Udland

Italiensk regering anklages for medansvar i fascisters overfald på journalister

Journalistforbund mener, at regeringen med sin mediefjendtlige retorik bidrager til truslen mod journalister i landet.

En journalist og en fotograf fra det kendte italienske nyhedsmagasin Espresso blev mandag overfaldet, da de dækkede en nyfascistisk mindehøjtidelighed i Rom.

Sagen har siden udviklet sig til en kamp på ord mellem politikere og redaktører i Italien.

Aktivister fra to nyfascistiske bevægelser var samlet på en kirkegård i Rom på årsdagen for de såkaldte 'Acca Larentia'-drab - drabet på tre unge nyfascister i Rom i 1978.

Journalist Federico Marconi og fotograf Paolo Marchetti fra Espresso havde dækket begivnheden, men efterfølgende blev de overfaldet, slået og sparket og tvunget til at aflevere deres kameraer og slette de billeder, de havde taget af demonstrationen.

Fordømmelser

Efterfølgende har magasinets redaktører skrevet, at "man ikke vil lade sig skræmme af disse fascisters optræden", og Roms borgmester, Virginia Raggi, har været ude og fordømme "alle former for vold og nyfascisme", som hun kalder det.

Virginia Raggi repræsenterer Femstjernebevægelsen – det ene af de to partier i Italiens nuværende regeringskoalition.

Journalist Federico Marconis kommer med sin egen kommentar til overfaldet på Twitter: 

- I dag forsøgte jeg bare at gøre mit arbejde: At fortælle, hvad der sker. I morgen vil jeg gøre det igen. Tak til alle jer, der har skrevet til mig og udtrykt nærhed og solidaritet. Med tiden vil jeg svare jer alle. Det var en lang dag...

Indenrigsminister Matteo Salvini fra det andet regeringsparti, det højreorienterede Lega Nord, har til gengæld blot kommenteret overfaldet med en konstatering af, at "folk, der tæver andre, burde ryge i fængsel", skriver magasinet Italien Insider.

Ifølge Espresso er den reaktion helt utilstrækkelig.

- Denne vold er ikke en demokratisk stat værdig, skriver redaktørerne i magasinets onlineudgave og kræver handling, der går "langt videre end Salvinis simple betragtninger".

En ny trussel

Også det internationale journalistforbund, det internationale journalistforbund samt det europæiske journalistforbund har været ude med protester. De beskylder direkte den nuværende italienske regering for at bære en del af skylden for overgreb som mandagens overfald.

 - Ifølge det italienske journalistforbund FNSI står mediefolk i landet nu overfor en ny trussel: En konstant trussel om vold, der bliver næret at den fjendtlige retorik hos medlemmer af regeringen og regeringskoalitionen, skriver The International Federation of Journalists i en kommentar til sagen.

Tre drab for 41 år siden

Mindehøjtideligheden på kirkegården i Rom markerede, at det mandag var 41 år siden tre unge medlemmer af en italiensk højreradikal bevægelse blev dræbt på gaden i Rom.

De to af dem blev skudt ned foran deres partihovedkvarter, da en gruppe venstreorienterede terrorister åbnede ild med maskingeværer. Den tredje blev skudt få timer senere af en politibetjent.

Mindedagen har flere gange siden givet anledning til uroligheder og sammenstød i Roms gader.