Udland

Politiet vil genafhøre vidner i sag om bortførelse af rigmandskone

De første 70 dage var efterforskningen hemmelig. Derfor kunne politiet ikke afhøre centrale vidner, men det kan de nu.

Afgørende vidner skal afhøres på ny - og nogle for allerførste gang.

Det er konsekvensen af, at norsk politi onsdag valgte at bryde tavsheden og løfte sløret for ti ugers efterforskning af bortførelsen af den 68-årige Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, der er gift med en af Norges rigeste mænd.

- Der er vidner, vi har måttet vente med, til sagen blev kendt i offentligheden, siger politiinspektør Tommy Brøske til NRK.

Vidner kan gemme på afgørende information

Frem til onsdag skete efterforskningen i al hemmelighed, da bortførerne i et brev havde truet med alvorlige konsekvenser, hvis familien gik til politiet.

Alvoren gjorde, at politiet frygtede for Anne-Elisabeth Falkevik Hagens liv.

Derfor havde ordensmagten svært ved at afhøre naboer og andre vidner, der kan kaste lys over, hvad der er sket med rigmandsfruen. 

Men nu hvor sagen er kendt, kan man genafhøre vidner langt mere detaljeret og efterlyse nye via pressen og husstandsomdelte breve fra politiet.

- Vi kan spørge om ting, vi ikke kunne spørge om før, siger politiinspektør Tommy Brøske.

Det var en af grundene til, at politiet onsdag valgte at bryde tavsheden.

- Vi har udfordringer. Det er en meget krævende sag, og vi har behov for information, sagde Tommy Brøske på pressemødet onsdag morgen. 

Forsvandt for 71 dage siden

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen er gift med Tom Hagen, der er god for 1,2 milliarder danske kroner, som han har tjent på ejendomme og vandkraft.

De bor i Lørenskog en halv times kørsel øst for hovedstaden, Oslo, i et sort og hvidt hus for enden af en blind vej i et skovområde. Sammen har de tre børn.

I dag, torsdag, har Anne-Elisabeth Falkevik Hagen været savnet i 71 dage.

Politiet mener, at bortførelsen er blevet udført af professionelle, og derfor er det afgørende at se nærmere på, hvad der skete i dagene op til bortførelsen og på selve dagen.

- Vi kan ikke udelukke, at familien og arbejdspladsen er blevet kortlagt eller holdt under opsyn, siger politiinspektør Tommy Brøske.

Video optaget tæt på familiens hjem

Derfor delte politiet torsdag morgen en overvågningsvideo.

Den er fra den morgen, hvor Anne-Elisabeth Falkevik Hagen forsvandt, og viser tre ukendte personer, som politiet mener kan bidrage til opklaringen af sagen. 

Videoen er fanget af et kamera på Futurum-bygningen, hvor Tom Hagen arbejder. Det er få kilometer fra familien Hagens hjem i Lørenskog.

Derudover opfordrer politiinspektør Tommy Brøske fortsat vidner, der kan have set noget på dagen for bortførelsen eller i dagene op til, til at henvende sig.

- Vi er meget interesserede i at få adgang til videoer fra dashboards, telefoner, droner og overvågning, siger han på torsdagens pressemøde.

Der er endnu ingen anholdte i sagen.