Valg i Sverige

Svenske partier enige om ny regering efter 124 dages kaos

Med støtte fra Liberalerne og Centerpartiet kan Socialdemokraternes Stefan Löfven nu gå videre med regeringsdannelse sammen med Miljöpartiet.

Efter 124 dage er det lykkedes de svenske riksdagspolitikere at blive enige om et udkast til en ny regeringskonstellation.

Regeringen kommer ifølge aftaleudkastet til at bestå af Socialdemokraterna og Miljöpartiet, der støttes af Liberalerne og Centerpartiet.

Det har Centerpartiets leder Annie Lööf netop fortalt på et pressemøde.

Siden riksdagsvalget i september sidste år har svensk politik befundet sig i en fastlåst situation, da ingen af blokkene ønsker at samarbejde med Sverigedemokraterna, der fik 17,6 procent af stemmerne ved valget.

Fastlåst situation

Når det alligevel lykkes i dag, skyldes det Centerpartiet og Liberalernes hop fra højrefløjens oppositionssamarbejde, der i sidste regeringsperiode gik under navnet 'Alliansen'.

Dette er ikke den løsning, vi helst havde set, men det er den bedste løsning på en fastlåst situation

Annie Lööf, leder af Centerpartiet

Partierne er blevet enige om en række principper for en kommende regerings politik, som nu skal godkendes af de respektive partiers baglande, før der endeligt kan dannes en regering.

- Dette er ikke den løsning, vi helst havde set, men det er den bedste løsning på en fastlåst situation, siger hun og fremhæver en række indrømmelser, som de to alliance-partier har fået for at indgå i den nye regeringskonstellation.

Sidste udvej

TV 2s Olav Christensen har fulgt den svenske regeringskrise tæt. Han kalder konstellationen den sidste logiske løsning på en fastlåst situation. 

- Den eneste mulige løsning har været, at nogen skulle beslutte sig for at forlade sin blok, og det sker så her, siger Olav Christensen.

Han hæfter sig ved, at Centerpartiets formand brugte længere tid på at udfolde listen af liberale indrømmelser end på at tale om den nye regeringskonstellation.

Nogen måtte skifte blok forklarer TV 2s Olav Christensen, der har fulgt den lange proces med regeringsdannelsen.

- Hun har travlt med at gennemgå en lang liste af indrømmelser, der skal vise, at denne her regering kommer til at føre en liberal politik, siger han og slutter:

- Det er vigtigt, fordi det er selvfølgelig et meget meget stort skridt for Centerpartiet at forlade den alliance, som de har været en del af i meget lang tid.