Ekspert om kidnapperes krav: Kryptovalutas anonymitet tiltrækker kriminelle

I en sag i Norge kræves en løsesum i kryptovaluta. Valutaen kan de kriminelle bruge til at skjule sig.

Kryptovalutas anonymitet gør den digitale valuta attraktiv for kriminelle, og der ses en klar tendens til, at kriminelle bruger kryptovaluta til at skjule sig.

Det fortæller it-ekspert Preben Mejer fra rådgivningsfirmaet Radr og it-ekspert Peter Kruse fra it-sikkerhedsfirmaet CSIS.

Flere norske medier har onsdag kunnet berette, at en norsk kvinde, der er gift med en norsk rigmand, har været forsvundet i ti uger. I sagen er der fremsat alvorlige trusler og krav om løsepenge i kryptovaluta.

Og det giver god mening at kræve penge i kryptovaluta, når man vil skjule sig, forklarer it-eksperterne.

Svære at spore

Pengene er nemlig svære at spore, når det er i kryptovaluta, fortæller Preben Mejer.

- Kryptovaluta er nutidens skurkes favoritvaluta, fordi den er digital, virtuel og flydende. Ligesom pengesedler er den et indehaver-papir. Der er altsĂĄ ikke nogen registrering eller sporing af, hvem den kommer fra, og hvor den gĂĄr hen.

- Den har den fordel i forhold til kontanter, som er besværlige, fordi de fylder og vejer og skal smugles, at den bare kan være i et digitalt system, siger han.

Der findes mange sager, hvor personer får stjålet eksempelvis billeder fra deres computer, og der kræves penge i kryptovaluta for at få dataene tilbage igen. Men ifølge Peter Kruse er den norske kidnapningssag speciel.

- Der har været talrige grupperinger af organiserede kriminelle, som har brugt kryptovaluta til digital kriminalitet, hvor udbetalinger har skullet ske i kryptovaluta.

- Her sker der et skred fra, at det er en datakriminalitet, til at det nu ogsĂĄ er kryptovaluta, som bruges i den fysiske kriminalitet, siger han.

Læs her om kryptovaluta og særligt om monero:

* Kryptovaluta er en digital valuta, der kun veksles elektronisk.

* Transaktioner med de digitale valutaer foregår uden om bankerne. De kan købes på forskellige børser på internettet. Prisen styres af udbud og efterspørgsel.

* Systemet bygger på en såkaldt Blockchain-teknologi. De digitale mønter kan opbevares i en virtuel pung på nettet.

* Et voksende antal fysiske forretninger og onlinetjenester er begyndt at tage imod bitcoin som betaling.

* Men bitcoin ses også af kriminelle. Eksempelvis ses sager, hvor filer låses på computere, og der kræves en løsesum udbetalt i bitcoin for at låse filerne op.

* Der findes flere end 1000 forskellige kryptovalutaer. Den bedst kendte kryptovaluta er bitcoin, der blev introduceret i 2009.

* I den norske kidnapningssag kræves løsesummen i monero, der blev oprettet i april 2014. Valutakoden er XMR.

* Målet med monero har været i højere grad at kunne skjule afsender, modtager og beløb ved transaktioner.

/ritzau/