Saudiarabisk teenager på flugt får asyl i Canada

16x9
Rahaf Mohammed al-Qunun fået flygtningestatus af UNHCR og er nu på vej til Canada. Foto: Handout / Ritzau Scanpix

Både thailandske og canadiske myndigheder bekræfter, at hun har fået asyl i Canada.

Den 18-årige saudiarabiske kvinde Rahaf Mohammed al-Qunun er fredag aften taget fra Thailand mod Canada, hvor hun har fået asyl. 

Det oplyser chefen for Thailands immigrationspoliti, Surachate Hakparn, ifølge nyhedsbureauet Reuters, og den canadiske premierminister, Justin Trudeau bekræfter fredag aften. 

Reuters skriver i øvrigt, at en ansat i Bangkoks lufthavn bekræfter, at hun sent fredag aften lokal tid er taget med et fly til Sydkoreas hovedstad, Seoul. Her skal hun videre over på et fly mod Canada, hvor hun altså bydes velkommen med åbne arme. 

- Canada vil altid stå vagt om menneskerettigheder, især kvinderettigheder, har Stefano Maron, talsmand fra det canadiske udenrigsministerium tidligere udtalt.

Flygtede fra familien

Den unge kvinde var sammen med sin familie på besøg i Kuwait, da hun besluttede sig for at flygte. Kvinden, der angiveligt har frasagt sig islam, siger, at hun frygter, at hendes familie slår hende ihjel.

Hun søgte mandag tilflugt på et hotelværelse i Bangkok. Senere fik hun af Thailands myndigheder midlertidig tilladelse til at opholde sig i landet.

Fik stor medieopmærksomhed på grund af Twitter

Den saudiarabiske kvinde har tiltrukket sig stor international opmærksomhed. Det begyndte, da hun i skjul på hotelværelset i Bangkok oprettede en Twitter-profil.

Her opdaterede hun om sin situation under hashtagget #SaveRahaf.

Hun blev efterfølgende overleveret til UNHCR - FN's Flygtningehøjkommissariat. Onsdag fik hun status som flygtning.

Den saudiarabiske teenager har lukket sin Twitter-konto igen. Ifølge flere af kvindens venner fordi hun modtog dødstrusler. 

Saudi-Arabien tavse i debat

Hendes sag har på ny skabt international opmærksomhed omkring Saudi-Arabiens sociale regler for kvinder, der skal have tilladelse af et mandligt familiemedlem til at rejse.

Selv har landets myndigheder dog forholdt sig tavse i sagen.

Den saudiarabiske diplomat i Thailand Abdalelah Mohammed A. al-Shuaibi giver dog på en videooptagelse, som CNN og ABC henviser til, udtryk for, at myndighederne er utilfredse med den store opmærksomhed, som hendes mange Twitter-opslag har fået: 

- Vi ville ønske, at de (de thailandske myndigheder, red.) havde taget hendes telefon i stedet for hendes pas.