Udland

Trump har nået en milepæl - nu sætter han historisk rekord i nedlukning

Der findes allerede hegn ved grænsen til Mexico. Guillermo Arias / Ritzau Scanpix

I 22 dage har dele af den statslige sektor været lukket ned. Nu truer flyveledernes fagforening med sagsanlæg mod regeringen.

Der er mange måder at skrive historie på som amerikansk præsident.

Donald Trump kan føje i hvert fald en facet til sin samling, efter at en delvis nedlukning af det føderale statsapparat har stået på i 22 dage.

Det er ny rekord, og dermed overtrumfer Donald Trump den hidtidige rekord på 21 dage, sat under Clinton-administrationen i december-januar 1995-96.

Dengang handlede Demokraternes tvist med Republikanerne i Repræsentanternes Hus om, hvordan man udregnede de offentlige budgetter, og hvilket revisionsfirma der skulle opstille prognosen. Clinton og co. måtte bøje sig ved at skære i statsbudgettet og udstede mindre stigninger på skattebilletten.

Truede først, men afviser nu undtagelsestilstand

Og der ser umiddelbart ud til, at nedlukningen vil fortsætte et stykke tid endnu. Donald Trump har i hvert fald ikke "på nuværende tidspunkt" tænkt sig at erklære undtagelsestilstand i USA for at gøre en ende nedlukningen.

 Det fortalte præsidenten under et pressemøde i Det Hvide Hus sent fredag aften dansk tid, skriver nyhedsbureauet Reuters.

 - Den nemme løsning for mig ville være at erklære undtagelsestilstand. Det kunne jeg gøre rigtig hurtigt. Jeg har magten til at gøre det. Men det kommer jeg ikke til, for det er noget, Kongressen burde gøre, lød det kryptisk fra Donald Trump.

Den amerikanske præsident truede ellers så sent som for to dage siden med at erklære undtagelsestilstand, hvis han ikke kunne få sin vilje i striden. Det skete under et møde om grænsesikkerhed torsdag forud for et besøg i den amerikanske grænseby McAllen.

 - Hvis jeg bliver nødsaget til det, så gør jeg det, lød det fra præsidenten.

 Men Donald Trump har ifølge sine seneste udtalelser imidlertid ændret mening igen.

Gik til valg på grænsemur

Striden med Demokraterne handler om finansieringen af en mur ved grænsen til Mexico.

Grænsemuren var en vigtig del af det program, Donald Trump gik til valg på for at bremse migrantstrømmen til USA. Men hidtil har den amerikanske præsident ikke kunnet nå til enighed med Demokraterne om at finde de 5,7 milliarder dollar, han mener, det skal koste at bygge den omdiskuterede mur.

Demokraterne har tilbudt 1,3 milliarder dollar til finansiering af yderligere sikkerhedstiltag ved grænsen som for eksempel overvågning og forstærkede grænsehegn, men det har Trump afslået.

Cirka 800.000 offentligt ansatte har været ramt af den statslige nedlukning i større eller mindre grad. Nogle har måttet undvære løn, mens andre er blevet tvunget på orlov. Det skriver CNN.

Fredag reagerede de amerikanske flyvelederes fagforening ved at lægge sag an mod den amerikanske regering. De mener, flysikkerheden i landets lufthavne kan være truet, skriver Reuters.

- Amerika skal have flyveledere, der er skarpt fokuserede på at få fly til at lande og på at overvåge lufttrafikken. De skal ikke distraheres af finansielle problemer og manglende stabilitet, lyder det.

Sagsanlæg mod regeringen

Ifølge Reuters er flyveledernes fagforbund det tredje, der har lagt sag an mod regeringen under den nu godt og vel tre uger lange nedlukning.

Donald Trump adresserede onsdag problemerne med de grundstødte budgetforhandlinger i en tale til nationen fra det ovale værelse i Det Hvide Hus.

Han advarede nationen om en "krisesituation" ved den mexicansk-amerikanske grænse, inden han dagen efter aflagde den et visit.

Nancy Pelosi, Demokrat og formand for Repræsentanternes Hus, har imidlertid beskyldt Donald Trump for at "holde det amerikanske folk som gidsel" ved at stille ufravigelige krav.

Tidligere på ugen udvandrede Donald Trump fra et møde med den demokratiske mindretalsleder Chuck Schumer og Nancy Pelosi, inden han kort efter gik på Twitter for at udtrykke sin misbilligelse med forhandlingsklimaet parterne imellem.

Heller ikke i det republikanske bagland synes der at være grobund for den store optimisme i forhold til at få statsbudgettet forhandlet på plads.

- Jeg kan ikke se en vej fremad herfra, siger South Carolinas senator Lindsey Graham.

Alabamas Richard Shelby håber stadig på kompromisets vej.

- Præsidenten og Schumer og Pelosi er nødt til at sætte sig ned og formulere et form for "her er, hvad vi er enige om", siger han.

Skal også forhindre narko i at komme ind i USA

En anden af de vigtige bevæggrunde for at bygge den mere end 3000 kilometer lange mur mellem Mexico og USA er at forhindre narkotika i at komme ind i Elvis', Guds og rockens eget land.

Men ifølge Donald Trumps egen administration er det "kun en meget lille procentdel" af al den narko, der bliver beslaglagt af de amerikanske myndigheder, som kommer ind i landet via åbne områder mellem de store grænseovergange. 

I en rapport fra slutningen af sidste år skriver det amerikanske narkoagentur (DEA), at den oftest brugte metode til at få narko ind i USA er at skjule den i passagerbiler, busser og godstoge, og det vil en eventuel mur ikke forhindre.