Udland

Trump om illegale indvandrere: Det er en krise for sjælen og skal stoppes

Det var samme budskab, men ny scene, da præsident Trump talte fra det ovale kontor, mens USA nærmer sig en historisk lang nedlukning af staten.

I den knap ni minutter lange tale gentog præsident Trump kravet om penge til at bygge en mur langs grænsen til Mexico og tegnede et dystert billede af konsekvenserne af illegal immigration i USA.

- Det er en krise for hjertet, det er en krise for sjælen, og det skal stoppes, sagde præsident Trump og gav flere eksempler på amerikanere, der er blevet dræbt af illegale immigranter.

- Jeg har mødtes med dusinvis af familier, hvis elskede er blevet revet fra dem som følge af illegal immigration. Jeg har holdt grædende mødre i hånden, og jeg har omfavnet sorgramte fædre. Så sørgeligt. Så frygteligt.

De to venner, Miguel Saavedra og Oswaldo Hernandez, ser præsident Trumps tale på tv fra deres hjem i Miami, Forida.

En præsidentiel tale direkte til nationen fra de historiske rammer i Det Hvide Hus’ ovale kontor er oftest forbeholdt udmeldinger i krisesituationer, eller når præsidenten vil dele markante nyheder. Af samme grund var talen ventet med spænding. Spekulationen i Washington gik på, om Trump ville erklære en ’national nødsituation’, der ville give ham større mulighed for at finansiere grænsemuren udenom Kongressen.

Det skridt tog Trump ikke. I hvert fald ikke i dag. Kilder siger til flere amerikanske medier, at præsidenten har kigget på muligheden, men har fået fortalt, at taktikken sandsynligvis ikke ville kunne modstå det frontalangreb af sagsanlæg og beskyldninger om præsidentiel magtmisbrug, som et så drastisk skridt ville udløse.

Samme tale, ny scene

I stedet var det en tale med kendte talepunkter fra præsidenten, blot præsenteret i nye rammer i form af Trumps første direkte tale til nationen fra Amerikas mest traditionsrige og højtidelige podium. En blødere tone i stemmen, men samme hårde linje i substansen.

Præsident Trump udlagde sin frustration over ikke at kunne stoppe de "tusinder af kriminelle", der kommer til USA illegalt over den sydlige grænse samt den stigende narko- og menneskesmugling. Han beskrev børn udnyttet af hensynsløse bander og seksuelle overgreb på kvindelige migranter og anklagede Demokraterne for at nægte at anerkende krisens omfang ved ikke at godkende de 5,7 milliarder dollar (37 milliarder kroner) til finansiering af muren. Det beløb, som lige nu er den direkte årsag til, at USA er gået ind i 18. døgn med et delvist nedlukket statsapparat.

- På opfordring fra Demokraterne vil det være en barriere af stål og ikke en mur af cement, sagde præsidenten. Umiddelbart en fremstrakt hånd med tvivlsom effekt, da ingen demokrater har efterspurgt den løsning. Det er ikke materialet, der skiller parterne, men selve ideen om at bygge en barriere langs de 3201 kilometer grænse til Mexico.

Genåbn regeringen, mens debatten om grænsesikkerhed fortsætter

Demokraternes ledelse gav deres modsvar kort efter præsidentens tale. Her argumenterede flertalslederen i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, og mindretalslederen i Senatet, Chuck Schumer, for, at præsident Trump fordrejede virkeligheden ved grænsen. De opfordrede ham til at genåbne de lukkede dele af regeringen og sørge for lønudbetaling til hundredtusindvis af ramte amerikanere.

- Det her er ikke sådan, det amerikanske demokrati fungerer, sagde Chuck Schumer.

- Vi regerer ikke igennem hysteriske udfald. Ingen præsident burde banke i bordet og forlange sin vilje, ellers bliver regeringen lukket ned til skade for millioner af amerikanere, som bliver udnyttet som pressionsmiddel.

De demokratiske ledere i Kongressen, Nancy Pelosi og Chuck Schumer, gav det demokratiske modsvar kort efter præsidentens tale.

Præsident Trump gik ind til talen med en perlerække af udfordringer i kampen om det politiske overtag.

Han skulle overbevise en overvejende skeptisk befolkning om det akutte behov for en mur mod Mexico. Omkring 57 procent af amerikanerne mener, at muren til Mexico er en dårlig idé.

Han skulle overbevise vaklende republikanere i Kongressen om, at de fortsat skal stå bag ham i den nuværende konflikt, mens mange vælgere begynder at betale prisen for den delvise nedlukning af staten. En hovedpine for mange republikanere, som ser folkestemningen vende sig mod præsidenten. En ny meningsmåling fra Reuters/Ipsos viser, at 51 procent af de adspurgte giver præsident Trump hovedansvaret for, at dele af regeringen er lukket ned. En lille stigning siden slutningen af december. 32 procent bebrejder demokraterne i Kongressen.

Muren er Trumps sikre kort over for basen

En udfordring, der ikke blev mindre, da reaktionerne efter talen løb ind.

Det republikanske kongresmedlem, Will Hurd, fra Texas, hvis distrikt indeholder mere end 800 kilometer grænse til Mexico, gik på CNN og talte om behovet for at genåbne regeringen.

- Vi så ikke noget nyt, vi har hørt alt det her før, sagde han om talerne og beskrev i stedet, hvordan han havde mødtes med grænsebetjente og ansatte i lufthavnen, der var bekymret for ikke at blive betalt.

Han var enig med præsidenten i, at der er en krise ved grænsen, men ville have regeringen åbnet først og efterfølgende fortsætte diskussionen om grænsesikkerhed med fokus på teknologi og på at ansætte flere grænsebetjente. Muren stod ikke øverst på hans ønskeseddel.

Og så var Trump oppe imod sin egen historik, når det kommer til troværdighed. Præsidenten og hans administration er flere gange blevet taget i at forvride fakta eller direkte tale usandt om situationen ved grænsen. En situation, der prægede forløbet op til talen, hvor de store tv-netværk skulle forholde sig til anklager om at give præsidenten en platform i bedste sendetid, vel vidende at han med en vis sandsynlighed ville bruge dele af talen til at sprede usandheder. Hvilket han også gjorde. Om andelen af narko, der kommer over grænsen. Og omfanget af illegales kriminalitet i USA.

Muren har traditionelt været en effektiv måde for præsidenten at få fyret op under sin base. Tilbage under valgkampen i 2016 fortalte Trump til lederkollegiet på New York Times, at det var en bevidst strategi.

- I ved, hvis det bliver lidt kedeligt (ved et vælgermøde, red.), hvis jeg ser, at folk måske overvejer at gå - jeg kan læse publikum – så siger jeg bare: ”Vi vil bygge muren!”, og så går de helt amok.

De næste dage vil vise, om præsident Trumps nyeste satsning på muren ændrer stemningen. Senere onsdag vil Trump mødes med republikanere i Kongressen for at styrke sammenholdet, og torsdag tager præsidenten så ned til selve grænsen for at sælge sit budskab fra en ny scene.