Udland

Bortførelse efterforsket i skjul - politiet kan have misset vigtige spor

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen bor i det sorte og hvide hus i Lørenskog med sin mand, Tom Hagen, der er en af Norges rigeste mænd. Meek, Tore / NTB scanpix

Politiet i Norge siger, at spor kan være blevet kolde efter ti ugers jagt på den forsvundne Anne-Elisabeth Falkevik Hagen.

Det norske politi har efterforsket en af de seneste års mest spektakulære kriminalsager i al hemmelighed.

Men 70 dage efter at Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, der er gift med milliardæren Tom Hagen, blev bortført fra sit hjem, er sagen kørt fast.

Derfor valgte ordensmagten onsdag at bede befolkningen om hjælp.

Det siger politiinspektør Tommy Brøske til tv-stationen NRK.

- Vi har behov for mere information fra befolkningen. Vi er afhængig af tips og oplysninger, som kan bringe sagen videre, siger han. 

Afgørende spor er måske forsvundet

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen forsvandt først på dagen 31. oktober 2018.

Politiet mener, at den 68-årige kvinde er blevet bortført fra sit hjem mod sin vilje, og at motivet er økonomisk. Men trods sagens alvor blev efterforskningen fra start lagt under radaren - selv internt i politiet.

Årsagen var, at bortførerne skal have advaret familien mod at ringe til politiet.

Bortførernes krav om løsepenge samt alvoren af truslerne om, hvad der kan ske med Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, hvis ikke familien hoster op med pengene, var afgørende for politiets overvejelser.

De frygtede for hendes liv.

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen har været forsvundet i ti uger.

Derfor arbejdede politiet i løbet af de første dages efterforskning i skjul. De har endevendt familiens hjem, men udenfor har politiet ikke kunnet lave den efterforskning, de plejer.

- Spor kan være blevet kolde, forringede eller borte, siger Tommy Brøske.

Naboer bedt om "at holde øje"

I dagene efter Anne-Elisabeth Falkevik Hagens forsvinden blev familien Hagens naboer ringet op.

I telefonen sagde politiet, at der var sket noget i området, og bad naboerne holde ekstra godt øje - uden at sige, hvad der var sket. Det siger flere af naboerne til norske medier.

Den samme forsigtighed spredte sig til den norske presse.

Blandt andre Aftenposten og VG skriver, at de kendte til sagen før jul, men valgte at holde historien i skuffen efter en bøn fra politiet af hensyn til efterforskningen.

Politiinspektør Tommy Brøske siger, at man hele vejen igennem efterforskningen har overvejet konsekvenserne af at vente med at efterforske sagen "i dagslys".

- Det har været en balancegang. Vi har foretaget vores valg og overvejet konsekvenserne af, hvad vi kan være gået glip af, erkender han.

- Faktum er, at vi kan være gået glip af vigtig information ved at have valgt den strategi, vi havde fra starten af.

Forsvandt for 71 dage siden

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen er gift med Tom Hagen, der er en af Norges rigeste mænd og god for 1,2 milliarder danske kroner.

De bor i Lørenskog en halv times kørsel øst for hovedstaden, Oslo, i et sort og hvidt hus, for enden af en blind vej i et skovområde. Sammen har de tre børn.

I dag har hun været savnet i 71 dage.

Afspærringstape uden for den norske milliardær Tom Hagen og hans kone Anne-Elisabeth Falkevik Hagens hjem i Lørenskog.

Ingen har hørt eller set et livstegn fra hende, og da familien onsdag henvendte sig til bortførerne gennem deres advokat, var det først og fremmest det, de bad om: Et livstegn, et bevis på, at hun har det godt.

- Familien ønsker at komme i kontakt med dem, der har Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, og ønsker en bekræftelse på, at hun har det godt og er i live, sagde Svein Holden onsdag.

Derefter er familien klar til at "starte en proces", der kan bringe hende hjem til sin familie, sagde advokaten.

Politiet ved hverken, om Anne-Elisabeth Falkevik Hagen er i live eller ej, eller om hun overhovedet er i Norge. Derfor tager Interpol og Europol del i efterforskningen.

Der er ingen anholdte i sagen.