedet lørdag morgen.

Også på det danske øjenvidnes hotel var ødelæggelsen kolossal.

- Der var blod over det hele, og i receptionen var alt kaos. Man fornemmede tydeligt, at der var en tilstand af både krise og uvished, lyder det fra Mads Zibrandtsen.

Civile prægede af angst

Paris har i lighed med andre franske byer som Nice og Marseille været udsat for terrorangreb de seneste år. Og derfor var de mange civile i området tydeligt prægede af angst for, at det første brag ikke ville blive det sidste. Det var svært at få information og danne sig et nogenlunde overblik umiddelbart efter den øresønderrivende gaseksplosion.

- Der var ikke noget personale, for de var dirigeret ud for at hjælpe sårede. Vi fik bare besked på at blive indendøre, og vi sad så på værelset i stor uvished. Når vi kiggede ud, var det tydeligt, at der var tale om mange svært tilskadekomne, beretter Mads Zibrandtsen, der sammen med kæresten blev evakueret til et nabohotel tre-fire timer senere.

Frankrigs indenrigsminister, Christoph Castaner, har været på stedet sammen med premierministeren, chefanklageren og borgmesteren i hovedstaden, og han sendte tanker til de berørte og ikke mindst de brandfolk, der døde i tjenesten.

- Mere end 200 brandfolk er involveret i operationen. Situationen er under kontrol. Men mine tanker går til de sårede og deres kære.

 Det danske udenrigsministerium opfordrer ifølge nyhedsbureauet Ritzau folk til at holde sig væk fra det niende arrondissement.