Udland

Frygter flere bortførelser - norsk politi advarer rigmænd

Anne-Elisabeth Falkevik Hagens bolig er afspærret af politiet. Berg-rusten, Ole / NTB Scanpix

Flere rigmænd kan måske være mål for kriminelle, frygter politiet i Norge. Alle politidistrikter har modtaget en advarsel efter bortførsel.

Alle politidistrikter i Norge har nu modtaget en opfordring til at kortlægge personer, der kan risikere at blive bortført af kriminelle.

Det sker efter bortførslen af den 68-årige Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, der er gift med millardæren Tom Hagen, skriver NRK.

- Vi har udsendt information til de andre politidistrikter, om hvilke tiltag det kan være fornuftigt at vurdere nu, siger politiinspektør Tommy Brøske fra politiets fælles enhed for efterretning og efterforskning til NRK.

Den 68-årige kvinde har været savnet i ti uger, og politiet oplyser, at man arbejder ud fra en teori om, at hun er blevet bortført af professionelle kriminelle.

Der er blandt andet blevet fremsat alvorlige trusler og et krav om løsepenge i kryptovalutaen Monero.

- Her er det en erhvervsmand, som har fået sin kone bortført. Der er grund til at tro, at det ikke er tilfældigt og er motiveret af økonomisk vinding. Vi har bedt de andre politidistrikter vurdere deres befolkning, og om deres borgere kan være udsatte, siger Tommy Brøske.

Rigmænd kan være mål

Under et pressemøde om sagen i går blev politiinspektør Tommy Brøske spurgt om, hvorvidt ordensmagten frygter, at andre velhavende nordmænd kan blive udsat for noget lignende.

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen har været savnet i ti uger.

- Jeg kan ikke stå her og udelukke det. Hvis man ser ud over Norges grænser, så ser vi, at der har været flere tilfælde af lignende karakter, sagde han på pressemødet.

Norge er inddelt i 12 politidistrikter, der alle har kanaler til at kommunikere direkte eller gennem kriminalpolitiet.

Bortførslen af Anne-Elisabeth Falkevik Hagen skete i Politidistrikt Øst, og den norske avis Aftenposten har ringet rundt til distrikterne for at høre, hvordan advarslen har spredt sig.

Avisen skriver, at Oslo Politidistrikt og Norges centrale kriminalpoliti Kripos blev underrettet hurtigt.

- Kripos har bistået Politidistrikt Øst med taktisk, teknisk og teknologisk hjælp. Desuden er vi kontaktpunkt til udlandet, siger Axel Due fra Kripos kommunikationsafdeling til avisen.

Rigmænd kontaktet af politiet

Flere af de norske rigmænd, der måske kan være mål for kriminelle, er det seneste døgn blevet kontaktet af norske medier.

Den 64-årige Ole Jacob Sunde, der er indehaver af virksomheden Formuesforvaltning, siger til Aftenposten, at han allerede har taget forholdsregler.

- Jeg har taget forholdsregler, men man må jo ikke skabe for meget frygt for dette. Vi lever i et trygt og tillidsbaseret land, så det må være bærekraften, men samtidig må vi ikke være naive, siger han til avisen.

En anden rigmand, investoren Jens Ulltveit-Moe, siger til avisen, at han ikke vil tage sagen ind.

- Jeg mener ikke, at vi har andet at frygte end frygten selv, siger han.