Donald Trump

Trump: - Jeg har aldrig sagt, at Mexico skal give mig en check for muren

Den amerikanske præsident truede med at erklære undtagelsestilstand, inden han rejste mod grænsebyen McAllen.

Der er fortsat ingen løsning på budgetkrisen i USA, der har lukket store dele af statsapparatet ned.

Omdrejningspunktet for krisen er den mur, som præsidenten lovede under sin valgkamp frem mod valget i 2016. En mur, som han dengang krævede, at Mexico skulle betale.

Torsdag understregede præsidenten igen vigtigheden af en mur, da han besøgte den amerikanske by McAllen nær grænsen til Mexico. Men regningen skal ikke betales direkte af Mexico, lød det nu. Den skal finansieres via en ny handelsaftale.

- Når jeg siger, at ”Mexico kommer til at betale for muren”, var det, hvad jeg sagde. Jeg sagde ikke, at de skulle give mig en check på 10 eller 20 milliarder dollar. Jeg sagde, ”de kommer til at betale for muren”.

- Jeg mente meget simpelt, at de kommer til at betale for den indirekte mange, mange gange via den fantastiske handelsaftale, som vi er ved at lave med USMCA, sagde Trump ifølge CNBC og CNN.

USMCA-aftalen er en frihandelsaftale mellem USA, Mexico og Canada og erstatter Den Nordamerikanske Frihandelsaftale, Nafta. Aftalen er dog endnu ikke godkendt af Kongressen.

Hovedløfte i 2016

Muren såvel som Mexicos finansiering var imidlertid et af hovedløfterne under Donald Trumps præsidentvalgkamp i 2016.

Jeg vil bygge en storslået mur, og jeg får Mexico til at betale for den

Donald Trump, 2015

Det er blevet gentaget adskillige gange, og det har været klart, at regningen skulle ligge hos mexicanerne.

- Jeg vil bygge en storslået mur, og jeg får Mexico til at betale for den, sagde den amerikanske præsident Donald Trump, da han annoncerede sit præsidentkandidatur i 2015, skriver Time Magazine.

Siden har Donald Trump ønsket 5,7 milliarder dollar – lidt over 37 milliarder kroner – til at opføre muren som en del af den amerikanske budgetaftale for 2019.

Og han har nægtet at skrive under på et budget, der ikke har finansiering til netop grænsemuren.

Onsdag udvandrerede han sågar fra et møde med repræsentanter fra Demokraterne, hvor de holdt fast i deres modstand.

Derfor brugte han også torsdagen på at gentage sine pointer:

- Alle siger, at en mur er gammeldags. Ok, men det er et hjul også. Der er nogle ting, der bare virker, og ved I hvad? Et hjul virker, og en mur virker, lyder det fra præsidenten ifølge CNN.

Understreger Trumps pointe

Ved torsdagens møde var store poser med narko, dollarsedler og et stort maskingevær, som myndighederne havde beslaglagt ved grænseovergangen til Mexico, sat frem til skue foran præsidenten.

Trump forklarede, at muren skal stoppe "strømmen af voldelige forbrydelser begået af illegale immigranter".

- De går bare derhen, hvor der ikke er nogen kontrol, og man kan ikke engang se forskellen på USA og Mexico, siger præsidenten til AFP.

Og det er et godt billede for præsidenten, siger TV 2s korrespondent Jesper Steinmetz, der er i McAllen:

- Det er det perfekte scenarie for præsidenten. Hernede bliver han mødt af grænsebetjente, der kan fortælle om deres dagligdag og deres arbejde. Og om de forhindringer, de møder, når de forsøger at fange de her illegale indvandrere.

Og deres budskab har været klart.

- De vil have en fysisk barriere på hele grænsestrækningen og ikke kun på dele af grænsen. De er altså på fuldstændigt samme niveau og dagsorden, som præsidenten er. Det er to ligeværdige parter, der omfavner hinanden. Sagen er bare den, at Trump er oppe imod et demokratisk parti, der ikke køber de synspunkter.

Den amerikanske præsident truede med at erklære undtagelsestilstand, inden han rejste mod grænsebyen McAllen. Video: Kasper B. Andreasen

Mulig undtagelsestilstand

Inden afgangen mod McAllen nåede præsidenten at true med at erklære undtagelsestilstand, hvis ikke han får sin vilje i den verserende strid om statsbudgettet for 2019.

Vi kommer ikke til at bygge en mur. Sådan en mur har intet med politik at gøre

Nancy Pelosi, Demokraternes formand i Repræsentanternes Hus

- Jeg er ikke klar til at gøre det endnu, men hvis jeg bliver nødsaget til det, så gør jeg det, lød det fra præsidenten.

Demokraterne i de to kamre i Kongressen har fra dag ét kæmpet mod Donald Trumps planer om en grænsemur.

- Vi kommer ikke til at bygge en mur. Sådan en mur har intet med politik at gøre. En mur er mangel på moral mellem to lande. Det er en gammeldags måde at tænke på, sagde Demokraternes formand i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, i sidste uge.

Og en løsning er ikke lige for, siger Jesper Steinmetz:

- Trump har malet sig op i et hjørne ved at sige, at han vil have denne her mur med i aftalen. Og på anden side har Demokraterne malet sig op i et hjørne, da de står fast på, at den under ingen omstændigheder skal være en del af aftalen. Og ingen af dem har skabt et forhandlingsrum.

Derfor mener Jesper Steinmetz, at det er vanskeligt at se et kompromis på nuværende tidspunkt. Han pointerer, at en undtagelsestilstand rykker tættere og tættere på.

Som følge af Demokraternes manglende godkendelse af et budget, hvor muren indgår, har Trump iværksat en delvis nedlukning af USA's offentlige system.

Flere end 400.000 offentligt ansatte er blevet beordret til at møde på deres arbejde uden løn, mens 380.000 andre er blevet sendt på orlov.

Derudover er låneansøgninger blevet forsinkede, og offentlige firmaer har været ude af stand til at få godkendelse til at rejse kapital.

Fredag er lønningsdag for de offentlige ansatte, hvor mange for alvor ventes at mærke konsekvenserne af nedlukningen.